Στα ίχνη κυκλώματος που αποφυλάκιζε κρατούμενους

Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 16:16

ΑΘΗΝΑ
Στα ίχνη κυκλώματος, το οποίο με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά αποφυλάκιζε κρατούμενους, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι αρμόδιες αρχές με αφορμή την πολυσυζητημένη αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου διεύρυναν τη βεντάλια της έρευνας βάζοντας στο στόχαστρό τους περισσότερα από 300 βουλεύματα τα οποία άνοιξαν την πόρτα της φυλακής σε κρατούμενους, από το 2015 έως σήμερα. Οι εισαγγελείς φέρονται να έχουν εντοπίσει περίπτωση διαβόητου ισοβίτη, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη νύχτα, ο οποίος κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους, πριν από λίγους μήνες, επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας ιατρικά πιστοποιητικά που ελέγχονται ως πλαστά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κρατούμενος εμφανίζεται να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο κύκλωμα που φέρεται να δρούσε και μέσα στις φυλακές χορηγώντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις και σε άλλους κρατούμενους, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή τους. Ο ισοβίτης εξακολουθεί να είναι ελεύθερος παρά τα στοιχεία που φέρονται να έχουν στα χέρια τους οι αρχές καθώς παρήλθε η προθεσμία, μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπως στην περίπτωση του επιχειρηματία Φλώρου, της ανάκλησης. Ωστόσο, οι αλλαγές στον νόμο Παρασκευόπουλου που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λένε αρμόδιες πηγές, θα αλλάξουν τα δεδομένα αφού παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης βουλεύματος ανά πάσα στιγμή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ακόμη και υπόνοια πλαστότητας. Πάντως, οι εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων την ώρα που η υπόθεση Φλώρου έχει μπει στην τελική ευθεία με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει εντοπιστεί και δεύτερο πλαστό ιατρικό πιστοποιητικό που μειώνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αναπηρίας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Εν τω μεταξύ παρατείνεται με νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου  για την αποσυμφόρηση των φυλακών και οι διατάξεις του θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
Ο κ. Καλογήρου διατήρησε το νομοθετικό καθεστώς του ν. 4489/2017, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1.000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, εφόσον υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, όπως είναι ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση κ.λπ.), οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση  θα είναι σε  κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ακόμη,  προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις -περίπτωση Φλώρου της Energa- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Σε περίπτωση που αυτά  είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκισή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass