«Παγώνει» το Μαξίμου η νέα ρουκέτα Καμμένου για plan B στο Σκοπιανό

Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 16:01

ΑΘΗΝΑ
Παγωμάρα έπεσε στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με δική του εθνική γραμμή  και πρότεινε την δημιουργία αμυντικού τόξου με την ΠΓΔΜ, χωρίς αλλαγή ονόματος.
Μόλις οι δηλώσεις του έγιναν γνωστές, το Μέγαρο Μαξίμου «άδειασε» τον κυβερνητικό εταίρο για τα περί εναλλακτικού σχεδίου στα Βαλκάνια, διαμηνύοντας οτι δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

«ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που «άδειασε» τον υπουργό Άμυνας, φανερώνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του Μαξίμου για τα όσα είπε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος. Είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος για άλλη μια φορά πάει κόντρα στην κεντρική γραμμή και φέρνει σε δεινή θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο news247, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με νόημα: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών». Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Το... κερασάκι στην τούρτα, τέλος, ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το κόμμα του να υπερψηφίσει πρότασης μομφής (σε περίπτωση που καταθέσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ), καταδεικνύοντας έτσι τη βούληση των ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Οι φωτιές άναψαν από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. «Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού. Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη διγλωσσία της κυβέρνησης στο Σκοπιανό σχιζοφρένεια:
«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια... δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μη δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Βούτσης: Δεν κατάλαβα τι πρότεινε...

ΑΘΗΝΑ
Με ηχηρό τρόπο «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο ο Νίκος Βούτσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις που προκαλούν αίσθηση, όσο αφορά στην στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «έκπληξη» και «απορία» αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου για το εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόνισε, δε, ότι η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, «δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί». «Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Kontra Channel και συνέχισε:
«Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».
«Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκε βέβαιος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς και ότι δεν θα ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας από πλευράς ΝΔ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου, άφησε να διαφανούν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης. «Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες» είπε χαρακτηριστικά. «Αποτελεί πρόβλημα η τριβή «περί διαγραμμάτων» την ώρα που υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε καθημερινά με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις και ενστάσεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass