ΦΤΑΝΕΙ ΘΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΩΜΑΤΙΝΗ ΟΨΗ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

«Περιπέτειες» με το πόσιμο νερό στον Πλαταμώνα

* Καθώς οι πηγές «χτυπήθηκαν» από τις εκρήξεις

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2015 17:26

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε σοβαρές περιπέτειες με το... πόσιμο νερό έχει μπει τα τελευταία χρόνια ο Πλαταμώνας καθώς αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκτά χωμάτινη όψη με αποτέλεσμα να φθάνει θολό και βρόμικο στα ποτήρια των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων παραθεριστών της περιοχής.

Έτσι μια περιοχή που ανέκαθεν φημιζόταν για τα καθαρά και γάργαρα νερά της έχει πλέον αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα που ιδιαίτερα γίνεται έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα όλοι να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, ενώ άλλοι προγραμματίζουν σε ημερήσια βάση επίσκεψη στην Πηγή των Μουσών, από όπου γεμίζουν πλαστικά ντεπόζιτα με νερό για τις ανάγκες του σπιτιού.

Το θέμα του νερού ανησυχεί σοβαρά τη δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δίου κ. Κ. Δημόπουλος στον οποίο υπάγεται ο Πλαταμώνας προσπαθεί να βρει άμεσες λύσεις...

ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Ο Πλαταμώνας υδρεύεται κυρίως από τέσσερις πηγές εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται κοντά στο Κάστρο και οι άλλες στα δυτικά της Εθνικής οδού κοντά στο Platamon Stop.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις πηγές που βρίσκονται στα δυτικά του εθνικού δρόμου και οι εκτιμήσεις των ειδικών τους οποίους ο Δήμος κάλεσε για έρευνα και ελέγχους είναι ότι από τα έργα και τις εκρήξεις για τις διανοίξεις των τούνελ, επηρεάστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας με αποτέλεσμα το νερό που ήταν πεντακάθαρο να αρχίζει πλέον να θολώνει.

«Πράγματι, θα μας πει ο δήμαρχος Δίου κ. Κ. Δημόπουλος, από αυτές τις πηγές υδρεύεται τουλάχιστον ο μισός Πλαταμώνας δηλαδή χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές και ο κόσμος ανησυχεί. Βέβαια το νερό δεν θολώνει πάντα και συνήθως αυτή η χωμάτινη όψη εμφανίζεται μετά από βροχές καθώς τα φίλτρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα βαριά μέταλλα.

Σαν Δήμος θα έλθουμε σε επαφή με την Κοινοπραξία του Αυτοκινητόδρομου Αγαίου και θα ζητήσουμε την τήρηση της σύμβασης που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Προς το παρόν θα προχωρήσουμε σε επισκευή των δύο δεξαμενών που βρίσκονται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό για να τις χρησιμοποιήσουμε, ενώ στόχος μας είναι να δώσουμε λύση οριστικά στο πρόβλημα χρησιμοποιώντας για την ύδρευση νέες πηγές»...

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θολερότητα είναι η παράμετρος βάσει της οποίας μετριέται η διαύγεια του νερού. Αυτή προέρχεται από την ύπαρξη στο νερό, σε αιώρηση ή κολλοειδή διασπορά, στερεών σωματιδίων διαστάσεων μεγέθους από ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού έως λίγα χιλιοστά του χιλιοστού (του μέτρου). Τα σωματίδια αυτά είναι, συχνά, οργανικής ή ανόργανης φύσης και προέρχονται από τη διάβρωση του εδάφους των επιφανειακών υδάτων ή από την επίδραση των σιδηροβακτηριδίων στα υλικά κατασκευής του δικτύου διανομής. Το νερό που λαμβάνουμε με πίεση από τη βρύση και μας φαίνεται θολό περιέχει, απλώς, φυσαλίδες νερού οι οποίες εξαφανίζονται (μαζί με τη θολερότητα) έπειτα από λίγα λεπτά της ώρας...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass