ΔΗΜΟΣΙΟ: ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 20.000 ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΙΣΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!

Φύγε εσύ, έλα εσύ…

Δημοσίευση: 08 Απρ 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:25
 ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα για 20.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο ως το τέλος του 2014 έστειλε η τρόικα, στο τετ-α-τετ που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία να απολυθούν άμεσα, τους επόμενους μήνες, επίορκοι υπάλληλοι -πιθανόν 2.000- και να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ισάριθμοι νέοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ήδη κύκλοι του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για "πράσινο φως" στη συμφωνία. "Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 'ένας προς ένας' πλαίσιο της αξιολόγησης", σημειώνουν επιτελείς του κόμματος.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ γίνεται λόγος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο είναι αντίθεση στην απαίτηση της τρόικας να οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση 20.000 άτομα από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επισημαίνουν ότι η συρρίκνωση στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνει μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση και με το πρόγραμμα της κινητικότητας που προωθεί ο κ. Μανιτάκης, που αφορά στην ανακατανομή του προσωπικού με βάση την αξιολόγηση και αποχώρηση συγκεκριμένων περιπτώσεων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, με τον πρώτο να του αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν όλα μέσα από νόμιμες διαδικασίες.
Πιο αναλυτικά:
Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του, αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για την πρόοδο που σημειώθηκε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει νέα φορολογικά μέτρα.
«Αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο έως τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση αυτοί να αντικατασταθούν με ισάριθμες νέες προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η πλευρά της τρόικας τείνει να αποδεχτεί μείωση του αριθμού των αποχωρήσεων από το Δημόσιο στους 20.000 υπαλλήλους έως το 2014.
ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
Η τρόικα φαίνεται επίσης πως αποδέχεται τα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2013. Αυτό θα σήμαινε ότι δέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη την του κενού στα έσοδα που δημιουργείται από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.
ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και ενημερωνόταν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά - Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αντί του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι έχει πρωτεύουσα σημασία να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γιατί πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για να σταλεί το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από τη κρίση χωρίς παλινδρομήσεις.
Ο Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
«Προσωπικά είμαι εναντίον του δόγματος 'απολύσεις στο Δημόσιο'. Είμαι όμως υπέρ της αξιολόγησης. Να μπορούμε δηλαδή να ανταμείψουμε αυτούς που δουλεύουν και να απομακρύνονται αυτοί που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και τις ανάγκες της κοινωνίας» δηλώνει στη Realnews o υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης προσθέτει ότι «ασφαλώς υπάρχουν 'κόκκινες' γραμμές» στη διαπραγμάτευση, προσθέτει όμως ότι «θα ήταν τεράστιο σφάλμα» εάν εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που με τόσες θυσίες μπήκε ξανά τροχιά. Συμπληρώνει δε ότι «κανείς δεν θέλει νέα μέτρα. Σίγουρα δεν αντέχει η κοινωνία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση που τώρα φέρεται να ισχυρίζεται προς τους τροϊκανούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, είναι η ίδια κυβέρνηση που το Νοέμβριο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και τώρα συζητά για το τέταρτο, που έχει δεχτεί τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων για να “διορθώνεται” το πρόγραμμα προς το χειρότερο, που διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα.
«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, αλλά προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες εξαιτίας της πασιφανούς αποτυχίας του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα. Οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο ούτε κατ' ελάχιστο» επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Τονίζει, δε: «Παγιδευμένη σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευτεί, αδύναμη να προτείνει την παραμικρή αντιπρόταση για την έξοδο από την κρίση, το μόνο το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι το να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Το σήριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει. Μόνο μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις κοινωνικές ανάγκες, αποφασισμένη να χαράξει ένα νέο δρόμο ανόρθωσης, ελπίδας και προοπτικής μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το λαό από την εξαθλίωση».
ΟΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο τομεράρχης οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς δήλωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις σημερινές συναντήσεις με την τρόικα προκαλούν έντονη ανησυχία στον ελληνικό λαό, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ανεργία, χαράτσια και αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
ΤΟ ΚΚΕ
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει: «Η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια κυρίαρχα μόνο χειρότερα φέρνει για το λαό. Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι εάν η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τα χαράτσια, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ούτε ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο. Το ζήτημα για το λαό είναι πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του.
»Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να απορρίψει τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθώς και τις δήθεν λύσεις που προτείνουν τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass