Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΩΣ ΤΟ 2014

Η τρόικα ζητά 20.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:30
ΑΘΗΝΑ
Παρόντος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη συναντήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα, με σκοπό να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στα θέματα-αγκάθια προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί 7.500 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013- εικάζεται ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου 2.000 επίορκοι και άλλοι 5.000 εντός του έτους. Επίσης, φέρεται να ζητεί και άλλες 12.500 απολύσεις εντός του 2014.
Για τους επίορκους υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν αναμένεται να υπάρξουν ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Ο κ. Μανιτάκης παρέμεινε στη συνάντηση επί τουλάχιστον 1,5 ώρα. Οι επαφές της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο συνεχίστηκαν.
Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν μπήκε κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν πληροφορίες.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και σε όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, κάτι που έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης.
Οι ίδιες πληγές αναφέρουν ότι μικρή αναφορά έγινε και για το θέμα των επίορκων, για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.
"Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας..."
Ο Γ. Στουρνάρας συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει: "Συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας".
Ερωτηθείς για τη στάση της τρόικας, ανέφερε ότι "δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις".
ΜΕ ΚΟΥΒΕΛΗ
Προηγήθηκε συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Α. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Νωρίτερα το πρωί, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ, όπου αυτές υφίστανται.
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΑΝΙΤΑΚΗ
Μήνυμα σε οκτώ υπουργεία απευθύνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας άμεση ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους.
Μέχρι τις 20 Απριλίου τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση 8 φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ- ΑΓΚΑΘΙΑ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν πετύχει μεγάλη προσέγγιση σε θέματα όπως η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 48 δόσεις, τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων κατά 15% και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει κλείσει το μεγαλύτερο -αν όχι όλο- πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα, πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι "υπογραφές στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα πέσουν, αλλά ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συμμετάσχει στο Eurogroup έχοντας κλείσει τα σοβαρότερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης".
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τη διαθεσιμότητα και τις οριστικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο, είναι εφικτή η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Για τη δόση που απομένει (6 δισ. ευρώ) είναι απαραίτητη η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ως εκ τούτου η απόφαση για την εκταμίευση της αναμένεται στο Eurogroup του Μαΐου.
ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Το μεγάλο αγκάθι εντοπίζεται στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του, στην Ιπποκράτους, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα αυτό, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων».
Ερωτηθείς για το εάν το θέμα των μετακινήσεων είναι «στα χέρια» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία και πως όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να πραγματοποιηθεί και απευθείας συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με την τρόικα, καθώς «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης αρνείται να συναντηθεί με την τρόικα, λέγοντας ότι υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση της χώρας από την κυβέρνηση.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», καθώς τέτοια πρόσθετα μέτρα «δεν θα πάρουμε, δεν αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα».
Υπογράμμισε, δε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι όμως «θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με πρόσθετα μέτρα, όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές».
Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι σαφές» ότι το ζήτημα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank «δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση» και πως η οριστική απόφαση για τη συγχώνευση θα ληφθεί από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε πως στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα και υπογράμμισε ότι είναι σαφέστατο από κάθε άποψη ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους». Τόνισε δε ότι ήταν εξίσου πολύ καθαρό και το μήνυμα του ίδιου ότι «με κορμό την Εθνική πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, που είναι σε πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της χώρας».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι για το ειδικό τέλος ακινήτων «θα βρεθεί λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή» και πως για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών «έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι θα βρεθεί μια σχετικά ικανοποιητική λύση».
Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η τρόικα αντιλαμβάνεται πολύ καλά την ανάγκη που προβάλει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα μεγάλο πρόγραμμα κατά της ανεργίας και πως «εναπόκειται στην κυβέρνηση να υποβάλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεγάλων διαστάσεων για την αντιμετώπισή της». Επιπλέον, ανέφερε ότι άσκησε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς «αυτό βοηθά και τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα».
Ερωτηθείς εάν τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των τραπεζών μπορούν να επιφέρουν κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά και παρέπεμψε στην υπόθεση του ειδικού τέλους ακινήτων «που έγινε ενιαίος φόρος ακινήτων», για να υποστηρίξει πως «δείξαμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η εμπειρία της Κύπρου πρέπει να έχει κάνει σοφότερους τους Έλληνες και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπήρξε ποτέ». Υπογράμμισε δε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον σκληρό της πυρήνα, είναι τέτοια που την κάνουν να παίρνει νευρικές αποφάσεις και άρα «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση και εμείς να βρεθούμε το ταχύτερο σε μια όσο το δυνατό ασφαλέστερη θέση».
«Αν κάποιος θέλει να κινηθεί εκτός ευρώ, πρέπει να κάνει την επιλογή εκτός ευρώ και πρέπει να πει στον λαό ότι το κόστος, η θυσία, ο πόνος, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Αυτό είναι το δίλημμα, όλα τα άλλα είναι εξωραϊσμοί, δημαγωγίες, ψέματα και αυταπάτες» τόνισε.