ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ H ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1975

Νομιμοποιούνται παλιά κτίσματα!

* Μελετώνται ρυθμίσεις, με ευνοϊκούς όρους, και για ημιυπαίθριους, υπέρβαση συντελεστή δόμησης* Χρειάζεται τεχνική διαδικασία και είσπραξη εφάπαξ παραβόλου

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:30
Διαδικασία νομιμοποίησης όλων των ακινήτων που έχουν ανεγερθεί πριν το 1975 και για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του και με τις διατάξεις του αναμένεται να τακτοποιηθούν- επιπλέον-με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους και παραβάσεις, όπως η κάλυψη ημιυπαίθριων χώρων, η υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρις ενός ορίου κ.λπ. που ρυθμίζονταν από τον ν. 4014. Εξαιρούνται βεβαίως κτίσματα σε δάση, αναδασωτέες ή δημόσιες εκτάσεις, αιγιαλούς, παραλίες.
Το όριο του 1975 για τα παλαιά κτίσματα επελέγη διότι τότε εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας στο οποίο αυστηροποιήθηκαν οι περιβαλλοντικές διατάξεις. Ο χρόνος οικοδόμησης θα αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο ή αεροφωτογραφίες.
Είναι γνωστό ότι πάρα πολλά από τα παλαιότερα κτίσματα, ιδίως στα χωριά, έχουν οικοδομηθεί με άδεια-βεβαίωση από τον πρόεδρο της κοινότητας ή τον χωροφύλακα, ακόμη και δίχως καμία άδεια. Δίχως άδεια της Πολεοδομίας έχουν ανεγερθεί και πολλές κατοικίες σε συνοικίες της Λάρισας, τον καιρό που εκείνες βρίσκονταν ακόμη στα όρια της πόλης. Όλα αυτά τα κτίσματα, χωρίς να χαρακτηρίζονται παράνομα, πρακτικά θεωρούνται αυθαίρετα, γεγονός που εντοπίζεται πλέον όταν προκύπτει ζήτημα μεταβίβασης ή κληρονομιάς. Πρόβλημα ανέκυψε προσφάτως όταν ιδιοκτήτες παλιότερων σπιτιών επιχείρησαν να τα αναμορφώσουν εντάσσοντάς τα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς οι τράπεζες για να δώσουν έγκριση απαιτούσαν την ύπαρξη οικοδομικής άδειας.
Στην πραγματικότητα, πέραν της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων και της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ιδιοκτητών παλαιών κτισμάτων προκειμένου να σπεύσουν να τα τακτοποιήσουν οριστικά, καταβάλλοντας φυσικά το ανάλογο εφάπαξ παράβολο-πρόστιμο, που υποτίθεται ότι δεν θα είναι εξοντωτικό. Στην επιβάρυνση των ιδιοκτήτων θα προστεθεί και η αμοιβή του μηχανικού καθώς η νομιμοποίηση θα περιλαμβάνει και τεχνική διαδικασία (αποτύπωση ακινήτου, μελέτη κ.λπ.) προκειμένου να ενεργοποιηθεί και η ταυτότητα του κτιρίου. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για μια απλώς διοικητική πράξη νομιμοποίησης μέσω υποβολής δήλωσης.
Η όποια διαδικασία προκριθεί τελικά θα αρχίσει βεβαίως να εφαρμόζεται μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νόμου, ο οποίος βρίσκεται -όπως προαναφέρθηκε- ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας των διατάξεών του από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επομένως, ούτε οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας, ούτε οι μηχανικοί διαθέτουν ακόμη αναλυτική πληροφόρηση για τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, πόσο μάλλον αρμοδιότητα να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Σωτ. Ζαχαριάς
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass