ΟΞΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ένταση και ψήφος στο πολυνομοσχέδιο

* Πέρασε με 168 «ναι», μεταξύ των οποίων και του Κ. Μαρκόπουλου και του Θ. Σολδάτου

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56
ΑΘΗΝΑ
Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1 «παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο. Προηγήθηκε ένταση για τη ρύθμιση (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) που έφερε, μία ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία προβλέπει μισθό κάτω των 490 ευρώ για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων και δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας. Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ενώ δεν τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης.
Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν –για πρώτη φορά σε μνημονιακό νόμο- οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε ο Ανδρ. Λοβέρδος.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους.
Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.
* Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον ότι είναι αιχμάλωτος μιας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξης του και ότι προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
«Η ΝΔ εξαπατά και εκφοβίζει το λαό, ο οποίος πρέπει να βγάλει επιτέλους συμπεράσματα. Υπάρχει όμως και η εξαπάτηση του λαού με αυταπάτες, κρύβοντας την πραγματικότητα. Ο λαός βρίσκεται από δυο μεριές «στα Τρίκαλα και στα δυο στενά» και δεν μπορεί να γίνει Σακαφλιάς ο λαός» δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», είναι η φράση που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
* Για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος -πριν αποχωρήσει από το βήμα της Βουλής εν μέσω έντασης και οχλαγωγίας στην Ολομέλεια.
Από την Αίθουσα αποχώρησε ακολούθως σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους.
Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.
«Στο ίδιο έργο θεατές. Τα τρία τελευταία χρόνια τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί, τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, τρία διαφορετικά κόμματα, με ίδια όμως επιχειρήματα. Τα τρία τελευταία χρόνια οι προπαγανδιστές εφαρμόζουν κατά γράμμα την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
«Πάντοτε μας σώζετε στο παραπέντε. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Αντικαταστήσατε το κοινωνικό κράτος σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αντικαταστήσατε το σύνταγμα και τους νόμους με ένα άρθρο του μνημονίου. Μετατρέψατε τη Βουλή σε επικυρωτικό όργανο ενός άρθρου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Ψάχνω να βρω ένα ουσιαστικό επιχείρημα να κατανοήσω την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και του υποιυργού Οκονομικών. Ο Πρωθυπουργός σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν έρχεται εδώ να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Απουσιάζει ο πρωθυπουργός από κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες».
Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Αποχώρησε από το βήμα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και μαζί του η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός διαμαρτυρόμενοι για τον θόρυβο στην αίθουσα. Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δυο φορές να γίνει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος από συνομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να διακόψει την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου και να αποχωρήσει.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή. Τόνισε πως η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία αλλά γίνεται για να αναγκαστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν το Μνημόνιο. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν κι άλλο οι κατώτεροι μισθοί και οι συντάξεις και να χτυπηθεί η ιδιοκτησία (με τα βαριά χαράτσια και ενεργοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για κατασχέσεις) ενώ ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο (που κλείνει 170.000 φούρνους και μικρές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε) εφαρμόζεται η πολιτική εξάρτησης από τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές.
Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον για λαϊκισμό, δημαγωγία, αντιφατικό λόγο και ανευθυνότητα, ενώ ταυτοχρόνως υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός για την ανάσχεση της ανεργίας και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, αλλά πρόκειται για πολιτική συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων».
Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι προσβάλλει την νοημοσύνη, του κόπους, τους φόβους, τις θυσίες και τις εμπειρίες του ελληνικού λαού, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζεται «πολύ αριστερός» ενώ σε επιλεγμένα ακροατήρια στο εξωτερικό είναι πολύ πιο μετριοπαθής, πιο συστημικός.
«Σήμερα τον είδα, αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμένο. Ποια είναι η αιτία του θυμού του; Είναι πως διαβλέπει την προοπτική εξόδου από την κρίση μέσα σε μια νευρική Ευρώπη που είναι έτοιμη για εσφαλμένες επιλογές» ανέφερε και προσέθεσε πως ο κ. Τσίπρας είναι αιχμάλωτος μιας αξεπέραστης αντίφασης της ίδιας της παράταξής του η οποία δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή προοπτική προοδευτική φιλολαϊκή και μια στρατηγική που είναι ειλικρινής και έντιμη όπως αυτή του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορείς να λες το κραυγαλέα ψέμα ότι θα είμαι μέσα στο ευρώ και εκτός Μνημονίου. Ακόμη είπε πως μέσα στις φαντασιώσεις του κ. Τσίπρα είναι «να είναι και Τσάβες και Γκρίλο μέσα στην Ελλάδα», κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως ψάχνει για συμμαχίες εκεί που δεν υπάρχουν και σε χώρες που δεν ευδοκιμούν. Μάλιστα είπε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος μεσαιωνικός άνθρωπος που παρακαλάει να έρθει να έρθει το τέλος του κόσμου για να δικαιωθεί πολιτικά.
Ο Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», είναι η φράση που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Νωρίτερα ο κ. Μιχαλολιάκος προέβλεψε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται θύελλα με σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύγκρουση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ αλλά η Κυβέρνηση θα έχει στο μεταξύ προκαλέσει ήδη το ξεπούλημα της πατρίδας, όπως υποστήριξε.
«Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι αν δεν προχωρήσουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα πάμε δεκαετίες πίσω. Μα έχουμε πάει δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ των Οικονομικών και εσείς μάλλον δεν το αντιλαμβάνεστε», απευθύνθηκε στον κ. Στουρνάρα ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής ο οποίος κατήγγειλε και την εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης έναντι των βουλευτών ότι αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πάρουμε τη δόση.
Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Η ΝΔ εξαπατά και εκφοβίζει το λαό, ο οποίος πρέπει να βγάλει επιτέλους συμεπράσματα. Υπάρχει όμως και η εξαπάτηση του λαού με αυταπάτες, κρύβοντας την πραγματικότητα. Ο λαός βρίσκεται από δυο μεριές «στα Τρίκαλα και στα δυο στενά» και δεν μπορεί να γίνει Σακαφλιάς ο λαός».
Σε απόρριψη και των δύο προτεινόμενων εκδοχών εξόδου από την κρίση - εκείνης της κυβέρνησης και της άλλης των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων - προέβη η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τόσο η κυβερνητική εκδοχή, όσο και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η κα Παπαρήγα, δεν αμφισβητούν τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς που πιέζουν πλέον για μείωση του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου, η οποία μετακυλύεται στις αποδοχές των εργαζομένων και στα συνολικά τους δικαιώματα.
«Ασφαλώς η ΝΔ συντάσσεται με την κυρίαρχη συνταγή της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας - αν και η Ολλανδία έχει αρχίσει να ζητά χαλάρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την άλλη συνταγή, την πιο χαλαρή, που κατά τη γνώμη του θα φέρει καλύτερα την ανάπτυξη. Υπάρχουν διαφορές; Επιμέρους διαφορές υπάρχουν - αλλά απ' τη σκοπιά του λαού καμία. Όταν μιλάτε για ανάπτυξη, ποιος θα κάνει τις επενδύσεις; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση λέει πως οι ιδιώτες θα κάνουν τις επενδύσεις όλοι στη σειρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, πως θα επιλέξει τους «υγιείς επιχειρηματίες», αυτούς που εφαρμόζουν τον εργατικό νόμο. Μα θα είναι κορόιδα να μην τον εφαρμόσουν, τέτοιοι που είναι οι νόμοι! Ακόμα και ο κος Σάλας λέει πως «δεν θα δώσουμε δάνεια στις επιχειρήσεις που έχουν μαύρη εργασία»...» παρατήρησε η κα Παπαρήγα.
«Το τραγικό είναι, πως μέχρι τις εκλογές, η καταδίκη των μνημονίων είχε ένα αντικειμενικά προοδευτικό περιεχόμενο, ενώ σήμερα, η αντιπαράθεση στη Βουλή έχει φορτιστεί με ένα άλλο περιεχόμενο: Το είδος της συνταγής που θα βγάλει το κεφάλαιο και την καπιταλιστική οικονομία απ' την κρίση τους. Και δεν είναι καθόλου πρωτότυπη συνταγή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, είναι αντιγραφή αυτών που συζητώνται στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον και σε άλλα κέντρα, χωρίς να αλλάζουν καν οι φράσεις...»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass