ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ ΔΕN ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ….

10.000 θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2013 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:05
ΑΘΗΝΑ
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και μόνο όποιος εθελοτυφλεί ή επενδύει σκόπιμα στην κοινωνική μιζέρια δεν το βλέπει. Το μνημόνιο σε λίγο καιρό, πολύ σύντομα, θα είναι παρελθόν».
Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του προγράμματος «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 10.000 νέους έως 29 ετών στον τουριστικό τομέα», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον υπουργό Εργασίας, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη.
«Το ζήτημα, όμως, είναι να κάνουμε παρελθόν και τις γνωστές νοσηρές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις που υπονόμευαν και συνεχίζουν να υπονομεύουν την προσπάθειά μας» συνέχισε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι «το χειρότερο "μνημόνιο" θα ήταν να παραμείνει ο λαϊκισμός και η αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν παλιά, με τις ίδιες συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ».   
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου «για να φέρουμε τους άνεργους νέους, τις άνεργες γυναίκες, τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κοντά στην αγορά εργασίας» και τόνισε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη, ανοιχτά προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε περισσότερους από 250.000 ανέργους.
Το νέο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους, νεαρής ηλικίας, με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. 
Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης ανέφερε, ότι «όλο και πυκνώνουν τα σήματα "εξόδου" από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία» και σημείωσε ότι οι «πρώτες πειστικές και σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας» προέρχονται από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο στις ροές της μισθωτής απασχόλησης με 38.248 νέες θέσεις εργασίας, έναντι μόλις 6.871 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του τουριστικού τομέα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται ένα «δίκαιο αίτημα ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
«Εθνική υπόθεση και κινητήρια δύναμη εξόδου από την κρίση», χαρακτήρισε τον κλάδο του τουρισμού η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
 Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Τουρισμού «θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα» και επισήμανε, ότι «ότι πέρα από τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας» ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι επιδίωξή μας είναι ήδη από εφέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον Τουρισμό».
Αυξημένος κατά 1 εκατομμύριο θα είναι εφέτος ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη που προέβλεψε ότι η αύξηση των τουριστών από τα 16 στα 17 εκατομμύρια θα δημιουργήσει 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευχαρίστησε «τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για την πρωτοβουλία τους να ενισχύσουν την προσπάθεια του κλάδου με 10 χιλιάδες καταρτισμένους νέους και νέες».
Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων, 2.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενώ 8.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πρόγραμμα υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων καθώς προβλέπεται ότι «οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης μόνιμης λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης το ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους». 
Σχετικά με την αμοιβή των καταρτιζομένων, για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.300 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ ενώ το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.000 ευρώ.
Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, ανέρχεται σε 2.400 ευρώ.
Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις ενδεικτικά και όχι περιοριστικά που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας, δηλαδή σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ, στις οποίες δεν συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες για την πρόσληψη του προσωπικού τους δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.2190/1994 όπως ισχύει σήμερα.
Τα προγράμματα κατάρτισης λήγουν στις 30/10/2014.
Η λήξη των υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης, ορίζεται στις 30/10/2014, ενώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση πρακτικής, η λήξη του φυσικού αντικειμένου της ορίζεται στις 30/09/2015.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 39.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ειδικό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass