ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 2- 3 ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Ανάσταση» για τη θέση του ιεροψάλτη στην Μ. Βρετανία

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 22:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:07
Η «Ανάσταση» ήρθε νωρίτερα, φέτος το Πάσχα στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Παναγίας Ελεούσης Νότινγχαμ Μ. Βρετανίας, στο Ντέρμπι. Το αίτημα για δεξιό ιεροψάλτη από την Ελλάδα, για τις ανάγκες της Μ. Εβδομάδας, αυτή τη φορά έφερε «κύμα» άνω των 30 αιτήσεων! Οι 2- 3 και από την περιοχή της Λάρισας. Το αίτημα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ψαλτολόγιο και έγιναν και δύο σχόλια στην «Ε». Τελικά επελέγη ιεροψάλτης γύρω στα 30, με πτυχία βυζαντινής μουσικής, από την Αθήνα.
Στην οικονομική κρίση αποδίδει το τεράστιο φετινό ενδιαφέρον ο ιερέας της περιοχής π. Βασίλειος και στη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε τα σύνηθες αίτημα, των τελευταίων 4- 5 χρόνων. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια και η επιτροπή ακούει και ηχητικά ντοκουμέντα, λέει στην «Ε» ο π. Βασίλειος και προσθέτει: «Οι αιτήσεις έφταναν μέχρι και το Σάββατο του Λάζαρου, ημέρα που ήδη θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αγγλία ο επιλεγείς ψάλτης. Μέχρι και στρατιωτικός από την Ελλάδα ενδιαφέρθηκε! Αρκεί να θυμίσω ότι παλιότερα ζητούσαν «τρελά» ποσά, μέχρι και 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ ή ζητούσαν να πουλήσουν CD με ψαλμωδίες! Νομίζω λόγω της οικονομικής κρίσης και της κρίσης στο αναλόγιο, υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι γνωστός και ο τρόπος που αμείβονται στην Ελλάδα.
Η αγγελία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ζητείται δεξιός ιεροψάλτης για τη Μ. Εβδομάδα για τη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Παναγίας Ελεούσης Νότινγχαμ Μ. Βρετανίας…Η κοινότητα προσφέρει ως αμοιβή 700 ευρώ, αεροπορικό εισιτήριο μετ' επιστροφής ( 300 ευρώ), μεταφορά από και προς αεροδρόμιο (60), διαμονή σε ξενοδοχείο (500) καθώς και διατροφή (150)…»
Η «Ε» συζήτησε με τον ιερέα π. Βασίλειο, με αφορμή την αγγελία, ο οποίος έδωσε μερικά στοιχεία για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής του: Στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Παναγίας Ελεούσης Νότιγχκαμ Μ. Βρετανίας, στο Ντέρμπι, υπάρχουν περίπου 220 οικογένειες και καλύπτει αποστάσεις μέχρι και μιάμισης ώρας με αυτοκίνητο. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1968 και ο ιερός ναός είναι αρχαιολογικό μνημείο με ιστορία 150 ετών, πρώην Αγγλικανικός ναός, που αγοράστηκε από τους ορθόδοξους το 1983. Διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, 2 ελληνικά σχολεία με 100 μαθητές, που διδάσκονται ελληνικά και αγγλικά, σχολή βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών χορών. Φέτος αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι φοιτούντες. Ακόμα, συχνά Άγγλοι και κάτοικοι της περιοχής, άλλων εθνικοτήτων, ζητούν να κατηχηθούν και να βαπτιστούν, ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Κάθε Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία, το εκκλησίασμα δεν φεύγει και γίνεται συνάντηση στην αίθουσα, για σύσφιγξη των σχέσεων όλων.
Γίνεται Πασχαλινό γλέντι, ομαδικό, σουβλίζουν αρνιά και κοκορέτσι και φέτος πήραν μέρος γύρω στα 100 άτομα. Υπάρχει και το φιλανθρωπικό κομμάτι, στηρίζονται νέες οικογένειες Ελλήνων, που εγκαθίστανται για δουλειά, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν ραγδαία, γιατί δουλειές δεν βρίσκονται εύκολα και «σφίγγουν» οι διαδικασίες και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης. Παλιότερα, βοηθούσε και το κράτος με παροχή στέγης κ.λπ. Η κοινότητα βοηθά τις νέες οικογένειες που εγκαθίστανται, για εγγραφές σε σχολεία, γιατρούς και ό, τι άλλο είναι δυνατό. Φαίνεται να υπάρχει κύμα φυγής από την Ελλάδα. Η Αγγλία είναι πολύ διαφορετική πια και οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι. Οι Άγγλοι σκλήρυναν, ώστε να μην έρχεται πολύς κόσμος στη Μ. Βρετανία. Παίρνουν μέτρα, για να αποτρέψουν πολίτες άλλων χωρών. Μετά την είσοδο των χωρών τους στην Ε.Ε., έρχονται αρκετοί Ρουμάνοι και Βούλγαροι…
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass