Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ «ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ... ΜΕ ΤΟ ΚΙΑΛΙ!

Περιμένοντας... τους ξένους!

* Στην... ανταγωνιστική, Ελλάδα αναμένονται 17 εκατ. τουρίστες, ενώ την ίδια ώρα ένας στους τέσσερις Έλληνες δε συζητά καν για διακοπές

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 22:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
Ένα τουριστικό «παράδοξο» ετοιμάζεται να ζήσει φέτος η Ελλάδα: την ίδια ώρα που θα πλημμυρίζει από ξένους, θα... ψάχνει με το κιάλι τον Έλληνα τουρίστα!
Η οικονομική κρίση από τη μία μετέτρεψε τη χώρα μας σε πολύ φθηνό τουριστικό προορισμό για λοιπούς Ευρωπαίους και άλλους αλλοδαπούς, πολύ ακριβή όμως για τους γηγενείς. Μάλιστα η χώρα μας είναι ο τέταρτος πιο φθηνός προορισμός στην Ευρώπη από πλευράς ξενοδοχείων τιμών, ακριβότερος μόνο σε σύγκριση με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία! Ποιος είπε λοιπόν ότι δεν γίναμε ανταγωνιστικοί;
Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητες οι φετινές προσδοκίες που μιλούν για «τουριστικό μπουμ», αφού προβλέπουν ότι οι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος της Ελλάδα θα ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων.
Από την άλλη όμως αυτό ακριβώς το γεγονός πιστοποιεί ότι η φθηνή Ελλάδα παραμένει μια χώρα του μαζικού και όχι του ποιοτικού τουρισμού, όπως διαλαλούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου. Δια τούτο λοιπόν, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να δούμε, πέρα από τον αριθμό των αφίξεων, τους αριθμούς των διανυκτερεύσεων καθώς κι εκείνο του εισοδήματος που προήλθε από το τουριστικό προϊόν μας.
Την ίδια ώρα όμως οι Έλληνες απλά θα παρακολουθούν τους ξένους να φεύγουν και να έρχονται...
ΚΥΜΑΤΑ ΑΦΙΞΕΩΝ
Πιο συγκεκριμένα:
Όλοι οι παράγοντες της ελληνικής τουριστική αγοράς εκτιμούν ότι φέτος «είναι η χρονιά της Ελλάδας». Από άποψης αριθμών και μόνο υπολογίζεται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η χώρα μας προσελκύει τουρίστες λόγω των μειωμένων τιμών που παρουσιάζονται σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Τουρίστες όχι μόνο από τις παραδοσιακά «καλές» αγορές της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και από οικονομικά χαμηλότερης δυναμικότητας χώρες. Πλέον χαρακτηριστική η περίπτωση των Σέρβων που μετά από πολλά χρόνια μπορούν να ξανάρθουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας φέτος σημαντικά τον αριθμό των αφίξεων.
Πρόσφατη έρευνα γνωστής διαδικτυακής αναζήτησης online ξενοδοχειακών τιμών κατέταξε την Ελλάδα στον τέταρτο φθηνότερο προορισμό μεταξύ 24 χωρών της Ευρώπης, με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο τα 78 ευρώ για το μήνα Μάϊο. Τιμή που είναι φθηνότερη κατά 15,2% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20,4% σε σχέση με το 2011.
Φθηνότεροι προορισμοί από την Ελλάδα μεταξύ των 24 χωρών είναι η Βουλγαρία (56 ευρώ), η Ρουμανία (66 ευρώ) και η Πολωνία (73 ευρώ).
Ένας άλλος ταξιδιωτικός ιστότοπος περιλαμβάνει τρία ελληνικά νησιά (Κως, Μήλος, Ρόδος), στους 14 φθηνότερους προορισμούς με παραλίες στην Ευρώπη.
Οι τιμές των ξενοδοχείων αποτελούν βεβαίως το σημαντικότερο παράγοντα από πλευράς κόστους διαμονής. Όχι όμως τον μοναδικό, ειδικά για εκείνους τους τουρίστες οι οποίοι... ζούν και έξω από τα ξενοδοχεία. Όπου βεβαίως θα διαπιστώσουν τις υψηλές –και λόγω ΦΠΑ- τιμές εστίασης, όπως κι εκείνες των μετακινήσεών τους, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με ίδια.
Η φετινή αύξηση των αφίξεων των τουριστών αποτυπώνεται εξάλλου και στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων, με τις πρώτες, τους τελευταίους μήνες να ξεπερνούν τις δεύτερες. Μόνο που πρόκειται για προσλήψεις εποχιακών απασχολουμένων. Το φθινόπωρο οι όροι –πιθανότατα- θα αντιστραφούν και πάλι...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ
«Έλληνας, ο καλύτερος τουρίστας», ήταν η φράση που παλαιότερα άκουγες από τους περισσότερους παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς. Δεν ακούγεται τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα της ύφεσης και των Μνημονίων.
Όπως και πέρυσι, όπως και πρόπερσι, έτσι και φέτος λοιπόν πολλοί Έλληνες έχουν βγάλει από το μυαλό τους, έστω και έως πιθανότητα, τις καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος πάντως έχουν και μια καλή δικαιολογία. Με 17 εκατομμύρια τουρίστες, μάλλον θα είναι δύσκολο να βρει κανείς τουριστικό κατάλυμα.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις:
- Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων (28%) δηλώνει ρητά ότι φέτος δε θα κάνει διακοπές, ενώ άλλο ένα 14% εμφανίζεται αναποφάσιστο. Το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο (37%).
- Ακόμη, σχεδόν 9 στους 10 συνέλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές εντός Ελλάδας, γεγονός που τους κατατάσσεις πρώτους μεταξύ των Ευρωπαίων που κάνουν διακοπές στον τόπο τους, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκό όρος είναι 58%.
- Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομική κρίση είναι ο λόγος που επικαλούνται όσοι αποφασίζουν ή σκέφτονται να μην κάνουν φέτος διακοπές.
- Για τον ίδιο λόγο πολλοί αλλάζουν και την ποιότητα των διακοπών τους, δηλώνοντας είτε ότι θα ξοδέψουν λιγότερα (38%), είτε ότι θα φύγουν για μικρότερο χρονικό διάστημα (29%).
Αντίστοιχες έρευνες των αμέσως προηγούμενων ετών έδειχναν ότι:
- πολλοί Έλληνες γλίτωναν έξοδα από τις διακοπές τους είτε μένοντας σε φιλικό, είτε σε συγγενικό τους σπίτι.
- ένας στους τρεις έκανε διακοπές 4 ημερών και ένας στους τέσσερις μιας εβδομάδας.
Δ. Χατζ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass