ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Για την Ελλάδα τώρα ανοίγει ο «φάκελος Κίνα»

* Στάση στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:18
ΣΑΓΚΑΗ, του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Μακρή
Ο διάλογος που μεταφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού έγινε στη συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ.
Λέει ο πρόεδρος της Κίνας: «Τα επόμενα επτά χρόνια υπολογίζουμε ότι 400 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδεύσουν για τουρισμό στο εξωτερικό».
Απαντά ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Εμείς από τα 400 εκατ. θέλουμε μόνο τα 17 εκατ., όσοι είναι δηλαδή και οι τουρίστες που αναμένουμε φέτος, μια χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό μας».
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι Κινέζοι τουρίστες σήμερα στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες σε ετήσια βάση, τότε είναι φανερές διά γυμνού οφθαλμού οι (ομολογουμένως) πολύ μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.
Η Ελλάδα θέλει να ενταχθεί στα πλάνα των Κινέζων στοχεύοντας να προσελκύσει εκτός από τουρίστες και κινέζικα κεφάλαια για επενδύσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα αλλά και τις συνεργασίες μεταξύ εταιριών των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος.
Μ’ αυτό το σκεπτικό κινήθηκε η υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αποστολή υπουργών, στελεχών οργανισμών όπως του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece και περισσότερων από 70 επιχειρηματιών στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το τελευταίο πενταήμερο. Ένα ταξίδι που αξιολογείται από ανώτατη κυβερνητική πηγή ως «απόλυτα πετυχημένο» και «παραγωγικό».
«Είδαμε τους σωστούς ανθρώπους», σημειώνει η ίδια πηγή αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στις δεκάδες συναντήσεις υπήρξαν πρακτικά αποτελέσματα και δεν έγιναν «θεωρητικές τοποθετήσεις».
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο φάκελος Κίνα δεν «κλείνει» για την κυβέρνηση με την ολοκλήρωση του ταξιδιού αλλά, αντίθετα, τώρα ανοίγει. «Δημιουργήθηκε ισχυρή δυναμική για την Ελλάδα στην Κίνα, αυτή η δυναμική δεν πρέπει να διακοπεί», επισημαίνει ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι με εντολή του κ. Αντ. Σαμαρά θα συσταθούν επιτροπές με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων που θα κάνουν «follow up», δηλαδή θα παρακολουθήσουν και θα ελέγξουν εάν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν και για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν όσα τυχόν δεν υλοποιηθούν.
Παράλληλα, θα γίνουν και άλλες αποστολές από την Ελλάδα στην Κίνα και το αντίστροφο, ενώ η Ελλάδα θέτει στόχο και άλλες περιφέρειες της Κίνας που δεν είναι γνωστές αλλά είναι για παράδειγμα εύφορες όσο η Ιταλία και έχουν πληθυσμό όσο μια χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση ώθησε τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Τζανγκ Ντετζιάνγκ λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά οφέλη απ’ αυτές τις συνεργασίες.
ΕΡΩΤΑΣ
ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Το κλίμα πάντως για την Ελλάδα είναι εμφανώς θερμό κι είναι χαρακτηριστικό το εξής γεγονός: οι Κινέζοι αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα ένα μέρος από την κινηματογραφική ταινία «Έρωτας στο Πεκίνο», η οποία προβλέπεται να προβληθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2014, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο δημοφιλείς Κινέζοι ηθοποιοί, θα γυριστεί στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και ενδεχομένως στο «COSTA NAVARINO», στην Πύλο, ενώ γυρίσματα έχουν γίνει ήδη και στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, φέτος ένα γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο της Κίνας θα παντρευτεί στη Σαντορίνη, προβάλλοντας ακόμη περισσότερο το νησί στη χώρα του (γενικότερα οι γάμοι στη Σαντορίνη είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους Κινέζους).
ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από τις δεκάδες κυριολεκτικά επαφές που έγιναν στις τέσσρις ημέρες που παρέμεινε η ελληνική αποστολή στην Κίνα προέκυψαν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Στον τομέα των υποδομών οι Κινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον:
-Για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια αποκρατικοποίηση που δεν είναι από τις εύκολες (θα μετάσχουν οι σιδηρόδρομοι της Κίνας είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με την COSCO).
-Για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.
-Για τα περιφερειακά αεροδρόμια που αποκρατικοποιούνται σε δύο συστάδες (ομάδες).
-Για το λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα η COSCO που έχει ήδη ένα μέρος του (στο τέλος Ιουνίου εγκαινιάζεται μάλιστα το πρώτο μέρος της επένδυσής της), ενδιαφέρεται για τη συνολική ανάπτυξη του λιμανιού κι όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων που είναι φυσικά ο «σκληρός πυρήνας» της δραστηριότητάς της. Βασικό πλεονέκτημα της κινεζικής εταιρίας είναι ότι η ίδια έχει τους πελάτες για το λιμάνι. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα καθώς δημιουργούνται καινούργια ιδιωτικά λιμάνια στη Μεσόγειο (Ισραήλ, Τουρκία, Λιβύη) και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μεταφορικό έργο αν η Ελλάδα δεν τρέξει».
-Πιθανόν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για το αεροδρόμιο της Κρήτης (Καστέλι) το οποίο θα κατασκευασθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, μεγάλες κινεζικές τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν τις κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα εξασφαλίζοντας τους πόρους που θα απαιτηθούν γι’ αυτές.
ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ
160 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τη βούλησή της να προσλάβει άλλους 160 Έλληνες εργαζομένους εξέφρασε η διοίκηση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών HUAWEI σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη. Η HUAWEI είναι η 2η εταιρία τηλεπικοινωνιών του πλανήτη και τα στελέχη της εκτιμούν ότι από τα 35 δισ. δολ. που είναι τώρα ο τζίρος της θα φθάσει στα 70 δισ. δολ. σε τρία χρόνια. Η εταιρία σχεδιάζει να εγκαταστήσει logistics center όπως έκανε και η HP στην Ελλάδα ενώ μελετά και το ενδεχόμενο να κάνει ερευνητικό κέντρο.
Η HUAWEI μαζί με την άλλη εταιρία ΖΤΕ ενδιαφέρονται και για το έργο της επέκτασης της οπτικής ίνας στις κατοικίες.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων για την τουριστική κατοικία καθώς η Ελλάδα δίνει ως κίνητρο άδεια παραμονής για 5 χρόνια (μπορεί να ανανεωθεί) εφόσον το ύψος της επένδυσης (για αγορά κατοικίας) υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι «θα γεμίσει η Ελλάδα από καινούργιες κατοικίες Κινέζων καθώς αφενός υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα (έτοιμων) κατοικιών κι αφετέρου ισχύουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη δόμηση».
ΚΙΝΕΖΙΚΟ... ΠΡΩΙΝΟ
Από τις επαφές που έκανε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Κινέζο ομόλογό της αλλά και γενικότερα τις συναντήσεις Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών με Κινέζους κατεγράφη ότι οι προοπτικές για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευοίωνες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2012 επισκέφθηκαν την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους 21.400 Κινέζοι, περισσότεροι κατά 24,3% σε σχέση με το 2011. Στον αριθμό αυτό υπολογίζονται μόνο όσοι Κινέζοι είχαν πρώτο σταθμό την Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί πηγαίνουν πρώτα σε άλλες χώρες (συνήθως στην Ιταλία ή τη Γαλλία) και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περί τις 100 χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα.
Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα κρίνεται εξαιρετικά σημαντική συν τοις άλλοις και επειδή οι Κινέζοι δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν διακοπές στην αιχμή της τουριστικής περιόδου αλλά τον υπόλοιπο καιρό (λεπτομέρεια με σημασία: η «μαυρισμένη» επιδερμίδα δεν είναι της μόδας στην Κίνα, ως εκ τούτου δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν ηλιοθεραπεία). Άρα, εάν έλθουν πιο πολλοί Κινέζοι τουρίστες, αυτό θα σημάνει και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με προφανή θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.
Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν κάποιες ενέργειες, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη βούληση να υλοποιήσει. Τέτοιες δυσκολίες που πρέπει να ξεπερασθούν είναι:
-Η δυσκολία στη συνεννόηση: Πολλοί Κινέζοι δεν μιλούν Αγγλικά, χρειάζεται συνεπώς να δοθεί άδεια σε Κινεζόφωνους ξεναγούς να συνοδεύουν τα γκρουπ τουριστών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα, στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπήρχε Κινεζόφωνος ξεναγός. Αντί, λοιπόν, να διευκολυνθούν οι Κινέζοι να φέρουν τους ξεναγούς τους, σ’ όσους Κινέζους ξεναγούς εμφανίστηκαν να συνοδεύουν τα γκρουπ από την Κίνα απαγορεύτηκε η εργασία στο Μουσείο λόγω των περιορισμών που προέβλεπε η μέχρι πρότινος νομοθεσία (το επάγγελμα του ξεναγού συγκαταλέγεται σ’ αυτά που έχουν «ανοίξει» το τελευταίο διάστημα).
Ανάλογη κίνηση θα γίνει για τους Γιαπωνέζους και Κορεάτες τουρίστες.
-Προσαρμογή φαγητού: Καθώς οι Κινέζοι δεν τρώνε τυρί για παράδειγμα, πρέπει να προσαρμοσθεί και το πρωινό που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, τα οποία προφανώς θα πρέπει να αποκτήσουν και... κινέζικο πρωινό.
Για την εξυπηρέτηση, πάντως, των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε εφαρμογή (application – app) για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες από το πανεπιστήμιο του Βανκούβερ στον Καναδά σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το app ονομάζεται «Amazing Athens» και περιλαμβάνει στα Αγγλικά και τα Κινεζικά ό,τι πληροφορίες χρειάζεται ένας τουρίστας στην ελληνική πρωτεύουσα.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΗ
Η συζήτηση για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου διαρκεί πολλά χρόνια χωρίς ακόμη να έχει δοθεί οριστική λύση. Οι Κινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με επιχειρήσεις για να γίνει πραγματικότητα η απευθείας πτήση, για την οποία ενδιαφέρεται και η Aegean υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει κάποια άλλη εταιρία για να μοιραστεί το κόστος που υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Μεγάλες είναι οι προοπτικές της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας και στον τομέα της ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό είναι αφενός ότι ελληνόκτητα πλοία μεταφέρουν το 60% των αναγκών της Κίνας σε πετρέλαιο και το 50% των εξαγωγών της κι αφετέρου ότι μόνο τον Απρίλιο η ελληνόκτητη ναυτιλία έδωσε 142 παραγγελίες για καινούργια πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass