ΚΕ.Ν.Ε.: Αντισυνταγματικές και αόριστες διατάξεις στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2013 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:28

Επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (927/1979) για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

  Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

-«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

-«Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

-«Η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

 Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης». Ακόμα, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

 Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της: «Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος..», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη». Τέλος, η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ότι αφορά την ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass