ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ –ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ, ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ «ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ»

«Ανοιχτό» το αντιρατσιστικό

* Δεν επηρεάζεται η πορεία της κυβέρνησης * Καθαρή η στήριξη όλων στον Αντ. Ρουπακιώτη

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2013 3:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:30
Του Γιώργου Μακρή
Ο επίλογος στην υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου γράφτηκε στη χθεσινοβραδυνή, τρίωρης διάρκειας, σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφωνία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας από τη μια πλευρά και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς από την άλλη, εξέλιξη που οδήγησε τους κ. Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να χρησιμοποιήσουν οξείς τόνους στις δηλώσεις τους.
Ωστόσο, κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει τέτοιο νομοσχέδιο», ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διαφωνία λέγοντας πως (αυτή) «δεν επηρεάζει την πορεία της κυβέρνησης». Η ίδια κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι «υπάρχει θέμα Ρουπακιώτη» για την κυβέρνηση και υπενθύμισε με νόημα ότι «και σ’ άλλα θέματα δεν τα έχουν βρει τα τρία κόμματα».
Πλέον, αν και δεν αποκλείεται να ξανασυζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών (σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει μεθαύριο Πέμπτη), εναπόκειται στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά να καταθέσουν δική τους πρόταση νόμου στη Βουλή, η οποία, με τα σημερινά δεδομένα και μετά την άρνηση της ΝΔ να την ψηφίσει, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 βουλευτών ακόμη κι αν τη στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να έρθει, άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Φώτης Κουβέλης.
«Αυτό ζήτησα με την πεποίθηση ότι είναι μία πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο νομοθετικό μας πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, το νομοσχέδιο, όταν θα έρθει στη Βουλή, τότε θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες και για διορθώσεις και για τροποποιήσεις, ενδεχομένως και για βελτιώσεις», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο κ. Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την όποια καθυστέρηση υπάρξει, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) σημειώνοντας: (η ΚΕΝΕ) «έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Όταν μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει με ταυτόσημο λόγο ότι είναι συνταγματικές οι ρυθμίσεις.
 Και θα έλεγα ότι δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που επέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΝΕ, δύο ώρες κατά κυριολεξία πριν από τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Άποψη και θέση με την οποία, ας το επαναλάβω, διαφωνώ. Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται, τουλάχιστον, για απαράδεκτη σκοπιμότητα», υποστήριξε ο κ. Φ. Κουβέλης.
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΝΟΜΟΥ
«Πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δύο λύσεις:
-«Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ.
Εάν η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση.
Ο στόχος είναι καθαρός και δεν υπάρχουν ούτε ιδιώνυμα ούτε φωνές του παρελθόντος. Εδώ έχουμε τα προβλήματα τα σημερινά και τα μελλοντικά. Δεν ασχολούμαστε με τις φωνές του παρελθόντος. Για να μην ξαναζήσουμε το ζοφερό παρελθόν», προέτρεψε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν παραπέμπτεται στις ελληνικές καλένδες. «Ή θα υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ή ζητάμε την άμεση εισαγωγή για συζήτηση της πρότασης νόμου στη Διαρκή Επιτροπή και στην Ολομέλεια, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αλλά, επαναλαμβάνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η σαφής προτίμησή μας είναι να είναι νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η επικουρική λύση για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, αλλά και για να ξεμπλοκάρουμε, είναι η πρόταση νόμου. Όμως υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί. Οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξανασυμφωνήσουν το πλαίσιο και το προγραμματικό και το οργανωτικό και το λειτουργικό», πρόσθεσε.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ
ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ
«Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών», σχολίασε ερωτηθείς ο κ. Φ. Κουβέλης ενώ ο κ. Ε. Βενιζέλος είπε για το ίδιο θέμα: «Θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από μας δεν τίθεται και δεν υπάρχει και ούτε κατάλαβα να τίθεται και από την Νέα Δημοκρατία».
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ
Στη συνάντηση των αρχηγών δεν έγινε συζήτηση για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (παραπέμφθηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνάντησή τους). Αντίθετα, έγινε εκτενής συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
«Συζητήσαμε – δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φ. Κουβέλης - μια σειρά ζητημάτων, με κορυφαίο ζήτημα, βέβαια, τη μεγάλη υπόθεση, τη μεγάλη πληγή της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών. Πάντοτε, σε συνδυασμό και με τα ζητήματα της ανάπτυξης. Ζητήματα τα οποία πρέπει να βρουν την προτεραιότητά τους στην αντιμετώπιση, διότι η ανεργία δεν μπορεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί εάν δεν προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα, μέσα από έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει στον τόπο να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ», επισήμανε.
ΚΡΑΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη πως «δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας. Για να περιορίσουμε την ανεργία και να βρούμε δουλειά στους νέους ανθρώπους και ιδίως σε εργαζόμενους από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, στην απόλυτη ανεργία», σημείωσε ο κ. Ε. Βενιζέλος ο οποίος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της κοινωφελούς εργασίας: «Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
ΤΡΙΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Ε. Βενιζέλος έθεσε επίσης θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης λέγοντας με νόημα: «Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξεχάστε τις παλιές κυβερνήσεις τις μονοκομματικές, τις αυτοδύναμες, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση σημαίνει, εξαρτώμαι από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Βουλή σημαίνει τριπλή, τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για επικαιροποίηση του προγραμματικού πλαισίου λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς όπως δήλωσε «όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012, πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και όσων έχουν συμβεί στη χώρα. Γιατί έχουμε και πολλές θετικές εξελίξεις, έχουμε και πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην «αντιμνημονιακή» τους φάση», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Πρέπει να μιλήσουμε – συνέχισε ο κ. Ε. Βενιζέλος - για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής. Γιατί η Βουλή δεν λειτουργεί με την ένταση που πρέπει και δεν είναι το φόρουμ, το βήμα, στο οποίο διεξάγεται σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση ο πολιτικός διάλογος, δεν παράγονται τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Φυσικά υπάρχει και πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, γιατί πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά».
ΦΠΑ – ΦΟΡΟΙ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετάχθη υπέρ της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση «τώρα που αρχίζει η θερινή περίοδος» και άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας: «Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, «όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε» και μετά ν’ ακούμε ότι «ναι, μπορεί και να γίνει».
Αναφορά έκανε και στον ενιαίο φόρο ακινήτων υπογραμμίζοντας: «Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κριτική για το λεγόμενο «χαράτσι», ως ΠΑΣΟΚ. Και προσωπικά επειδή έτυχε να είμαι υπουργός Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά για δείτε, η επιβάρυνση ήταν 2 δισ. Τώρα έχουμε ψηφίσει μέτρα 16 δισ. Και με τα μέτρα αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σώσαμε τον προϋπολογισμό του ’11, του ’12, του ’13.
Δεν πρέπει να μας ζητήσει κάποιος συγγνώμη; Δεν πρέπει να πει ότι έσφαλα;
Τώρα να φέρουν την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορεί να κρατάμε σε αγωνία, για παράδειγμα, τον πραγματικό αγρότη μη τυχόν και φορολογηθεί. Γιατί δεν πρόκειται να φορολογηθεί φυσικά ο πραγματικός αγρότης».
Ο Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Θα συζητηθεί με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει σενάρια για τον φόρο ακινήτων στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής
Το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου, ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ενημέρωσε τους αρχηγούς και για την επικείμενη σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι που έχει ως θέμα τη νέα οικονομική πολιτική.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass