ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Ρεπούση: θα μιλάω μόνο σε συνέδρια για τις απόψεις μου

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:36
ΑΘΗΝΑ
Αλλαγή πλεύσης έκανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, η οποία μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της στις οποίες χαρακτήριζε το χορό του Ζαλόγγου «εθνικό μύθο», διέψευσε το περιστατικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί ξανά σε ιστορικά θέματα.
Η κυρία Ρεπούση, μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 για τον σάλο που ξέσπασε μετά την τοποθέτησή της για το χορό του Ζαλόγγου, χαρακτήρισε την επίμαχη δήλωση περί «εθνικού μύθου» που αποδίδεται στο πρόσωπό της, ως μια «κατασκευασμένη είδηση».
Κλείνοντας, η κυρία Ρεπούση υποστήριξε πως δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει για ιστορικά θέματα , καθώς όπως δήλωσε χρησιμοποιείται η ιστορική της άποψη εναντίον του κόμματός της.
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΛΟΓΓΟΥ
Αδιανόητα θεωρεί η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη τα όσα φέρεται να είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση για τον "χορό του Ζαλόγγου" στον ραδιοσταθμό Alpha 989.
Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μπραΐμη τόνισε: "για μας, για τα παιδιά μας, γενιές ολόκληρες η ιστορία του Σουλίου και ό,τι αυτό πρεσβεύει, δηλαδή τον αγώνα και τη θυσία των ανθρώπων για την Ελευθερία, είναι κάτι το οποίο ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.
Οι ιστορικοί, οι επιστήμονες έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια εκτενέστερη έρευνα σε βάθος, όμως όλα αυτά που εμείς τόσα χρόνια γνωρίζουμε, είναι τεκμηριωμένα και από το δημοτικό τραγούδι και από μαρτυρίες ξένων περιηγητών.
Με αυτά μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο πέραν από κάτι κατευθυνόμενο, έναν στόχο αμφισβήτησης της ιστορίας μας και διαστρέβλωσης των εθνικών αγώνων του έθνους μας.
Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε άλλο, σε μία τέτοια εποχή, που βρίσκεται υπό αμφισβήτηση η αυτοδιαχείριση μας. Να το θεωρήσω ως όψιμο επιστημονικό ενδιαφέρον;
Θεωρώ αδιανόητο, απαράδεκτο ελαφρά τη καρδία, να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από δημόσιο βήμα, όχι μόνο ως δήμαρχος Σουλίου, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, εκφράζω την αντίδραση και την δυσαρέσκειά μου και προτίθεμαι να θέσω το ζήτημα τέτοιων στοχευμένων δηλώσεων για ψήφισμα".
Από την πλευρά της, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 η κ. Ρεπούση είπε ότι οι δηλώσεις της παραποιήθηκαν, αρνούμενη ότι μίλησε για το Ζάλογγο και έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών που έχει στο στόχαστρο κυρίως τις γυναίκες.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Alpha 989, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε πει ότι η Ελλάδα του 19ου αιώνα χρειάζονταν εθνικούς μύθους.
Μιλώντας, το πρωί της Παρασκευής, στο Mega, η κ. Ρεπούση είπε: "Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να αφήσει λίγο αυτά τα ζητήματα στην άκρη και να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έκανα καμιά αναφορά στον χορό του Ζαλόγγου, απολύτως καμία αναφορά. Και θα ήθελα επίσης να πω στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχουν μάγισσες, αν θέλει κάποιος να βρει να ψάξει στο μεσαίωνα και εκεί πάλι θα δυσκολευτεί να τις βρει".
"Έκανε μια ερώτηση ο δημοσιογράφος, παρέπεμψα σε κάποιο βιβλίο και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια γενική συζήτηση για τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία και δεν καταλαβαίνω γιατί είδατε αυτό το θέμα, δεν έκανα καμιά αναφορά προσωπικά στον χορό του Ζαλόγγου. Και δεν θα ακούσετε να μιλάω εγώ για τον χορό του Ζαλόγγου", τόνισε.
Αντιδράσεις
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ανήρτησε σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:
"Η… αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα της κυρίας Ρεπούση"
Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του". Αυτά έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο "Βιβλίο του γέλιου και της λήθης" το 1978, με σκοπό να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του. Εκείνοι αφυπνίστηκαν! Η κυρία Ρεπούση;.
Υπέρ Ρεπούση τοποθετήθηκε μέσω Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος:
"Πάντοτε πίστευα ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος αχταρμάς από την πρόσμειξη της ιστορικής έρευνας με την εκάστοτε πολιτική ή θρησκευτική μισαλλοδοξία. Από την άλλη, αν δεν πάρουν κάποιοι το ρίσκο να επαναλάβουν δημόσια αυτά που από χρόνια συζητούν στα φοιτητικά αμφιθέατρα θα παραμείνουμε εσαεί αθύρματα του κάθε καλόγερου, του κάθε ιμάμη και του κάθε ραβίνου. Ναι, είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει η Μαρία. Όχι για το έθνος. Για την ίδια".
*Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε λίγες ημέρες και ο Φώτης Κουβέλης είχε εκφράσει δημόσια την ενόχλησή του για την άποψη της Μαρίας Ρεπούση ότι δεν υπάρχει γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε συστήσει στη βουλευτή του κόμματός του «σεβασμό στην Ιστορία» αναγκάζοντάς την να αναδιπλωθεί και να δηλώσει σήμερα ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει δηλώσεις για τις απόψεις της περί Ιστορίας και ότι θα μιλάει μόνο σε συνέδρια Ιστορίας και σε ιστορικά fora.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass