ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ:

«Νοικιάστε τα σχολεία για να έχετε έσοδα!»

*Για ληξιπρόθεσμα: «Σήμερα 395 εκατ. ευρώ είναι έξω από την πόρτα σας. Να έρθετε να τα πάρετε και να τα δώσετε στην τοπική σας αγορά»

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2013 3:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μήνυμα στους δημάρχους να δώσουν βαρύτητα στην αύξηση των εσόδων τους από ίδιους πόρους αξιοποιώντας και την περιουσία τους εκπέμπει το υπουργείο Εσωτερικών.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τους δημάρχους να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω:
-«Της αξιοποίησης της περιουσίας των ΟΤΑ» (χαρακτηριστικά ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης προέτρεψε τους δημάρχους να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και των σχολικών κτιρίων μέσω της μίσθωσής τους).
-«Πολιτικών βελτίωσης ιδίων εσόδων ΟΤΑ, όπως η διασύνδεση με Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολόγια, ο επανυπολογισμός με πιο δίκαιο τρόπο του προστίμου από το τέλος αυθαίρετης κατάληψης, ο καθορισμός ανεπίδεκτων είσπραξης εσόδων, το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων να καταβάλλεται σε δόσεις,
-Της υιοθέτησης ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να υποκαταστήσουν τον περιορισμό του δανεισμού ή να συμβάλουν σε πολιτικές εξοικονόμησης ή αναπτυξιακές πολιτικές».
Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης αφού επανέλαβε ότι «το κράτος με τη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει τελειώσει», προέτρεψε τους αιρετούς να θεμελιώσουν τον «Δήμο του Μέλλοντος», ο οποίος, όπως εξήγησε, «είναι ο οικονομικά αυτοτελής Δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των δαπανών, χρησιμοποιεί ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εφαρμόζει καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά του δίκτυα και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της επικουρικότητας, μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τις αποφάσεις».
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά στα ληξιπρόθεσμα των ΟΤΑ προς τις τοπικές τους αγορές επισημαίνοντας:
«Πέρυσι, στην καρδιά της κρίσης, οι δήμοι διεκδίκησαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αποπληρώσουν οφειλές από το 2011 προς τις τοπικές τους αγορές που στέναζαν από την έλλειψη ρευστότητας. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο αίτημά τους, συγκεντρώνοντας και εγκρίνοντας μέχρι στιγμής, αιτήματα ύψους 784,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε 167 ΟΤΑ της χώρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών – ανέφερε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης - κινήθηκε πρώτο από όλα τα υπουργεία και επέτυχε ήδη, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την εκταμίευση σήμερα που μιλάμε, 395,6 εκατομμύρια ευρώ, που βρίσκονται έξω από την πόρτα σας. Είναι ανείσπρακτα αυτά. Η τοπική σας αγορά τα θέλει, πρέπει να έρθετε να τα πάρετε και να τα δώσετε στην τοπική σας αγορά.
Μέχρι τώρα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, και το λέω αυτό γιατί μας αφορά όλους, μέχρι τώρα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη διαφάνεια, έχουμε ήδη αποπληρώσει 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα στις τοπικές αγορές που έχουν ανάγκη.
Θεωρώ ότι είναι χρέος κοινό να επισπεύσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν άλλα 800 εκατομμύρια που μπορούμε αύριο να πάρουμε και να τα δώσουμε στις τοπικές αγορές. Να τρέξουμε όλοι μαζί γρήγορα. Το χρειάζονται οι τοπικές επιχειρήσεις στις οποίες οφείλουν οι δήμοι χρήματα εδώ και ενάμισι χρόνο. Και αυτό αν θέλετε θα ενισχύσει και την αξιοπιστία μας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και άλλα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Να εισπράττουν οι δήμοι τον φόρο ακίνητης περιουσίας», πρότεινε μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ως έναν τρόπο ώστε να αποκτήσουν οικονομική αυτονομία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν είναι δυνατόν να είμαστε εξαρτημένοι έτσι, από το οποιοδήποτε κράτος, με τους ΚΑΠ, με τη ΣΑΤΑ, δεν ξέρω εγώ τι άλλο, ούτε είναι δυνατό να έχουμε τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία θα αφορούν μόνο το Δήμο. Πρέπει οι δήμοι να αποκτήσουν αυτονομία οικονομική. Μια πρόταση θα ήταν ίσως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, να εισπράττεται από τον δήμο. Όταν αποκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα είσπραξης και όχι μέσω ΔΕΗ, να αποκτήσουν οι Δήμοι οικονομική αυτοτέλεια αλλά και εισπρακτική ικανότητα. Εάν γίνει αυτό, τότε αποκτά μεγαλύτερη σοβαρότητα ο Δήμος, ο πολίτης ξέρει σε ποιον να φωνάζει, γιατί τώρα όλα τα ακούμε εμείς».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass