ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 12ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΣτΕ: Νόμιμες οι μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών

* Για «θερμό Σεπτέμβρη» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2013 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:39
ΑΘΗΝΑ
Νόμιμο κρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στις 13 Μαΐου 2013, ανακλήθηκε προσωρινά από τον υπουργό Παιδείας και την επόμενη ημέρα επανακατατέθηκε με ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί τότε ευνοϊκές για τους εκπαιδευτικούς.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) με την υπ' αριθμ. 151/2013 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, ενώ κάνουν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Ειδική αναφορά γίνεται στη σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη νομιμότητα του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αντικαταστάθηκε με το νεότερο διάταγμα που επανακατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι δεν εντάσσονται στο υπεράριθμο εκπαιδευτικό προσωπικό οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή προϋπηρεσία.
Συγκεκριμένα, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 1 του σχεδίου διατάγματος αναφέρει:
«Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».
Ακόμη, με το εν λόγω διάταγμα καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων, η διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων, η διαδικασία μετάθεσης σε περιοχές της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, η κατάταξη σε πίνακες μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας, τα κριτήρια κατάταξης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες μετάθεσης, κ.λπ.
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα 50/1996 για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων στο πέρασμα του χρόνου έχει τροποποιηθεί κατ' επανάληψη και για λόγους ασφαλείας δικαίου πρέπει να κωδικοποιηθεί.
Η ΟΛΜΕ
Για «αυθαίρετους σχεδιασμούς» καταγγέλλει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την κατανομή του δυναμικού των εκπαιδευτικών.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κατασκευάσει, «με αυθαίρετους σχεδιασμούς επί χάρτου, τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιεί τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το διδακτικό ωράριο, αλλά και αυτές που ετοιμάζονται με το ΠΔ, για να μεταθέτει υποχρεωτικά τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα».
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην ουσία προδιαγράφει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει τη δεξαμενή για την "κινητικότητα" (υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και απολύσεις) χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών από το 2013 έως το 2015».
Μάλιστα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει, ήδη, ζητήσει από τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών «να μην συμφωνήσουν με τη λογική συγκρότησης των πινάκων που προωθεί το υπουργείο και να εκδηλώσουν με τον προσφορότερο τρόπο την αντίθεσή τους». Οι εκπαιδευτικοί ζητούν:
- Ο υπολογισμός των κενών- πλεονασμάτων να γίνεται με βάση το ισχύον ωράριο και όχι με αυτό που προβλέπει ο νέος ν. 4152/13, την κατάργηση του οποίου ζητά το συνδικαλιστικό κίνημα.
- Να υπολογιστούν τα κενά- πλεονάσματα κατά σχολείο- ομάδα σχολείων όπως πάντα και όχι με το σφαγιαστικό και αυθαίρετο μέτρο της εγκυκλίου.
Τέλος, το ΔΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι θα συγκροτήσει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πολιτικής και καταλήγει: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσουν. Ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ θερμός και θα πάρουμε τα μέτρα μας για αυτό».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass