ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΕΗ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν κλείνει

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2013 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41
Γραφείο Αθηνών της Αννας Σταυράκη
Να διαλύσει την παρεξήγηση που τον τελευταίο καιρό πλανάται πάνω από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θέλησε με χθεσινή συνέντευξη τύπου να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Τζαβάρας με αφορμή και σχετικά δημοσιεύματα. Η χθεσινομεσημεριανή συνέντευξη έγινε παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ κου Καραντινάκη, με τον οποίο, ο υπουργός διατηρεί άριστη όπως τονίστηκε συνεργασία και πολύ εποικοδομητικός διάλογος. Στόχος είπε ο κ. Τζαβάρας είναι να τηρηθεί ο νόμος που ορίζει ρητά την προστασία της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, την επεξεργασία και συμπλήρωση όλων των παραμέτρων για προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι ο υπάρχων νόμος 3905 του 10 έχει κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Ο διάλογος μέχρι στιγμής είναι άριστος το δε κράτος οφείλει και λαμβάνει μέτρα για την ηθική και υλική ενίσχυση και προώθηση των έργων κινηματογραφίας ενώ παράλληλα προωθείται και η ενημέρωση και παιδεία για τον ελληνικό κινηματογράφο. Σημασία έχει ο έλληνας παραγωγός και η τέχνη του κινηματογράφου. Είναι δε, δεδομένο πως στην πορεία του κινηματογράφου μέχρι σήμερα υπάρχουν διαπιστωμένα κενά και ατέλειες. Κυρίως στόχος είναι να λειτουργεί το ΚΚ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Παρά τις πενιχρές φετινές επιδοτήσεις ωστόσο η παραγωγή και η συνετή διαχείριση έφεραν άριστες έως καλές επιδόσεις και υλική ενίσχυση. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές απλά οριζόντιες δομές τόνισε ο υπουργός. Πάντως φαίνεται ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει για να υπάρξει ελληνικό τμήμα κινηματογράφου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ εξετάζεται το γεγονός αν αυτό θα είναι διαγωνιστικό ή όχι.
Επόμενο βήμα είναι οι πολλαπλές σχέσεις για την ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών έργων. Παράλληλα να γίνουν ταινίες ξένων που να προβάλλουν την Ελλάδα μέσα από κίνητρα. Στόχος να ταξιδέψει η Ελλάδα και οι ομορφιές της στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα είναι σε άμεση επαφή με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας που θα αποτελέσει το ουσιαστικό αρχείο της ελληνικής παραγωγής σε όλη την επικράτεια.
Για του λόγου το αληθές τα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου Κινηματογράφου άρα κατ επέκταση και της χρηματοδότησης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής έδωσε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του κέντρου κ. Καραντινάκης.
Ο κ. Καραντινάκης τόνισε μεταξύ άλλων:
Ο πρώτος στόχος ήταν η αποπληρωμή των χρεών του Κέντρου, ένας στόχος που είχε να κάνει με την παραγωγή, καθώς τα χρέη ήταν προς παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εργαστήρια, τεχνικούς, δηλ. σε ό,τι αφόρα τη ραχοκοκαλιά της κινηματογραφικής κοινότητας. Σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ κοντά η αποπληρωμή με ορίζοντα να αποπληρωθεί στο σύνολό του το χρέος μέχρι το φθινόπωρο.
Ο δεύτερος στόχος ήταν η διεκδίκηση των οφειλών του Δημοσίου προς το Ε.Κ.Κ., από επιστροφή Φ.Π.Α. από το 2006.
Στη συνέχεια ήταν η επιστροφή φόρου δημοσίων θεαμάτων από τα εισιτήρια του 2011, που μας αποδίδεται το 2012. Όσον αφορά το Φ.Π.Α. έχει αποδοθεί ολοκληρωτικά στο Ε.Κ.Κ. μέχρι και το 2010 και συνεχίζεται η αποπληρωμή για το 2011. Όσον αφορά στο φόρο δημοσίων θεαμάτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠ.ΟΙΚ. για να πιστοποιηθεί από πού προέρχεται το έλλειμμα των περίπου 3.000.000€, από τα 6.000.000€ που υπολογίζαμε.
Ο τρίτος στόχος ήταν η βρεθούν από τη μία άλλοι πόροι και από την άλλη να αυξηθούν οι πωλήσεις της Hellas Film, ώστε να αποτελούν έναν ακόμα πόρο. Σε αυτή την κατεύθυνση εξασφαλίσαμε χορηγία από την ΟΠΑΠ Α.Ε. η οποία έχει αρχίσει να εκταμιεύεται, ύψους 1.500.000 € συνολικής διάρκειας 3 χρόνων. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση και προώθηση ταινιών πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. Όσον αφορά στην Hellas Film, σημείωσε αύξηση πωλήσεων από το 2011 στο 2012, της τάξης του 232%. Από 177.330€ σε 588.327€. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Ο τέταρτος στόχος ήταν να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε παραγωγές και να ενισχύουμε την προώθηση των ταινιών στο εξωτερικό, στα διεθνή φεστιβάλ και στο εσωτερικό στο κομμάτι της διανομής τους στις αίθουσες. Το 2011 δόθηκαν εγκρίσεις 570.000€ και υπογράφηκαν συμβόλαια ύψους 287.000€, για την παραγωγή και ενίσχυση 2 ταινιών μεγάλου μήκους, μίας διεθνούς συμπαραγωγής, και 7 ταινιών μικρού μήκους. Το 2012 δόθηκαν 650.000€ και υπογράφηκαν συμβόλαια ύψους 1.219.726 για την παραγωγή και ενίσχυση 11 ταινιών μεγάλου μήκους, μίας διεθνούς συμπαραγωγής, 2 μικρού μήκους ταινιών και 3 ντοκιμαντέρ. Ακόμα έγινε η παραγωγή άλλων 5 ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο του 2ου Athens Open Air Film Festival. To 2013 εγκρίθηκε το ποσό του 1.123.000€ για την παραγωγή και ενίσχυση 6 ταινιών μεγάλου μήκους, 5 ταινιών μικρού μήκους, 12 σχεδίων ανάπτυξης σεναρίου καθώς και στο πρόγραμμα ολοκληρωμένων ταινιών: 10 μεγάλου μήκους, 4 ντοκιμαντέρ και 2 μικρού μήκους. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών και ντοκιμαντέρ που αφορούν στα κοινά προγράμματα με την ΕΡΤ.
Για την προώθηση των ταινιών τα έτη 2012-13 δόθηκαν 256.248 € σε 43 ταινίες.
Η χώρα μας κατά την περίοδο 2011-13 συμμετείχε σε 374 διεθνή φεστιβάλ και 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρεσβείες, μουσεία, ιδρύματα και συλλόγους ομογενών. Κατά το διάστημα αυτό απονεμήθηκαν 56 βραβεία σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αφιερώματα στο Τορόντο τον Σεπτέμβρη και στην Ρέκιεβικ τον Οκτώβριο του 2013.
O πέμπτος στόχος ήταν η δημιουργία νέου κανονισμού χρηματοδοτήσεων που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της παραγωγής. Ο νέος κανονισμός που προέκυψε μετά την ανοιχτή διαβούλευση με την κινηματογραφική κοινότητα, επιλύει αιτήματα χρόνων όπως το ποσοστό κυριότητας, καθώς και καταργεί την οριοθέτηση ποσοστού στον σεναριογράφο-σκηνοθέτη-παραγωγό. Επίσης εισάγει προγράμματα για πρώτη φορά όπως: Για Παιδιά κι Εφήβους πρόγραμμα που στο εξωτερικό είναι πεδίο μεγάλων επενδύσεων εδώ και χρόνια.  
Τη χρηματοδότηση ταινιών Χαμηλού Προϋπολογισμού.
Την Ανάπτυξη Σεναρίου από την ιδέα μέχρι και την διερεύνηση παραγωγής βασισμένο στο τρίπτυχο Σεναριογράφος –Σκηνοθέτης-Παραγωγός.
Ο κανονισμός ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2013.Αναφέρει ρητά ότι και οι εγκρίσεις θα γίνονται ανά τρεις ή τέσσερις μήνες ανάλογα με τα προγράμματα.
Για τον έβδομο στόχο που ήταν η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ε.Κ.Κ., από 1.482.530€ για το 2011, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν το 2012 σε ποσοστό 32% που αναλογεί σε 1.011.577 σε σύνολο προϋπολογισμού 4.869.404€. Για το 2013 στο πρώτο πεντάμηνο ανέρχονται σε 317.919€. Το κέρδος που προκύπτει από τις μειώσεις στο σύνολό του, έχει μεταφερθεί στο κομμάτι της παράγωγης, όπου για το 2011, το ποσό που εκταμιεύτηκε ήταν 1.812.915€, ενώ για το 2012 έφτασε στο ποσό των 2.822.129€, όπου έχουμε μία αύξηση της τάξης του 56%.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ε.Κ.Κ. στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στο Eurimages, για τη χώρα μας το 2011 είχε εγκριθεί το ποσό των 140.000€ για μία ταινία, όπου η χώρα μας συμμετείχε ως συμπαραγωγός ενώ για το 2012 ένα σύνολο 750.000€ για 4 ταινίες ελληνικής πρωτοβουλίας και ελληνικής συμπαραγωγής.
Το Ε.Κ.Κ. συμμετείχε και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ 2007-2013 με 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.073.468€ και Progress με 1 έργο και στο Seventh Framework Program (FP7) – Cooperation με άλλο 1 έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.132.000,00 . Επίσης έχει ετοιμάσει 7 προτάσεις για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020.
Σε συνέχεια της περσινής συνεργασίας με τη Κινηματογραφική Αθηνών για το 2o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το Ε.Κ.Κ θα συνεργαστεί και φέτος για τη διοργάνωση του 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Στο πλαίσιο του εν λόγω φεστιβάλ, παράλληλα με τις προβολές και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει και η παραγωγή 5 ταινιών μικρού μήκους. Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 11 Ιουνίου.
Επίσης φέτος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργανώνεται το 2ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στο Ciné Αττικόν - Θόδωρος Αγγελόπουλος από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου, όπου θα προβληθούν 7 ελληνικές ταινίες παραγωγής από το 1965 έως το 2012.
Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 3905/2010, στα τρία χρόνια της εφαρμογής του νόμου, σε πολλά σημεία του ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπως στο άρθρο 8 που αφορά στην επένδυση στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων με το 1,5%, όπου από τα κανάλια το αποδίδουν μόνο η ΕΡΤ και η Nova.
Επίσης στο άρθρο 5 που αφορά στην ενίσχυση από τα έσοδα του ειδικού φόρου. Η πρακτική έδειξε ότι ο τρόπος που αποδίδεται ο φόρος από τις κιν. αίθουσες και πιστώνεται στον ειδικό κωδικό έχει κενά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Χρειάζεται ένας ελεγκτικός μηχανισμός για την απόδοση των εισιτηρίων καθώς και να βρεθεί μια λύση που να ενισχύει το έργο της διανομής.
Όσον αφορά στο άρθρο 20 για τους διορισμούς των 4 Διευθυντών που υπαγορεύει ο νόμος, είναι υπερβολή να μιλάμε για μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ε.Κ.Κ. από την μία, καθώς έχουμε μείωση προσωπικού από 35 σε 19 άτομα, και απ την άλλη να προσλάβουμε 4 Διευθυντές.
Η πτώση των εισιτήριων στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, σε ποσοστό περίπου 22% δείχνει ότι πρέπει να πέσει μεγάλο βάρος στη διανομή από πλευράς Πολιτείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Το Ε.Κ.Κ. παρόλο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που υπάρχει, στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο σε όλα τα στάδια της δυναμικής ύπαρξης του. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό αν όχι το πιο σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που με τις επιτυχίες του πρεσβεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρας μας, διεθνώς. Η εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος που οδηγεί στην συρρίκνωση και τελικά στην απομόνωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass