ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η Ελλάδα ζητά 170 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2013 3:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:42
ΑΘΗΝΑ
Θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη ανέργων (με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και αμοιβή 490 ευρώ), η κυβέρνηση με επιστολή στους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν, ζήτησε την έγκριση μεταφοράς πόρων από άλλα Προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων.
Η ελληνική πλευρά προτείνει σε πρώτη φάση την μεταφορά πόρων, 170 εκατ. ευρώ, για προγράμματα που θα αφορούν 50.000 άτομα, όπως έγινε γνωστό σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ.Στουρνάρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Γ.Βρούτση, Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη, και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γιώργο Κουτρουμάνη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα και Φίλιππο Σαχινίδη.
Όπως επισημάνθηκε στην σύσκεψη, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης, απέστειλαν χθες (Τρίτη) κοινή επιστολή στους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και Απασχόλησης, Λάζλο Αντορ με την οποία ζητούν την έγκριση άντλησης πόρων από Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
«Η ελληνική πλευρά προτείνει την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένα ΕΠ σε επιλέξιμες θεματικές προτεραιότητες συμβάλλοντας τόσο στην ποσοτική, όσο και την ποιοτική επίτευξη των δεικτών του ΕΣΠΑ», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα ζητά να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άτομα:
80 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από αναξιοποίητους όρους παρελθόντων ετών.
60 εκατ. ευρώ από το ΕΠ « Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της ρήτρας ευελιξίας.
30 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για δράσεις του τομέα αρμοδιότητάς του.
Τα προγράμματα του ΥΠΑΝ κατά της ανεργίας
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη τα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ήδη υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου 207 εκατ. ευρώ, για περίπου 38.500 ανέργους από το ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται:
Προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την αντιμετώπιση των 5.500 απολυμένων-ανέργων στους κλάδους λιανικού εμπορίου, εμπορίας-διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων και κατασκευών δομικών υλικών, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.
Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων 1.500 ανέργων και επαπειλούμενων ανέργων στους βιομηχανικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
Κατάρτιση Άνεργων Ναυτικών και Παροχή Επαγγελματικής Πιστοποίησης, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ (20.000 ωφελούμενοι έως σήμερα).
Δράσεις προϋπολογισμού 3,66 εκατ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας από ομαδικές απολύσεις με κλαδική διάσταση (όμιλος Ασπίς).
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Ενισχύονται περίπου 2.000 άνεργες, απολυμένες ή απειλούμενες από ανεργία γυναίκες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Ολοκληρωμένες δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση 300 Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους, ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 170 ανέργων (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες-ΝΕΕ), καθώς και ενέργειες κατάρτισης 500 ανέργων.
Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους.
Πρόσφατα ξεκίνησε και η δράση «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1» για 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός «Δήμητρα» που έχει εξειδίκευση σε κατάρτιση για αγροτικά ζητήματα έχει ξεκινήσει τη υλοποίηση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass