ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΙΧ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Ερευνες για τρομοκρατία ή κυκλώματα των φυλακών

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:45
ΑΘΗΝΑ
Δάχτυλο τρομοκρατίας βλέπουν οι αρχές πίσω από τη βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη βασιζόμενες σε τελευταίες προκηρύξεις τρομοκρατικών ομάδων που περιέχουν αναφορές στο σωφρονιστικό σύστημα.
Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής ωστόσο επεκτείνονται και σε κυκλώματα που σχετίζονται με τις φυλακές ή και άνθρωποι της νύχτας ενώ επίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι η διευθύντρια των Φυλακών δεν αποκλείεται να έχει τεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της πολιτικής αδειοδότησης που ακολουθεί έναντι κάποιων βαρυποινιτών.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, τοποθετημένος μέσα σε τάπερ κάτω από το αυτοκίνητο, και μεγάλης ισχύος.
Όπως αναφέρουν επιτελείς της ΕΛΑΣ, μοιάζει με εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί στην τρομοκρατική επίθεση στο Mall.
ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ
Ισχυρή έκρηξη από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, σημειώθηκε στις 4:40 τα ξημερώματα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Δάφνης, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό μίας 50χρονης γυναίκας.
Το όχημα ανήκε στη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού.
Η βόμβα εξερράγη στις 4:40 στη διασταύρωση των οδών Διομήδους και Αγίας Βαρβάρας.
Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν στις 4:15, ένα στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και ένα στην ιστοσελίδα zougla.gr., στα οποία οι άγνωστοι έδιναν διορία 20 λεπτών ως την έκρηξη.
Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να την αποκλείσουν. Επί τόπου βρέθηκαν και οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ από το ισχυρό ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές στα γύρω κτίρια. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό ενώ στο σημείο βρέθηκαν πυροτεχνουργοί και άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που διερευνά την υπόθεση, οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία.Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Καταδικάζει ο Ρουπακιώτης
Τη βομβιστική επίθεση καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αποδοκιμάζοντας κάθε μορφή βίας."Καταδικάζω την βομβιστική επίθεση και αποδοκιμάζω κάθε μορφή βίας που θέτει σε δοκιμασία τους θεσμούς και δημιουργεί κινδύνους για ανθρώπινες ζωές. Συμπαρίσταμαι στη διευθύντρια του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και ενισχύουμε το έργο της", τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του
ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
«Η βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού είναι για μας ένα μεγάλο μυστήριο. Μάλλον ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός ήταν σε πλαστικό κουτί, που σχεδόν εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά και από το νερό, που έριξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί στην περιοχή είχαν χυθεί λάδια και καύσιμα» ανέφερε ανώτατο στέλεχος της ΕΛΑΣ και υπενθύμισε ότι παρόμοιες συσκευασίες χρησιμοποιούσε παλιότερα η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ, αλλά και ο Επαναστατικός Αγώνας του άφαντου Νίκου Μαζιώτη.
Όπως εξηγεί, «από πρώτη ματιά η βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν της έκρηξης στο Mall, όπου χρησιμοποιήθηκε χύτρα ταχύτητας, αλλά ούτε και με την έκρηξη προ διμήνου στην κατοικία του εφοπλιστή στην Ακρόπολη, όπου ο μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε σακίδιο πλάτης».
Τους αξιωματικούς προβληματίζει ακόμη ότι «βόμβες σε αυτοκίνητα 'στόχων' δεν είχαν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συνήθως ήταν τακτική που ακολουθούσαν άνθρωποι της νύκτας για πράξεις αντεκδίκησης».
Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, «δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, πρόκειται για ενέργεια αντάρτικου πόλης. Συνεκτιμούμε παραταύτα και την ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που μιλούν για εντολή που μπορεί να δόθηκε μέσα από τις φυλακές. Εξετάζουμε πολλά ενδεχόμενα, όπως και την εμφάνιση μίας νέας ένοπλης οργάνωσης».
Εκτιμάται, πάντως, ότι ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε εκρηκτικό ταχείας εκτόνωσης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα.
Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού δεν φρουρείτο από την ΕΛΑΣ. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ότι παρότι κρατούμενοι αντεξουσιαστές και ποινικοί είχαν αναφερθεί πολλές φορές στις συνθήκες κράτησής τους σε σωφρονιστικά καταστήματα, δεν είχαν εκφράσει καμιά απειλή ή παράπονο για ενέργειες της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί η εκτίμηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην σχετική ανακοίνωσή της, ότι «αν το χτύπημα αυτό δεν ήταν συμβολικό, τότε εκτός από τους σαφώς εξωγενείς φυσικούς αυτουργούς του, θα πρέπει να μιλήσουμε και για το ενδεχόμενο και άλλων ηθικών αυτουργών 'εσωτερικά'»!
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η ΕΛΑΣ για το χτύπημα στη Δάφνη είναι να πρόκειται για έργο ενός νέου «πυρήνα» της «Συνωμοσίας», αν και ο τρόπος συσκευασίας της βόμβας και η τοποθέτησή της στο ΙΧ, μειώνει για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ τις σχετικές πιθανότητες. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής της οργάνωσης «Επαναστατική Ανατροπή», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις 27 Μαρτίου 2013 στην κατοικία εφοπλιστή, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στην Ακρόπολη.
Τότε η προκήρυξη της οργάνωσης, αντί της εφημερίδας που ειδοποιήθηκε για την παραλαβή της, κατέληξε από ένα λάθος απευθείας στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν την περίπτωση αυτό το «κενό» να επιχειρείται σήμερα να καλυφθεί από τους τρομοκράτες με μια νέα προκήρυξη με αφορμή την επίθεση της Δάφνης.
Οι αξιωματικοί στέκονται και σε ορισμένα σημεία της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος επίσης προχωρούσε σε παγιδεύσεις αυτοκινήτων με εκρηκτικά, τα οποία πυροδοτούνταν συνήθως με τηλεκοντρόλ. Και αυτή η οργάνωση προχωρούσε (σ.σ. όπως ορισμένες φορές και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς») σε τηλεφωνικές προειδοποιήσεις και μάλιστα μόλις λίγη ώρα πριν από την έκρηξη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass