ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Συμβιβασμός για την Επιβίωση

* Τι πρότεινε ο πρωθυπουργός, τι δήλωσαν οι δυο αρχηγοί * Ξανά σε λειτουργία η ΕΡΤ *Νέα σύσκεψη την Τετάρτη

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2013 4:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:53
Του Γιώργου Μακρή
Με την καθοριστική συμβολή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, (φαίνεται ότι) οδεύει προς εκτόνωση η σοβαρότερη κρίση στη 12μηνη θητεία της τρικομματικής κυβέρνησης και η χώρα απομακρύνεται από τον αστερισμό των πρόωρων εκλογών.
Από τη μαραθώνια (3,5 ώρες) σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη προέκυψε ξεκάθαρα ότι
-κλείνει το «παράθυρο» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες
-και ανοίγει «πόρτα» για ανασχηματισμό αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου (και από τις τρεις πλευρές διαψεύδεται ότι χθες έγινε συζήτηση για πρόσωπα), επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων αλλά καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τριών κομμάτων.
Όσον αφορά το φλέγον θέμα της ΕΡΤ, αυτό θα ξανασυζητηθεί στη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στη βάση τόσο της απόφασης του ΣτΕ όσο και της πρότασης που παρουσίασε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται να συσταθεί αμέσως διακομματική προσωρινή διοικούσα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να λειτουργήσει τη νέα ΕΡΤ και μεταξύ άλλων να καθορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται και φυσικά να τους επιλέξει. Η επιτροπή θα καταρτίσει προσωρινό πρόγραμμα μέχρις ότου αρχίσει να λειτουργεί η νέα «μόνιμη» ΕΡΤ.
Το νομοσχέδιο για τη νέα «μόνιμη» ΕΡΤ θα έλθει στη Βουλή αμέσως (πιθανόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), ενώ θα γίνουν και προσλήψεις (όπως στον τομέα της υγείας) στη βάση της μνημονιακής ρύθμισης ότι για κάθε έναν που απολύεται από το Δημόσιο θα προσλαμβάνεται άλλος ένας.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει διάλογος για τον προσανατολισμό, τους στόχους, το πλαίσιο λειτουργίας και τον αριθμό των εργαζομένων της νέας «μόνιμης» ΕΡΤ, ενώ σ’ αυτόν θα συμβάλλει το BBC ή κάποιος άλλος ανεξάρτητος σύμβουλος εγνωσμένου κύρους. Η αρμοδιότητα για τη νέα ΕΡΤ θα ανατεθεί σε νέο υφυπουργό που θα επιλέξουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο κ. Σίμος Κεδίκογλου συνεχίζει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός στον πρωθυπουργό.
«Θέλω να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό, να μην πάμε σε εκλογές, να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ, να μην πληγεί ο τουρισμός, να μην κινδυνεύσουν επενδύσεις και να μην χαθεί η ευκαιρία με τον αγωγό TAP και τη ΔΕΣΦΑ για την αναβάθμιση, ενεργειακή και γεωστρατηγική, της θέσης της χώρας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ
Αμέσως μετά τη σύσκεψη στις δηλώσεις τους οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κατέστησαν σαφές ότι πριν υπάρξει η οριστική συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.
Και οι δύο σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τις θέσεις των κομμάτων τους που από την αρχή αντιτάχθηκαν στον «ξαφνικό της θάνατο».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας. Από τον ανασχηματισμού που έτσι κι αλλιώς θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αλλά κυρίως του τρόπου λήψης των αποφάσεων εντός της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.
Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μετά τη σύσκεψη ο Βενιζέλος, από τα γραφεία του κόμματος, δήλωσε:
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη το απόγευμα γιατί αύριο υπάρχουν υποχρεώσεις. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα. Το βασικό είναι η προγραμματική βάση, οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στη θεσμική ισοτιμία των τριών κομμάτων θεσμική. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί
Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ, αλλά η ΕΡΤ δεν είναι το μόνο ή το βασικό αντικείμενο συζήτησης. Υπάρχει το θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και δημοκρατίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση που ανέχεται απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι για προχειρότητες. Εχουμε πολλά να πούμε γι αυτά που έγιναν αν ανοίξει αυτή η συζήτηση. Είμαστε υπέρ της ριζικής, της ριζοσπαστικής αλλαγής της ΕΡΤ, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από βουλή. Με σοβαρή μελέτη λειτουργίας, αλλά συμφωνημένη και ψηφισμένη από τη Βουλή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα στην πλειοψηφία.
Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ λέει αυτό που είπαμε. Καμία κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη ενός δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Κανείς δεν μπορεί να μαυρίσει την οθόνη, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό. Να διακόψει το ΡΙΚ, το Euronews. Αυτό είναι το μήνυμα.
Η απόφαση ΣτΕ επιτάσσει όλα τα οργανωτικά μέτρα να επαναληφθούν άμεσα για να αρχίσουν πάλι οι εκπομπές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με νόμιμο τρόπο.
Περιμένουμε από τον κ. Σαμαρά να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση και να κάνει όλες τις κινήσεις που επιτρέπουν να επαναθεμελιωθεί η ύπαρξη της ΕΡΤ. Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται αυτά που έχουμε πει και όλοι καταλαβαίνουν. Επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Επείγει η ανάγκη ανασχηματισμού και η απόφαση για τη δημιουργία σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων.
Η απόφαση επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος τηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί σε μια νύχτα. Και με την έννοια δημόσιου τηλεοπτικού φορέα δεν εννοούμε το υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια.
Ο λαός δεν ανέχτηκε αυτό που έγινε, δεν ανέχτηκε την παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης. Δεν θέλει εκλογές, θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Δεν παίζει κανείς με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπειά μας. Και του λαού.
Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης δήλωσε:
Η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ΕΡΤ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ. Κατά συνέπεια αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά. Μία λειτουργία που ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού φορέα.
Είναι δικαίωμα του Ελληνα πολίτη στη μόρφωση, τον πολιτισμό και την πολιτική ενημέρωση.
Η απόφαση συντάσσεται με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.
Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και από και πέρα, οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός να δρομολογηθούν.
Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε το γεγονός ότι κανείς δεν δικαιούται στο πλαίσιο τρικομματικής κυβέρνησης να λειτουργεί με μονομέρεια.
Και ήταν μονομέρεια από την πλευρά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μάλιστα δεν υπογράφεται από τέσσερις υπουργούς.
Αυτό έδειχνε προχωρώντας στην ενέργεια αγνοώντας ότι κυβέρνηση στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα.
Με το ζήτημα της ΕΡΤ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει και την ανάγκη συνλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση που στηρίζουν.
Επιμένουμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα και από εκεί και πέρα τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά η επισπεύδουσα δύναμη.
Αλλο όμως οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση. Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και να εφαρμοστούν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνλειτουργία τη κυβέρνησης.
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ:
Αναστέλλεται μόνο το «μαύρο», όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ
 
ΑΘΗΝΑ
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι δεν αναστέλλεται το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης αλλά το «μαύρο» στις οθόνες.
«Το ΣτΕ δεν αναστέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναστέλλει το "μαύρο". ΕΡΤ τέλος, μαύρο τέλος και βλέπουμε» διευκρινίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ
Πάντως όσο περνά η ώρα και αναλύονται οι λεπτομέρειες της απόφασης που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ΕΡΤ, τόσο πυκνώνουν τα σύννεφα για τους εργαζόμενους του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Οπως γίνεται πλέον σαφές η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου δεν έχει καμία αναφορά στα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων της ΕΡΤ που σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θεωρούνται απολυμένοι.
Δεν αφορά σε καμία περίπτωση το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση καθώς και τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.
Αφορά στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στη διαδικτυακή λειτουργία της ΕΡΤ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ μετά την έκδοση της απόφασης διευκρίνισε ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει αλλά όχι υποχρεωτικά υπό την παρούσα διοίκηση. Ο δε διοικητής ή επικεφαλής που θα οριστεί προκειμένου να συνεχιστεί η εκπομπή θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και ποιο ακριβώς πρόγραμμα θα εκπέμπεται.
ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Με δάκρυα και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την απόφαση του ΣτΕ όσοι βρίσκονταν στο προαύλιο της ΕΡΤ εργαζόμενοι και πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι.
Στο άκουσμα της είδησης οι εργαζόμενοι ξέσπασαν σε κλάματα χαράς. «Είναι μια μεγάλη νίκη, είμαστε χαρούμενοι, είναι μια δίκαιη απόφαση» έλεγαν οι περισσότεροι στην κάμερα της ΕΡΤ που βρισκόταν εκεί για την συγκέντρωση του ΚΚΕ.
«Είναι μια πρώτη νίκη, ως την τελική νίκη έχει δρόμο πολύ» σχολίασε ένας από τους συγκεντρωμένους.
Είμαι χαρούμενος, ο λαός νίκησε, έλεγε άλλος, Το φως ξανάρχεται, σχολίασε κάποιος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass