ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Δοκιμάζονται οι αντοχές εταίρων – κοινωνίας

Το σχέδιο του Μαξίμου *Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ* ΣτΕ: απολυμένοι οι εργαζόμενοι* Απορρίφτηκε τροπολογία ΚΚΕ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54
 ΑΘΗΝΑ
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται εκ νέου η κυβερνητική συνοχή, μία ημέρα πριν τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου και ένα 24ωρο μετά από την απόφαση του ΣτΕ, η ερμηνεία της οποίας περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
Τα κανάλια της ΕΡΤ παραμένουν εκτός λειτουργίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζήτησαν άμεση επανάληψη των εκπομπών και το Μαξίμου διαμηνύει ότι προετοιμάζει σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, προκαλώντας εκρηκτική αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ που μιλάει για "εικονική συμμόρφωση στη διαταγή του ΣτΕ". Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος προσφυγής στις κάλπες επιστρέφει ως ενδεχόμενο με μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Με υψηλούς τόνους αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ σε "σενάρια" που, όπως αναφέρει, "κυκλοφορούν -με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης", χαρακτηρίζοντάς τα "αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικά ανεφάρμοστα".
"Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη".
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς και η ΕΡΤ να τεθεί υπό εκκαθάριση εν λειτουργία.
*Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Α. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε "αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ", σημειώνοντας ότι "εάν η οθόνη έχει μαύρο θα είναι πολύ κακό σήμα για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών".Ζήτησε επιστροφή "στην κατάσταση που ήμασταν την προηγούμενη Δευτέρα, να στηθεί μία επιτροπή και να λάβει αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ".
"Μόνο κ. Σαμαράς μπορεί να διορθώσει το τεράστιο λάθος που έκανε την περασμένη εβδομάδα", κατέληξε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.
Το σχέδιο του Μαξίμου
Ο Α. Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο στη σύσκεψη της Τετάρτης, ενώ το Μαξίμου επιμένει στη δημιουργία νέου σχήματος, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.
Σημειώνει επίσης ότι θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΜΗΝΙΤΩΝ
Το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών Στουρνάρα και Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γγ Μεταφορών, Μ. Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μαξίμου, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.
Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.
Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.
Το Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
*"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ" δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού από πλευράς ελληνικών Αρχών της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ
Επί ποδός πολέμου παραμένει το Ραδιομέγαρο, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν χαρακτηρίζει παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το "πειρατικό" πρόγραμμα συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο, δημόσια ραδιοτηλεόραση εξακολουθεί να μην υπάρχει, ενώ προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις συμπαράστασης.
"Δεν δεχόμαστε εκκαθαριστές, δεν δεχόμαστε διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, εμείς συνεχίζουμε με ανοικτή την ΕΡΤ -με τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους- για να ολοκληρώσουμε τη νίκη, που σημαίνει ότι θα κάνουμε τα πάντα με την καθοριστική βοήθεια και τη συμπαράσταση του κόσμου γι' αυτό θα βρισκόμαστε και αύριο εδώ και όσο χρειαστεί όλοι μαζί, στο Ραδιομέγαρο", τονίζει ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνουν εκ νέου την Τετάρτη έξω από το Ραδιομέγαρο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ.
ΤΟ ΕΣΡ
«Είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει άκυρες ή έγκυρες τις αποφάσεις. Εμείς δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις υπουργικές αποφάσεις» ανέφερε, σχετικά με το θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ και της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ιωάννης Λασκαρίδης.
«Περιμένουμε να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με το θέμα» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η ΕΡΤ δεν εξέπεμπε με άδεια του ΕΣΡ, αλλά με διάταξη νόμου. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αίτημα από την πλευρά της ΝΕΡΙΤ (υπουργείο Οικονομικών) για εκπομπή.
Σε ό,τι αφορά την εκπομπή που έγινε τη Δευτέρα και την οποία μετέδωσε η Digea σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Συμβούλιο δεν είδε καμία τέτοια εκπομπή», σημειώνοντας πως η ΕΡΤ πρέπει να εκπέμψει όσο μπορεί πιο γρήγορα.
Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης ενημερώνει για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. και πως, με τη σχετική απόφαση, έχουν μεταφερθεί στο Δημόσιο αυτοδικαίως και οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε.
Ο κ. Μάναλης, με την ιδιότητα του ειδικού διαχειριστή του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα, ενημερώνει το Συμβούλιο ότι έγινε ενεργοποίηση των συχνοτήτων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass