«Να λειτουργήσουν τα Κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων »

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 15:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54
 

 Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Πέμπτη 20 Ιουνίου, και οι «Οικολόγοι Πράσινοι» σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι «…βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση εκτεθειμένη απέναντι στη διεθνή και εθνική νομιμότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε, όπως όλα δείχνουν, άμεση συνέργεια στην απαγωγή του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά.

Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου συνεργάστηκε με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενη  το γεγονός ότι ο Μπουλούτ, δεν κατάφερε ποτέ να υποβάλει επίσημα αίτηση ασύλου, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αδυναμία πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, έδωσε στην προκειμένη περίπτωση το «πράσινο φως» στις μυστικές υπηρεσίες για την απαγωγή.

Ακολουθώντας μία τέτοια πολιτική η Ελλάδα, η οποία παραμένει ένα από τα κύρια σημεία εισόδου προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζει τις επιχειρήσεις "Ξένιος Ζευς", αυξάνει τα χρονικά όρια κράτησης (έως και 18 μήνες), «παγώνει» τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας μετά την απόφαση του ΣτΕ και καθυστερεί εγκληματικά τη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου (ν.3907/2011).

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου, για τους πρόσφυγες την τελευταία πενταετία μόλις 1.262 άτομα έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες-δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, ποσοστό ιδιαιτέρως χαμηλό σε σχέση με τον  Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής που προέβλεπε ο ανωτέρω νόμος,  επιλέγει τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης στα οποία, όπως είναι πλέον σε όλους μας γνωστό, πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας κρατούνται παράνομα κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, στερούμενοι των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική κατά των προσφύγων.

Θεωρούμε  απολύτως επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος απονομής ασύλου με την άμεση λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο άσυλο όπως και την άμεση λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (θύματα βασανιστηρίων και trafficking, ασυνόδευτα ανήλικα κοκ)».

Μεταξύ άλλων ζητούν:«Άμεση επιτάχυνση της εξέτασης όλων των αιτήσεων ασύλου. Χορήγηση ασύλου και καθεστώτος επικουρικής προστασίας σε όσους/ες το δικαιούνται.

Άμεση δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Φιλοξενίας (και όχι κράτησης.

Ιδιαίτερη μέριμνα και δομές για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (θύματα βασανιστηρίων και trafficking, ασυνόδευτα ανήλικα, ηλικιωμένους κ.α)».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass