ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΦΥΛΑΞΗ * ΠΩΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ

Ξανά στον κύκλο της τρομοκρατίας με τη βόμβα στον ΣΕΒ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2015 1:11

 

ΑΘΗΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων, σχετικά με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΕΒ, ενώ αναμένεται η ανάληψη ευθύνης που θα ρίξει φως σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που τοποθέτησε τη βόμβα.

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν την έκρηξη δύο άτομα να περνούν από την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού - χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Σημειώνεται πως ο σάκος με τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 3:33 τα ξημερώματα είχε τοποθετηθεί στην εσοχή που υπάρχει στην είσοδο του ΣΕΒ και, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τους δράστες δεν είδε ούτε ο υπάλληλος απέναντι βενζινάδικου, που διανυκτερεύει.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα στον τόπο της έκρηξης από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού ή άλλα στοιχεία.

Ερωτήματα για τη φύλαξη

Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη βομβιστική ενέργεια, αφορά στα μέτρα φύλαξης της περιοχής.

Σημειώνεται ότι απέναντι από τον ΣΕΒ βρίσκεται το κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας, αλλά δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση από περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες "υψηλής επικινδυνότητας", ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο "Αμαλία", σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, στις 2.50, και στην "Εφημερίδα των Συντακτών", στις 2.51, στο οποίο άγνωστος άνδρας αναφέρθηκε -με παραποιημένα χαρακτηριστικά φωνής- σε τοποθέτηση βόμβας, η οποία θα εκραγεί στα γραφεία του ΣΕΒ, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται για φάρσα, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε οργάνωση.

Σύμφωνα με τα "Νέα", ο άγνωστος είπε επί λέξει: "Σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα".

Η αστυνομία απέκλεισε άμεσα την περιοχή -την Ξενοφώντος, την Αμαλίας και τη Φιλελλήνων- και στις 3:33 ακριβώς ένας εκκωφαντικός θόρυβος συντάραξε την ηρεμία της νύχτας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από το παραπάνω συνάγεται ότι επρόκειτο για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να πυροδοτηθεί εκείνη την ώρα.

   Η ισχύς της έκρηξης ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο.

Η έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ δείχνει ότι επιστρέφει με κρότο το φάντασμα της τρομοκρατίας στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που ολόκληρος ο κόσμος συνταράσσεται από τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι και το Μαλί, καθώς και το συναγερμό/ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο.

Η έκρηξη δε στο κέντρο της Αθήνας προβληματίζει ιδιαιτέρως, καθότι έρχεται λίγες μόλις ημέρες από τις αποκαλύψεις Πανούση για τις απειλές που είχε δεχθεί από φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, αλλά και τις απειλές του Νίκου Ρωμανού για "Μαύρο Δεκέμβρη".

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει "ιδανικό timing" για τρομοκρατικά χτυπήματα, είναι αλήθεια ωστόσο ότι αυτή η ενέργεια βάζει άμεσα τη χώρα μας στο "χάρτη" της τρέχουσας τρομοκρατικής δράσης, και σε συνδυασμό με το προσφυγικό πρόβλημα και τη χρονίζουσα οικονομική κρίση, μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στο προσεχές διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass