ΥΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ - ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ - ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

«Ανοιξιάτικα» τα Θεοφάνια

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2016 0:37 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιαν 2016 0:56

 

Υποχωρούν από σήμερα το μεσημέρι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τον νομό. Ο χιονιάς δίνει τη σκυτάλη στις βροχοπτώσεις, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά και τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ανοιξιάτικο καιρό ανήμερα των Θεοφανίων, με θερμοκρασίες που στη Λάρισα θα αγγίξουν και τους 17 βαθμούς Κελσίου. Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στο ορεινό δίκτυο του νομού κυρίως, ο εντεταλμένος σύμβουλος της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, σημειώνει ότι ο μηχανισμός πρόληψης λειτούργησε άψογα και όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί από την πρώτη στιγμή. Στο σύνολό τους τα 70 μηχανήματα για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 13 εκ των οποίων στη Λάρισα, βρίσκονταν στους δρόμους εγκαίρως και έριχναν αλάτι πρωί και βράδυ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παγετός. Το περισσότερο χιόνι έπεσε σε Πήλιο Τρίκαλα και Καρδίτσα όπως και σε Σπηλιά, Καλλιπεύκη και Ανατολή. Μικροπροβλήματα που είχαν να κάνουν κυρίως με οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα δίχως να μπλοκάρουν την κίνηση στο οδικό δίκτυο. Όπως δηλώνει ο κ. Καλομπάτσιος, εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, είναι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να παραμείνει σε επιφυλακή αναμένοντας τη νέα πρόγνωση καιρού την ερχόμενη Τετάρτη.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα περισσότερες είναι από το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δυσκολίες στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως του επαρχιακού, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Προβλήματα παρατηρούνται πλέον σε 15 Νομούς της χώρας, κυρίως σε Θράκη και Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά, κλειστή εξακολουθεί να είναι στη Μαγνησία η Επαρχιακή Οδός Χανίων-Κισσού από τη διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου» έως την Εθνική Οδό Βόλου-Ζαγοράς (κάτω κλάδος).

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες:

*Στην Ξάνθη,

-στην Εθνική Οδό Ξάνθης-Δράμας από το 12ο έως το 25ο χλμ,

-στην Εθνική Οδό Ξάνθης-Αγ. Κωνσταντίνου από το 31ο χλμ,

-στην Εθνική Οδό Ξάνθης-Ε/Β Συνόρων από το 4ο χλμ,

-στην Εθνική Οδό Ξάνθης-Σταυρούπολης από το 4ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Καρυοφύτου-Λειβαδίτη-Δασικού Χωριού Ξάνθης,

-σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Εχίνου.

*Στη Δράμα, στην Επαρχιακή Οδό Δράμας-Κάτω Νευροκοπίου.

*Στην Καβάλα, στο ορεινό οδικό Δίκτυο των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου.

*Στην Αλεξανδρούπολη, στην Εγνατία Οδό από το 629ο χλμ (Κόμβος ΒΙΠΕ) έως το 657ο (Κήποι).

*Στα Γρεβενά,

-στην Εθνική Οδό Γρεβενών-Τρικάλων από το 16ο έως το 34ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Σαμαρίνας από το 13ο έως το 54ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Χ/Κ Βασιλίτσας από το 13ο έως το 45ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Περιβολίου από το 13ο έως το 43ο χλμ.

*Στην Καστοριά,

-στην Εθνική Οδό Καστοριάς-Ιωαννίνων από το 28ο έως το 40ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας από το 18ο έως το 28ο χλμ μέσω Βιτσίου.

*Στην Ημαθία,

-στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 85ο έως το 98ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Χ/Κ Σελίου, από το 18ο έως το 26ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Δασκίου, από το 20ο έως το 43ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από το 12ο έως το 16ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας-Σελίου, από το 1ο χλμ έως το Χ/Κ Σελίου.

*Στο Κιλκίς, στην Επαρχιακή Οδό Ελληνικού-Ριζανιών.

*Στην Πέλλα,

-στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς-Χ/Κ Βόρας,

-στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας-Χ/Κ Βόρας,

-στο Δημοτικό Δίκτυο Βεγορίτιδας-Δήμου Έδεσσας.

*Στη Χαλκιδική,

-στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού από Νεοχώρι έως Στάγειρα (80ο - 90ο χλμ),

-στην Επαρχιακή Οδό από Νεοχώρι έως Βάρβαρα,

-στην Επαρχιακή Οδό από Βάρβαρα έως Ολυμπιάδα.

*Στη Μαγνησία, στην Επαρχιακή Οδό Χανίων-Ζαγοράς (άνω κλάδος), από το 20ο έως το 38ο χλμ.

*Στην Εύβοια,

-στην Επαρχιακή Οδό Στενής-Στροπόνων,

-στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού-Αγ. Σοφίας,

-στην Επαρχιακή Οδό Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας,

-στην Επαρχιακή Οδό Αγ. Αθανασίου-Κατσαρωνίου Καρύστου,

-στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο Λίμνης-Ιστιαίας.

*Στην Ευρυτανία, στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας, από το 12ο έως το 48ο χλμ (θέσεις Βράχος, Σερμιτζέλι και Ζαχαράκι).

*Στην Αχαΐα,

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού (μέσω Ι. Μ. Μ. Σπηλαίου),

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας),

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου),

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού Κέντρου,

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Πτέρης),

-στην Επαρχιακή Οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών),

-στην Επαρχιακή Οδό Τοπικής Κοινότητας Περιστέρας-Χ/Κ Καλαβρύτων,

-στην Επαρχιακή Οδό Πούντας-Καλαβρύτων, από το 7,7 χλμ-Άνω Διακοπτό,

-στην Επαρχιακή Οδό Αιγίου-Καλαβρύτων από το 11ο χλμ.

*Στην Αρκαδία,

-στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Αγίου Πέτρου, από το 18ο έως το 35ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Καστάνιτσας, από 30ο έως 33ο χλμ,

-στην Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Σπάρτης, από το 15ο έως το 40ο χλμ,

-στο ορεινό οδικό δίκτυο του όρους Μαινάλου (Χρυσοβίτσι-Πιάνα-Στεμνίτσα-Αλωνίσταινα-Χ/Κ Οστρακίνας),

-στο ορεινό δίκτυο του όρους Πάρνωνα περιοχής Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Έλατος, Καράτουλα, Βούρβουρα) και της Νότιας Κυνουρίας (Κοσμάς, Παλαιοχώρι, Άγιος Βασίλειος, Πλατανάκι, Πηγάδι, Πελετά, Κουνουπιά κ.ά.).

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ,ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από τις πρωινές ώρες της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις και ως εκ τούτου οι εκδρομείς που επιστρέφουν οδικώς θα πρέπει να είναι εξόχως προσεκτικοί.

Στα λευκά “ντύθηκαν” πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα όπου από τις πρώτες πρωϊνές ώρες επικρατεί συννεφιά με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς βοριάδες και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

Η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά το κρύο παραμένει τσουχτερό.

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -2, -1 ο Πολύγυρος και μηδέν η Καβάλα.

Σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο και αραιές νιφάδες χιονιού και στο κέντρο της πόλης επικρατεί “βαριά” συννεφιά και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 4 βαθμούς.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στους παρακάτω επαρχιακούς δρόμους: Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ., Βέροιας – Σελίου, από 18ο χλμ. μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), Βέροιας – Δασκίου, από το 25ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ., Νάουσας – 3-5 Πηγάδια, από το 12ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια) και Νάουσας – χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.

Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, στο δρόμο Καστανερής – Λιβαδίων Κιλκίς και από την Έδεσσα προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία και στους κάθετους άξονές της η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται.

Η πρόγνωση

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα Δευτέρα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρήγορα θα σταματήσουν.

Από το βράδυ, όμως, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass