Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ

Εκλογές με... καθυστέρηση στην ΕΑΑΑ Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:07

Του Δημήτρη Βάλλα

Εκλογές στο Παράρτημα Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας φαίνεται να... σηματοδότησε η εκλογή νέου προέδρου και νέου Δ.Σ στην κεντρική Ένωση που εδρεύει στην Αθήνα καθώς έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της Λάρισας και δέχθηκε τελικά να πραγματοποιηθούν και το αποτέλεσμα τους να έχει ουσιαστική σημασία.

Για την όλη ιστορία των εκλογών που ήταν να πραγματοποιηθούν μήνες νωρίτερα υπάρχει έντονο «παρασκήνιο» καθώς παρά το γεγονός ότι επισήμως ανακοινώθηκε ότι δεν έγιναν γιατί δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες (!) το θέμα ήταν πολύ πιο πολύπλοκο και κατά γενική εκτίμηση πολλών δεν έγιναν σαν ένδειξη «βουβής διαμαρτυρίας»

 Οι εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση καθιερώθηκαν το 1992, ενώ μέχρι τότε τη διοίκηση διόριζε ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας. Για τα παραρτήματα που είναι 10 στην Ελλάδα ενώ δεν προβλέπονταν εκλογές οι εκάστοτε εκλεγμένες διοικήσεις σε κεντρικό επίπεδο με αποφάσεις των Δ.Σ. επέτρεπαν τη διεξαγωγή τους σε άτυπη βέβαια μορφή σεβόμενοι όμως το αποτέλεσμα και τη βούληση των ψηφοφόρων ορίζοντας τους εκλεγμένους μέλη των Δ.Σ. των παραρτημάτων. Με μεγάλη παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες και η ΕΑΑΑ Λάρισας που και με τους παλιούς της προέδρους είχε αγωνιστεί για αυτό. Τις αντιδράσεις είχε προκαλέσει τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοίνωση των εκλογών που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των αποστράτων «Ηχώ των Αιθέρων» και όπου αναφέρονταν ότι: «Τα Παραρτήματα εφόσον το επιθυμούν, κατά την κρίση τους και με δική τους ευθύνη, όποτε επιθυμούν, μπορούν να προβούν σε σφυγμομετρήσεις, με ενιαία ψηφοδέλτια που οι υποψήφιοι θα τίθενται με αλφαβητική σειρά, με τον τρόπο που επιθυμούν, εφόσον τα υποψήφια μέλη είναι πάνω από οκτώ (8), και χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού των Παραρτημάτων. Τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων αυτών μαζί με τα βιογραφικά των υποψηφίων, θα τίθενται υπόψη του Δ.Σ./ΕΑΑΑ, το οποίο εφόσον επιθυμεί θα τα λαμβάνει υπόψη ή όχι, για τον διορισμό των Δ.Σ των Παραρτημάτων, σύμφωνα με το Ν.1911/1990». Το γεγονός προκάλεσε μαζικές απαντήσεις στο διαδίκτυο... Ο αντιπτέραρχος ε.α. Σπύρος Καβούρης και τότε μέλος του κεντρικού Δ.Σ. -σήμερα είναι ο νέος πρόεδρος -διαφωνώντας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Προκαλεί πράγματι πολλά ερωτηματικά η συγκεκριμένη τοποθέτηση καθώς ο καθένας γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο και τον άψογο τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι άτυπες εκλογές στα παραρτήματα από το 1992. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου και της κουλτούρας της Ένωσής μας. Προάγει τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ποιότητα της διοίκησης της ΕΑΑΑ καθώς οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα πρόσωπα εκείνα που πρέπει να εμπιστευθούν για το Δ.Σ. των Παραρτημάτων».

Σε επιστολή του ακόμα τότε, ο απερχόμενος πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας σμηναγός ε.α. Κώστας Λιούτας είχε κάνει λόγο για τον θεσμό του εξοστρακισμού... « Οι πρακτικές, ανέφερε, του Θρασύβουλου και του Περίανδρου (τύραννοι και οι δύο) χρησιμοποιούνται από αυτούς που θεωρούν ότι αμφισβητείται και κινδυνεύει η υπεροχή τους και η εξουσία τους. Σύμφωνα με το Αριστόβουλο Μάνεση προληπτική και κατασταλτική εγγύηση για τη λειτουργία του αθηναϊκού πολιτεύματος ήταν και ο θεσμός του οστρακισμού. Βάσει αυτού η Εκκλησία του Δήμου μπορούσε να εξορίζει επί ορισμένο χρόνο αυτούς που θεωρούσε επικίνδυνους για το πολίτευμα και την ασφάλεια της πόλεως, επειδή είχαν αποκτήσει κάποια φήμη ή δύναμη στο δημόσιο βίο. Ο οστρακισμός είχε ως δικαιολογητική βάση την αποφυγή αποκτήσεως πολιτικής ισχύος. «Ο γαρ οστρακισμός την αυτήν έχει δύναμιν τρόπον τινά, τω κολούειν τους υπερέχοντας» (Αριστοτέλους, Αθ. Πολ. XLV, 5.) Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Αθηναίοι πολίτες έγραφαν σε μικρά κεραμίδια (όστρακα) το όνομα εκείνου που επιθυμούσαν να απομακρύνουν από την πόλη. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον σήμερα να ακολουθείτο η ίδια πρακτική προκειμένου κάποιοι να προσγειώνονται στην πραγματικότητα του αληθινού κόσμου για να μην τρέφονται από τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις του υπέρμετρου εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι δημοκρατικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι προικισμένοι με ιδιαίτερα χαρίσματα και ανωτερότητα, εφόσον αποφάσισαν να μετέχουν στα κοινά ως αιρετοί, αντέχουν τον αντίλογο και την κριτική όσο αυστηρή και δυσάρεστη και αν είναι»...

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Τελικά, τα πράγματα μάλλον διορθώνονται και το Παράρτημα της Λάρισας, έστω και καθυστερημένα προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών και σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται… «Όπως είναι γνωστό στα μέλη μας εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού συμβουλίου του Παραρτήματος Λάρισας δεν διεξήχθησαν καθώς δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες.

Η άποψη του νυν Δ.Σ. καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας είναι ότι όλα τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από τυπικές εκλογές και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα με πρωτοβουλία της ΕΑΑΑ.

Κατόπιν αιτήματος του Δ.Σ. του Παραρτήματος Λάρισας, που έτυχε της αποδοχής του νέου προέδρου της ΕΑΑΑ αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Σ. Καββούρη καθώς και των μελών του νέου Δ.Σ., με το υπ. Αρ. 1/1-2-2016 πρακτικό της ΕΑΑΑ προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Παραρτήματος Λάρισας την Κυριακή, 28-2-2016. Η Υποβολή των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε χθες και θα περατωθεί την Παρασκευή 19/2/2016 και ώρα 12:30.

 Η υποβολή της υποψηφιότητας γίνεται με έγγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία κατατίθεται στη γραμματεία του παραρτήματος. Η υποβολή μπορεί να γίνει και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή (ΕΑΑΑ/Παράρτημαα Λάρισας, Λαπιθών 6, Λάρισα, ΤΚ 41221). Στην περίπτωση αποστολής της αίτησης με συστημένη επιστολή ως ημερομηνία κατάθεσης λογίζεται η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας.

 Διευκρινίζεται ότι για τη διενέργεια εκλογών τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο για τη θέση του προέδρου και περισσότερα από τέσσερα για μέλη του Δ.Σ. (Το Δ.Σ. είναι πενταμελές-πρόεδρος + 4 μέλη).

Σε περίπτωση που οι υποψηφιότητες είναι τουλάχιστον δύο για τη θέση του προέδρου και λιγότερες από πέντε για τη θέση του μέλους του Δ.Σ. τότε θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη μόνο του προέδρου.

Αντίστοιχα στην περίπτωση που οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου είναι λιγότερες από δύο και περισσότερες από τέσσερις για τη θέση του μέλους του Δ.Σ. θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη μόνο των μελών του Δ.Σ.

Οι εκλογές θα διενεργηθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα αναγράφονται τα ονόματα με αλφαβητική σειρά και ανάλογα με την επιθυμία τους (πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ.)».

ΥΓ. Οι εκλογές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι άτυπες αλλά ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμα καθώς το νέο Δ.Σ. της Ένωσης και ο πρόεδρος, αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Σ. Καββούρης, έχουν εκφράσει δημόσια την άποψη ότι τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων πρέπει να εκλέγονται, πρακτική άλλωστε που ακολουθείται στην Ένωση για περισσότερα από 20 χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass