ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Η... άγνοια και οι τραυματίες στο Στρατό

* Οι στρατιωτικοί ανάπηροι δεν κόβουν πίτα!

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 0:10

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Το να πας στον Στρατό για να υπηρετήσεις την πατρίδα σου είναι κάτι το αυτονόητο, ή αν θέλετε το υποχρεωτικό που όλοι το κάνουν, όμως αν πάθεις κάτι στη θητεία σου και εν ώρα υπηρεσίας τα πράγματα αλλάζουν.

Αυτό ακριβώς μας επισημαίνει σήμερα (με την έννοια του τώρα) ο γραμματέας της Ένωσης Στρατιωτικών Αναπήρων Ειρηνικής Περιόδου κ. Γιώργος Νταναβάρας, μιας άγνωστης στους πολλούς Ένωσης που όπως μας λέει και ο ίδιος ουδέποτε έχει διοργανώσει χορούς, ούτε έχει κόψει βασιλόπιτα.

Έχουμε 50 μέλη, θα μας πει, όμως είναι πάρα πολλοί που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και σε αυτούς απευθυνόμαστε. Σιωπούν λοιπόν λόγω άγνοιας ενώ θα έπρεπε να απευθυνθούν στην Ένωσή μας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Στην αντίληψή μας έχουν έλθει πολλά περιστατικά συμπολιτών μας με ατυχήματα στον Στρατό που μπορούν να διεκδικήσουν σύνταξη και άλλα προνόμια και δεν το έκαναν.

Σε όποιον λοιπόν συμβεί κάτι στον Στρατό κατά τη διάρκεια της θητείας του, όταν ήταν σε υπηρεσία, θα πρέπει να πάρει τον φάκελό του από τη Στρατολογία γιατί εκεί περιγράφονται τα περιστατικά, στη συνέχεια οι νομικοί της Ένωσης μπορούν να αναλάβουν τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Το ατύχημα δεν παραγράφεται και υπάρχουν άτομα που έχουν δικαιωθεί μετά από ακόμα και 30 χρόνια!

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα βάζει το Δημόσιο για να αποζημιώσει κάθε οπλίτη όταν τραυματίζεται (ή επιβαρύνεται η υγεία του) κατά τη στρατιωτική του θητεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δημόσιο αποζημιώνει κάθε οπλίτη που έχει τραυματιστεί ή επιβαρυνθεί η υγεία του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δικαιοσύνη, το Δημόσιο δεν μπορεί να αποφύγει, αλλά είναι πάντα υποχρεωμένο να καταβάλλει αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις οργάνων του (π.χ. στρατιωτών ή άλλων μελών του στρατεύματος) που γίνονται κατά την υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

Η αποζημίωση οφείλεται και στην περίπτωση που ο τραυματισμός έγινε με παράβαση των διαταγών ή των κανόνων πειθαρχίας ή χάριν αστεϊσμού (π.χ. αδικαιολόγητη ή παράνομη χρήση όπλου κ.λπ.) είτε μέσα στον χώρο ευθύνης της στρατιωτικής μονάδας είτε και έξω από αυτήν.

Με αλλεπάλληλες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ σε φαντάρους που τραυματίστηκαν στη θητεία τους από εκπυρσοκρότηση όπλου συναδέλφου τους, που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα και επιβαρύνθηκε η υγεία τους.

Ανάβοντας «πράσινο φως» για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να κοπεί τελείως ή να περιοριστεί, επειδή το Δημόσιο φρόντισε αμέσως για την περίθαλψη του τραυματία, καθώς αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή του.

Απέκρουσε επίσης την επιχειρηματολογία του Δημοσίου για περιορισμό της αποζημίωσης επειδή ο στρατεύσιμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εκτεθεί σε κινδυνογόνο δραστηριότητα.

Σε μία περίπτωση, όπως αναφέρθηκε παλιά στις εφημερίδες, στην ελληνοαλβανική μεθόριο πριν από περίπου 17 χρόνια, 20χρονος οπλίτης που βρισκόταν σε σκοπιά, μαζί με άλλον φαντάρο στο φυλάκιο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη λαθραία είσοδο δύο ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Το όπλο του συναδέλφου του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, ο 20χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, ενώ μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση (Ι5) και του χορηγήθηκε ισόβια σύνταξη 427 ευρώ.

Εκείνος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς η αναπηρία του τον ταλαιπωρούσε με διαρκή σωματικό και ψυχικό πόνο. Τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι εξωπραγματικό, καθώς του προσέφερε περίθαλψη, ισόβια σύνταξη, ενώ καταδικάστηκε και ο συνάδελφός του σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Το ΣτΕ απέκρουσε τα επιχειρήματα του Δημοσίου. Η αμετάκλητη δικαίωση ήλθε πάντως «κατόπιν εορτής», αφού πέθανε πρόσφατα.

Σε άλλη παρεμφερή υπόθεση κρίθηκε ότι δικαιούται οπωσδήποτε αποζημίωση άλλος φαντάρος που τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση του όπλου του στα χέρια άλλου. Κρίθηκε επίσης ότι πρέπει το ποσό να μειωθεί επειδή είχε εγκαταλείψει τον οπλισμό του κατά παράβαση κανόνων πειθαρχίας και επομένως είχε συνυπαιτιότητα.

Σε άλλη υπόθεση επιδικάστηκε αποζημίωση 35.000 ευρώ σε οπλίτη τελειόφοιτο Νομικής με ειδικότητα μηχανικού ραντάρ, που του ανατέθηκαν καθήκοντα συσσιτιάρχη.

Ενώ ξεφόρτωνε φορτηγό με τρόφιμα, ένιωσε έντονους πόνους στη μέση, αλλά διατάχθηκε να συνεχίσει. Η υγεία του επιβαρύνθηκε, κατέληξε σε νοσοκομείο και κρίθηκε τελικά Ι3.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οφείλεται αποζημίωση για τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία του, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή...

Αυτά για ενημέρωση και αχρείαστα να είναι όπως μας επισημαίνει ο κ. Νταναβάρας που είναι και ο ίδιος παθών όταν το πόδι του σχεδόν καταστράφηκε από τις ερπύστριες ενός άρματος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass