«ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ- ΖΗΤΑΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π. ΤΣΟΥΜΑΣ

Ουρά για μια θέση στο -ήδη γεμάτο- Γηροκομείο

* Εκτός από τους 100 φιλοξενούμενους διπλασιάστηκαν οι λίστες αναμονής λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 18:41

Του Κώστα Γκιάστα

Στα όρια του δείχνει πως βρίσκεται το Γηροκομείο Λάρισας το τελευταίο διάστημα καθώς όχι μόνο λειτουργεί με πληρότητα 100% αλλά η λίστα αναμονής ενδιαφερομένων για εισαγωγή έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια από ηλικιωμένους και ηλικιωμένες που περιμένουν στη σειρά για μια κενή θέση. Η πληθυσμιακή αύξηση της πόλης και οι επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής ύφεσης είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που φέρνουν το ίδρυμα ενώπιον ενός σημαντικού προβλήματος, το οποίο και καλείται να λύσει άμεσα.

Αυτό εξηγεί στην «Ε» ο διευθυντής του Γηροκομείου κ. Παύλος Τσούμας κρούοντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου καθώς προσθέτει -στα παραπάνω νέα δεδομένα για τους ίδιους- και το γεγονός πως οι δωρεές σαφώς και έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των μεγάλων κοινωνικών δυσκολιών.

«Σηκώνουμε πλέον τα χέρια ψηλά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Ήδη υπάρχουν 100 φιλοξενούμενοι αλλά πρέπει να γίνει γνωστό πως το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα και λυπούμαστε που δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα αλλά είμαστε στα όριά μας. Το προσωπικό, το Δ.Σ. εγώ ο ίδιος προσπαθούμε να μην λείψει τίποτα από τους φιλοξενούμενους αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους. Αν αλλάξουν τα δεδομένα τότε με μεγάλη ικανοποίηση να το κάνουμε».

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είπε μεταξύ άλλων: «Η Λάρισα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ο πληθυσμός της έχει αλλάξει αλλά η δυνατότητα αριθμού φιλοξενούμενων όχι. Δεν υπάρχει αναλογία. Ταυτόχρονα ήρθε και η μεγάλη οικονομική κρίση που δεν επιβάρυνε κι άλλο την κατάσταση και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά».

Το Γηροκομείο -ένα όνειρο των αειμνήστων Δημητρίου Χατζηζωγίδη, Αθανασίου Χαλκιοπούλου και της Αγγελικής Λάππα που διέθεσαν τις περιουσίες τους- λειτούργησε το 1967, με τον τίτλο «Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας»

Το ίδρυμα είναι κτισμένο σε οικόπεδο 15.000 τ.μ. και συνολική του έκταση είναι 2.000 τ.μ. Σταδιακά το κτίριο αναβαθμίστηκε όσον αφορά στους λειτουργικούς του χώρους και έχουν ανακαινιστεί πλήρως οι χώροι υγιεινής, σε βαθμό που να ανταποκρίνεται πλήρως στους όρους και κανόνες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

«Για την πρόοδό του αυτή, αλλά και για τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που παρέχει, το Γηροκομείο ανταμείβεται με τη στήριξη των συμπολιτών που με τη συμβολή τους βοηθούν όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να υλοποιηθεί το όραμα των ευεργετών που διέθεσαν τις περιουσίες τους για τη σύσταση και τη λειτουργία του» υπογραμμίζει ο κ. Τσούμας και συνεχίζει αναφερόμενος στην Τρίτη Ηλικία: «Η Τρίτη Ηλικία ειδικά τώρα έχει δικαίωμα στη ζωή και στην ποιοτική φροντίδα. Το Γηροκομείο μας, πλέον καλείται ν' αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα με περισσότερους αναξιοπαθούντες, μεγαλύτερο μωσαϊκό προβλημάτων και με μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Η πόλη, οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες, αναγνωρίζοντας το έργο και την πρόοδο του Γηροκομείου, το αγάπησαν, το στήριξαν και αγωνιούσαν για την επιβίωσή του. Όμως τώρα δυσκόλεψαν οι συνθήκες στις ζωές των ίδιων των πολιτών την ώρα που τους χρειάζεται περισσότερο η Τρίτη Ηλικία».

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας είναι 100% φιλανθρωπικό και σύμφωνα με τους υπευθύνους του, το ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 περίπου ηλικιωμένους. Δικαίωμα εισαγωγής έχουν όλοι οι περιπατητικοί ηλικιωμένοι άνω των 60. Οικονομικά κριτήρια δεν υπάρχουν δεδομένου ότι το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα με γνώμονα και σκοπό την περίθαλψη αναξιοπαθούντων υπερηλίκων. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται περιορίζονται σε απολύτως ιατρικά δεδομένα που διασφαλίζουν την υγεία του συνόλου και του ενδιαφερόμενου. Τα κυριότερα δικαιολογητικά είναι: βεβαίωση παθολόγου, νευρολόγου, ακτινογραφία θώρακα και μικροβιολογικές εξετάσεις από δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Όσον αφορά τώρα στη διαχείριση του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Τσούμα «η σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των φιλοξενουμένων μας, αποτελεί μόνιμο στόχο του ιδρύματός μας. Είναι φιλοσοφία μας ότι εκτός από ευχάριστη διαμονή ο ηλικιωμένος πρέπει να έχει την ευκαιρία στη δημιουργία και στην εκμετάλλευση του χρόνου του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass