ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.700 ΠΑΙΔΙΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Αυξάνονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

* Κομισιόν: Διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:14

 

ΑΘΗΝΑ

Ένα δίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρέθηκε, άγνωστο πώς, να περιφέρεται στην Ορεστιάδα, μόνο χωρίς οικογένεια και ένα οχτάχρονο μπήκε σε μία βάρκα που αναχώρησε από τα τούρκικα παράλια για την Ελλάδα, με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του να «περισσεύουν» στο παραφορτωμένο σκαρί, απομένοντας να το κοιτούν καθώς απομακρυνόταν.

Από το 2011 έως σήμερα περίπου 2.700 παιδιά, που κατέληξαν στη χώρα μας χωρίς τις οικογένειές τους, συνόδεψαν τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΜετάΔραση (www. metadrasi.org) σε δομές φιλοξενίας κυρίως στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού Λώρα Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυστυχώς ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αυξητική τάση, εξαιτίας των μεγάλων προσφυγικών ροών που παρατηρούνται στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικός αυτής της τάσης είναι ο αριθμός των ανηλίκων που οδηγήθηκαν σε ξενώνες μόνο το τελευταίο δίμηνο, ο οποίος ανέρχεται στα 450 παιδιά τη στιγμή που κατά τα προηγούμενα έτη η ΜετάΔραση συνόδευε 40-50 ανηλίκους το μήνα.

Η δράση της συνοδείας ανηλίκων προσφυγόπουλων άρχισε από τη ΜΚΟ πιλοτικά το 2011 στην Ορεστιάδα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το μεταναστευτικό κύμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στην ακριτική περιοχή και προκειμένου να μην παραμένουν τα ανήλικα σε κέντρα κράτησης.

Η κ Παππά θυμάται ότι εκείνον τον πρώτο χρόνο ήταν απαραίτητη η παρουσία σεκιούριτι στην ομάδα, η οποία λειτουργούσε υπό τον ασφυκτικό κλοιό των διακινητών που καραδοκούσαν να πάρουν τα παιδιά, εύκολο στόχο κυκλωμάτων, ακόμη και σήμερα, διαφόρων μορφών παιδικής εκμετάλλευσης.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ

Δυστυχώς τα προαναφερθέντα μεγέθη σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης, απέχουν κατά πολύ από τον πραγματικό αριθμό των προσφυγόπουλων που καταλήγουν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξακρίβωσης της ανηλικότητας, για την οποία απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ενήλικες ή «ανίψια» ενός αγνώστου στην πραγματικότητα «θείου».

Οι δομές φιλοξενίας είναι μία καλή και ασφαλής λύση για τα προσφυγόπουλα το ιδανικότερο βέβαια, σύμφωνα με την κ Παππά είναι η επανένωση της οικογένειας, δεδομένου όμως ότι αυτή στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οργάνωση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία νέα δράση, αυτή της φιλοξενίας σε οικογένειες, με προτεραιότητα εκείνες που έχουν την ίδια γλώσσα και κουλτούρα με τα παιδιά.

«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από την υπηρεσία ασύλου στην Αθήνα, η οποία μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα παιδί μόνο του στην Ομόνοια. Ήταν το παιδί που κάπου είχε πει ότι είναι 19 ετών, μ’ έναν θείο. Συναντήσαμε ένα φοβισμένο πλάσμα κρυμμένο μέσα σ’ ένα μπουφάν ενηλίκου που έφτανε μέχρι κάτω από τα γόνατά του. Ήταν το πρώτο παιδί που ανέλαβε επίτροπός μας στην Αθήνα…».

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Εν τω μεταξύ ρόλο διαμεσολαβητή επιθυμεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Καλούμε τις δύο πλευρές, τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Ελλάδα, να αναβαθμίσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους, δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αρμόδια εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε η ίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διευκολύνει τη συνεργασία των δύο πλευρών μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση για τις χώρες που βρίσκονται στη λεγομένη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ερωτηθείσα για την άρνηση διέλευσης από την ΠΓΔΜ σε μετανάστες που δεν προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί είσοδο σε κάποιο άτομο που ζητά άσυλο και επιθυμεί να εξεταστεί το αίτημά του στη συγκεκριμένη χώρα, ωστόσο, εάν δεν προβεί στο εν λόγω αίτημα, δύναται να μην του επιτρέψει την είσοδο.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και την απόφαση της Κομισιόν να δημιουργήσει ένα ταμείο διευκόλυνσης για την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ, η κ. Μπερτό ανέφερε ότι τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τα δημόσια ταμεία των κρατών-μελών, τα οποία καλούνται να κάνουν τις πληρωμές μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ελλάδα καλείται να συνδράμει με 31,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με το επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, η αρμόδια για τα διεθνή εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κατρίν Ρέι, σημείωσε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να αποφευχθεί όποια κλιμάκωση της έντασης και να διατηρηθεί ο πολιτικός χώρος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και υποστηρίζει τη μετάβαση στην Τουρκία. «Η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η ενότητα κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass