Ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης παρεμβαίνει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 12:04

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με θέμα την «ασφυκτική προθεσμία επικαιροποίησης των φακέλων του Ν. 3869/2010 και χρονοτριβή ως προς την παροχή των αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής» που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, βουλευτής Λαρίσης κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης με την ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί αν

1. Είναι στα σχέδια του υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης η έκδοση εγκυκλίου προκειμένου για τον εκ νέου προσδιορισμό του χρονικού ορίου της «επικαιροποίησης» των εκκρεμών αιτήσεων, ώστε να μπορεί να γίνεται μέχρι τριάντα (30) ημέρες πριν από την προσδιορισθείσα ημερομηνία εκδίκασής τους, αλλιώς να παραταθεί για διάστημα οκτώ (8) μηνών, ήτοι να λήγει τον Αύγουστο του 2016, ώστε να αποφευχθεί το ατυχές να κριθεί εκπρόθεσμη και απαράδεκτη η επικαιροποίηση χιλιάδων δανειοληπτών, και

2. Ενόψει της δημιουργούμενης κατάστασης, αν είναι εφικτή η πρόβλεψη για ηλεκτρονική ανάρτηση – με δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης σε βάθος τριετίας των επαναπροσδιορισμένων, είτε με κλήση αιτούντων ή πιστωτών, είτε αυτεπαγγέλτως από τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων, δικασίμων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ερημοδικίας.

Μετά την απόφαση του υπουργού να παρατείνει την συγκεκριμένη περίοδο κατά 40 ακόμα ημέρες, ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση φαίνεται πως κατανοεί το εκρηκτικό πρόβλημα που δημιουργείται με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δίνει, για μια ακόμη φορά, ανάσα στους ιδιοκτήτες. Είμαστε όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα σε επαγρύπνηση, με στόχο να προστατευτεί καθ’ ολοκλήρου η πρώτη κατοικία όλων όσων δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις οικονομικές τους απόψεις».

Το σκεπτικό της ερώτησης

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της Υποπαραγράφου Α4 «Τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010», ο αιτών την ρύθμιση των οφειλών του, οφείλει να καταθέσει ενώπιον της Γραμματείας του Δικαστηρίου διάφορα δικαιολογητικά προκειμένου για την επικαιροποίηση των στοιχείων της εκκρεμούς αίτηση κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4336/2015. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται η προσκόμιση των εξής, ήτοι: α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015, δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015, ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του έτους 2015 (και 2016), στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015, ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015 από 19/8/2015 και έπειτα. η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων, θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη. Σύμφωνα δε με την η υπ’ αριθμ. 8986/14ης-10-2015 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β’ 2208/14-10-2015), οι ήδη εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες έχουν προσδιορισθεί προς εκδίκαση κύριας αίτησης, μετά τις 19-02-2016, θα πρέπει να «επικαιροποιηθούν» επί ποινή απαραδέκτου μέχρι τις 19-02-2016, με την προσκόμιση των ως άνω συμπληρωματικών δικαιολογητικών εγγράφων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όμως τόσο από την δυνατότητα κατάθεσης αίτησης του νόμου 3869/2010 με το παλαιό καθεστώς μέχρι την 31/12/2015 αλλά και από τον εξ αυτού δημιουργούμενο φόρτο εργασίας στα επιμέρους πιστωτικά ιδρύματα είναι χαοτική, λαμβανομένου υπόψη του κύματος καταθέσεων των νέων αιτήσεων μέχρι την 31/12/2015, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των κλήσεων επίσπευσης και των αιτήσεων «επικαιροποίησης». Συγχρόνως, οι δικηγόροι που ασχολούνται με σχετικές υποθέσεις όσο και οι ίδιοι οι δανειολήπτες κινούνται στα όρια της ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών της επικαιροποίησης και δη των βεβαιώσεων οφειλών. Εξάλλου η μεν ανατύπωση δανειακών συμβάσεων απαιτεί χρονικό διάστημα άνω των δύο (2) μηνών, ενώ η κατά τα ανωτέρω σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε μόλις στις 14-10-2015, η δε έκδοση βεβαίωσης οφειλής από τις τράπεζες, η οποία είναι κατά νόμο απαραίτητη τόσο για τη σύνταξη και κατάθεση νέας αίτησης όσο και την «επικαιροποίηση» εκκρεμούς αίτησης, απαιτεί στην πράξη χρονικό διάστημα άνω του ενός (1) μηνός, αντί των δέκα (10) ημερών που προβλέπει ο νόμος, ακριβώς εξαιτίας του φόρτου εργασίας που έχει προκληθεί από την ανάγκη «επικαιροποίησης» χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων και από τη σπουδή χιλιάδων ενδιαφερομένων να καταθέσουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να προλάβουν να επωφεληθούν από το παλαιό νομοθετικό καθεστώς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass