Ο ΔΗΜ. ΓΕΛΑΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟ

«Φταίνε οι υπάλληλοι ή εκείνοι που διοικούσαν;»

* Ο πρώην βουλευτής στον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:44

«Αν δύο υπάλληλοι κατάφεραν να χρεοκοπήσουν την ΕΑΣ Λάρισας, μάλλον είναι πάρα πολύ ικανοί, σε αντίθεση με τα Διοικητικά Συμβούλια και τον ίδιο τον κ. Σιδερόπουλο που ήταν πρόεδρός της στο τέλος». Με ειρωνικό τρόπο απαντά στον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή ο Δημήτρης Γελαλής, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσε και γεν. γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρώην υπάλληλος της ΕΑΣ Λάρισας, ενεπλάκη την περασμένη εβδομάδα από τον Χρ. Σιδερόπουλο στην αντιπαράθεσή του για τα μπλόκα με το Γραφείο Tύπου της Ν. Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της Ένωσης Συνεταιρισμών. Μετά και σχετικό σχόλιο στα «Ψιθυριστά», για τα όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, ο Δημ. Γελαλής, σημειώνει σε επιστολή του τα ακόλουθα:

«Αν δύο υπάλληλοι κατάφεραν να χρεοκοπήσουν την ΕΑΣ Λάρισας, η οποία είναι ΝΠΙΔ, μάλλον είναι πάρα πολύ ικανοί, σε αντίθεση με τα Διοικητικά Συμβούλια, τα Εποπτικά Συμβούλια και τον ίδιο τον κ. Σιδερόπουλο που ήταν πρόεδρός της στο τέλος. Άποψή μου είναι ότι υπήρχαν Δ.Σ. που βοήθησαν και άλλα όχι.

Έχω αποχωρήσει από την ΕΑΣ Λάρισας το 2010 και δεν αναφέρθηκε ουδέποτε το όνομά μου, ούτε από τον κ. Σιδερόπουλο ούτε από κάποιον άλλο. Εάν κάποιος είχε, ή έχει οποιαδήποτε υπόνοια για το άτομό μου, εγώ ο ίδιος τον προτρέπω να καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Η ΕΑΣ Λάρισας είναι υπό εκκαθάριση, αναμένουμε λοιπόν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης καθώς και τα συμπεράσματα των εκκαθαριστών. Κάποιοι, εμπλέκονται δικαστικά με την ΕΑΣ, εγώ όμως, επειδή εμπιστεύομαι την Ελληνική δικαιοσύνη δεν έλαβα ούτε θα λάβω θέση επί του θέματος.

Όλα τα χρόνια που εργάσθηκα στην ΕΑΣ πήρα μέρος σε ελάχιστα Δ.Σ. και ειδικότερα τις χρονιές που ήμουν προϊστάμενος λογιστηρίου, τα οποία ΔΣ είχαν σχέση με τον ισολογισμό του έτους και τίποτε άλλο. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως ο κ. Σιδερόπουλος παρευρίσκονταν στα Δ.Σ., λάμβαναν αποφάσεις και υπέγραφαν για όλα τα θέματα που αφορούσαν: λειτουργία, υπαλληλικά, αναπτυξιακά, επενδυτικά και τιμές πώλησης των προϊόντων της ΕΑΣ Λάρισας.

Αναρωτιέμαι, μήπως κάποιοι αντίστοιχοι προς εμάς υπάλληλοι, χρεοκόπησαν το σύνολο σχεδόν των Ενώσεων της χώρας μας, καθώς και των τριτοβάθμιων οργανώσεων;

Αναρωτιέμαι επίσης μήπως οι δύο υπάλληλοι ήταν υπεύθυνοι για τη μείωση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα από ποσοστό συμμετοχής 13% στο ΑΕΠ της χώρας πριν από 25 χρόνια σε 3% σήμερα, ενώ αντίστοιχη ήταν και η μείωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού από το 28% στο 8,5% μέχρι σήμερα».

Και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει: «Ας σοβαρευτούμε, ας μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα, διότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και τέτοιου είδους επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις δεν προσφέρουν υπηρεσίες ούτε στη χώρα μας αλλά κυρίως ούτε τους ίδιους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Θέλοντας λοιπόν να συνεισφέρω και εγώ από την πλευρά μου στον προβληματισμό αυτό, θα ήθελα να αναφέρω λόγους που κατά την άποψή μου συνέβαλαν στο να οδηγηθούμε σ αυτή την κατάσταση.

1. Η κατεύθυνση της Ε.Ε. για μείωση του ενεργού πληθυσμού της χώρας και της παραγωγής αντίστοιχα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις χωματερές είτε υπήρχε αποζημίωση είτε όχι.

2. Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Οι αποφάσεις που υπέγραφαν, οι οποίες πολλές φορές ήταν σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας μας. Τραγικό παράδειγμα η υπογραφή για χορήγηση επιδοτήσεων με βάση την καλλιεργούμενη έκταση και όχι με την παραγωγή, που ήταν και πάγιο αίτημα όλων των αγροτών. Αυτές οι υπογραφές τώρα δεν μπορούν να ακυρωθούν.

4. Οι αλόγιστες επιδοτήσεις χωρίς αναπτυξιακή και παραγωγική λογική. Μπορεί κάποιοι να ωφελήθηκαν αλλά η χώρα μας ζημιώθηκε.

5. Ο κακός χειρισμός των κυβερνώντων σε ό, τι αφορά τα δάνεια τόσο των αγροτών, όσο και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ ο ρόλος της δημόσιας ΑΤΕ έπρεπε να είναι τόσο κοινωνικός όσο και αναπτυξιακός.

6. Δεν υπήρχε όραμα για ανάπτυξη, ούτε για εκμετάλλευση της υπεραξίας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά ούτε και κρατική βοήθεια στην κατεύθυνση τυποποίησης και προώθησης.

7. Δεν υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις εξυπηρετήσεις των ημετέρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλούς ακόμη λόγους που μας οδήγησαν σ αυτή την τραγική κατάσταση. Είναι όμως προφανές, ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι έργο ενός ή δύο υπαλλήλων ή όλων των συνεταιριστικών υπαλλήλων, αλλά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η οποία ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή την πολιτική και τις κυβερνήσεις πρέπει να καταδικάσουν όλοι οι αγρότες και να ασκήσουν κριτική αντιδρώντας και προτείνοντας μια διαφορετική αγροτική πολιτική».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass