Βασ. Κόκκαλης: Λύστε το πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2015 20:52 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2015 21:03

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης, και Υγείας με θέμα την αναδρομική διαγραφή από την ασφάλιση του ΟΓΑ που ενεργείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας και την απόρριψη της σύνταξης ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρ. 2 του Ν. 2458/ 1997, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και του καταργηθέντος Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Η υπαγωγή στην ασφάλιση αυτή αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας και λήγει στο τέλος του έτους συμπλήρωσης του 66ου έτους, ενώ η λειτουργία του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης αρχίζει την 1/1/98. Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 5 παρ.1 του Ν. 2458/ 1997 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης δικαιούνται σύνταξης γήρατος, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών για πέντε (5) έτη. Από το έτος 2004 ο χρόνος των πέντε ετών προσαυξάνεται για ανά ημερολογιακό έτος κατά ένα (1) έτος μέχρι τη συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης και αντίστοιχης καταβολής εισφορών. Κατά το άρθρ. 12 παρ. 1 του ως άνω Νόμου, όσοι καθίστανται συνταξιούχοι κύριας σύνταξης λόγω γήρατος δικαιούνται και τη βασική σύνταξη του άρθρ. 4 του Ν. 4169/1961, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σ΄ αυτό.

Ως βουλευτής μιας μεγάλης αγροτικής περιφέρειας, δέχομαι συχνότατες διαμαρτυρίες πολιτών που ζουν από το αγροτικό επάγγελμα, ότι η αίτηση για συνταξιοδότησή τους από τον ΟΓΑ απορρίπτεται, παρότι από τουλάχιστον το έτος 1998 έχουν καταβάλλει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και τούτο διότι ο Οργανισμός, με αφορμή την αίτηση για συνταξιοδότηση και μετά τη συμπλήρωση του 66 έτους της ηλικίας τους, δηλαδή μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου, προβαίνει σε έλεγχο των ασφαλιστικών προϋποθέσεων και σε πολλές περιπτώσεις σε αναδρομική διαγραφή από τα Μητρώα Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να γίνεται μόνο εν μέρει επιστροφή των εισφορών και απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο Ν. 3050/2002 προβλέπει στο άρθρ. 7 ότι «Οι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. από 1.1.1988 ημερομηνία έναρξης του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν, εφόσον καταβάλλουν μέχρι 31.12.2003 τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν έχουν ασφαλιστεί και δεν δικαιούνται συντάξεως από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης. Επειδή μία αντίστοιχη ρύθμιση και για τα επόμενα του 2003 έτη, θα λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες εγγεγραμμένους στον ΟΓΑ και θα άρει την αβεβαιότητα που δημιουργείται στους ασφαλισμένους για το αν τελικά θα λάβουν σύνταξη από τον Οργανισμό, και επιπλέον στις μέρες μας πολλοί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα αγρότες δεν είναι μονίμως εγκατεστημένοι στον τόπο των αγροτικών τους ασχολιών, ερωτάσθε: 1) Είναι στις προθέσεις σας   μία ρύθμιση ανάλογη του Ν. 3050/2002, ώστε να γίνει κατοχύρωση ετών ασφάλισης στον ΟΓΑ, προκειμένου να αποφεύγεται η αναδρομική διαγραφή ετών μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου; 2) Θα αποσυνδέσετε τα κριτήρια της απόστασης και του ικανού προς βιοπορισμό εισοδήματος από τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην ασφάλισή του ΟΓΑ;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass