ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ο σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2016 0:31

Στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα προχωρήσει σήμερα στις 11 το πρωί η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, μετά και την ομόφωνη οριστικοποίησή του από την Περιφέρεια και τους δημάρχους της Θεσσαλίας. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής θα μετάσχουν εκτός του περιφερειάρχη, οι δήμαρχοι του νομού, οι αρμόδιοι φορείς και απλοί πολίτες που έχουν επιλεγεί να τη στελεχώσουν. Όπως είναι γνωστό η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και καθιέρωσε τα λεγόμενα πράσινα σημεία, τα οποία σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλίας πιλοτικά έχουν προσδιοριστεί σε δημοτικά και δημόσια σημεία. Η χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ και για τη Θεσσαλία το κονδύλι που προορίζεται, ανέρχεται σε 155 εκατ ευρώ.

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός κάνει λόγο για έναν «ρεαλιστικό σχεδιασμό», σημειώνοντας επίσης πως η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που έχει ολοκληρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και μαζί με τους δήμους τις μελέτες για τα «πράσινα σημεία». Στόχος του υπουργείου, ο οποίος όμως χαρακτηρίστηκε ως υπερφιλόδοξος από τον περιφερειάρχη και αρκετούς δημάρχους, είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλωσίμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.

Αναλυτικότερα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρει τα εξής:

-Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης: Έχουν παραληφθεί και αξιολογηθεί 24 Τοπικά Σχέδια από τους συνολικά 25 Δήμους και ένα υπόμνημα υπό τη μορφή ερωτηματολογίου καλύπτοντας έτσι το σύνολο της Περιφέρειας σε διάστημα 4 μηνών. Συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός : 55.198.734 € μη συμπεριλαμβανομένων υποδομών επεξεργασίας και ταφής σύμμεικτων. Είναι συμβατά με τον νέο ΕΣΔΑ και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων χωριστής συλλογής και οι αποκεντρωμένες δράσεις περιορίζονται στις δράσεις χωριστής συλλογής και όχι επεξεργασίας και ταφής σύμμεικτων. Απαιτούν σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό μόνιμο καθώς και εξοπλισμό αποκομιδής.

-Στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.) προβλέπονται τα εξής:

Πράσινα Σημεία, ένα κεντρικό πράσινο σημείο ανά πρωτεύουσα Π.Ε., τουλάχιστον ένα πράσινο σημείο ανά Δήμο και συμπληρωματικά μικρά πράσινα σημεία. Τα Πράσινα Σημεία θα συγκεντρώνουν διάφορα είδη οικιακού εξοπλισμού: Έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, στρώματα, χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, χαλασμένα ποδήλατα, CD. Ακόμη μικρά ειδικά απόβλητα, όπως ληγμένα φάρμακα, χρώματα, χημικά, τηγανέλαια, κλπ. Επίσης στα σημεία αυτά θα συγκεντρώνονται πράσινα απόβλητα από πάρκα, κήπους, κλαδέματα, γκαζόν, αλλά και απόβλητα από κατασκευές που παράγονται εντός των νοικοκυριών από μικρές ανακατασκευές (π.χ. σπασμένα πλακίδια, κ.λπ.).

Σχετικά με τις εναπομείνασες υποδομές για την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων θα πρέπει να γίνει η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και δράσεις για την αποφυγή δημιουργίας νέων ΧΑΔΑ, ο εκσυγχρονισμός, αξιοποίηση και η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α. της Περιφέρειας. Όσον αφορά στη συλλογή και μεταφορά τους δρομολογείται η επανεξέταση του δικτύου ΣΜΑ για τη μεταφορά των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στις Μονάδες Εναπόθεσης Αποβλήτων, ο εκσυγχρονισμός του στόλου.

-Για τα βιομηχανικά απόβλητα, (νοούνται όλα τα είδη αποβλήτων που παράγονται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, επικίνδυνα και μη), οι στόχοι ορίζονται ως εξής: Τήρηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων (πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση και διάθεση). Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των βιομηχανικών αποβλήτων. Για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα να εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, ενώ τα εφαρμοζόμενα μέτρα προβλέπουν: Τήρηση του ηλεκτρονικού μητρώου που θα αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο, ασφαλή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, ελεγχόμενη είσοδος βιομηχανικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

-Για τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, οι στόχοι είναι η αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και των αποβλήτων δασοκομίας μέσω της παραγωγής ενέργειας και της συνεπεξεργασίας τους με άλλα είδη αποβλήτων και η συλλογή και κατάλληλη διαχείριση πλαστικών και αποβλήτων συσκευασίας. Τα μέτρα που θα ληφθούν προβλέπουν τη συνεπεξεργασία των γεωργικών αποβλήτων στις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης οργανικού και τη Μ.Ε.Α. Προώθηση πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση γεωργικών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας. (π.χ. πέλλετς ή σε εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου)

-Για τα απόβλητα υγειονομικών μονάδων (ΑΥΜ), ο στόχος είναι να διασφαλίσει ότι τα παραγόμενα ΑΥΜ διαχειρίζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Τα μέτρα που θα ληφθούν: Έλεγχος εισόδου στους ΧΥΤΑ (να έχει προηγηθεί αποστείρωση), στοχευμένη προώθηση της ανακύκλωσης κατ’ ελάχιστον σε όλα τα μεγάλα θεραπευτήρια και ενσωμάτωση των συμβάσεων διαχείρισης των ΑΥΜ στις Άδειες Λειτουργίας υγειονομικών μονάδων, για τις οποίες δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass