Ανάπτυξη μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού προτείνει το Ποτάμι στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2017 12:41

Ανάπτυξη μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πρότεινε το «Ποτάμι», στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην Καλαμπάκα και παρευρέθηκαν στελέχη του και μέλη του, απ όλη τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα το τουριστικό μάρκετινγκ, η αναρρίχηση, τα μονοπάτια και η ορεινή ποδηλασία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώθηκε στην Καλαμπάκα την από Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων με θέμα: «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάπτυξη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αμυράς Γιώργος (βουλευτής Β΄Αθηνών, Το Ποτάμι), Παπαστεργίου Δημήτρης (Δήμαρχος Τρικκαίων), Ράντος Κώστας (Αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλαμπάκας), Μπουτίνας Ιωάννης (μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας).Την συζήτηση άνοιξε η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα (Γραμματέας της Τ.Ο Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων). Ομιλητές ήταν οι Γιώργος Κουρέλης (συνιδιοκτήτης VisitMeteora), Άρης Μητρονάτσιος(Πρόεδρος Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας), Κώστας Λιώλιος, (συνοδός υπαίθριων δραστηριοτήτων, μέλος Ομάδας Διάσωσης ΟΛΚ) και Χρήστος Μπαταλογιάννης(Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμπάκας, εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης ΕΟΟΑ, αθλητής Εθνικής Ελλάδος 1996).
Ο Βουλευτής και οι τοπικοί φορείς άκουσαν μέχρι το τέλος τους ομιλητές, δηλαδή, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε η ΖαχαρούλαΓιαβρούτα – Λούδα: «είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι, κάτοικοι της περιοχής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην Καλαμπάκα. Είναι πολύ καλοί στο αντικείμενό τους και μιλάνε καλύτερα οι βραβεύσεις τους και η πορεία τους στη ζωή. Στις ήμερες μας χρειάζεται να γίνουμε τολμηροί και να μη βάζουμε φραγμούς σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στον τόπο τους. Σε αυτό το κομμάτι η πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της κάθε τοπικής κοινωνίας».
Στη συνέχεια, για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής των Μετεώρων και την ανάπτυξη είπε: «Η ευρύτερη περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες στην προσέλκυση τουριστών από όλο τον κόσμο. Ήδη μας επισκέπτεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάθε χρόνο. Μόνο που δεν μένουν εδώ. Κι αν μείνουν θα είναι για μια νύχτα. Απλώς βλέπουμε τα λεωφορεία να περνούν. Έχουμε το όνομα: Μετέωρα. Έχουμε και τη χάρη. Έτοιμα πεδία αναρρίχησης και μονοπάτια που υπάρχουν από πάντα. Ο δρόμος χαράχτηκε το 1948. Τα τελευταία 60 χρόνια δηλαδή ξεχάσαμε τα μονοπάτια. Απαιτείται λοιπόν η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό. Στο Ποτάμι υποστηρίζουμε ένθερμα τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, γιατί συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση του Γιώργου Κουρέλη, συνιδιοκτήτη του VisitMeteora ο οποίος μίλησε για το τέλος του τουρισμού έτσι όπως το γνωρίζουμε. Όπως ανάφερε : «Όλο και λιγότεροι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως τουρίστες. Οι περισσότεροι αυτό-προσδιορίζονται ως ταξιδιώτες. Καλωσορίζουμε τον επισκέπτη - προσωρινά ντόπιο, ο οποίος ναι μεν αναζητά να πάρει μαζί του την όμορφη φωτογραφία άλλα ψάχνει και την προσωπική επαφή με το ντόπιο, την αυθόρμητη επαφή, βασισμένη στα ενδιαφέροντά του και στην αυθεντικότητα του τόπου. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης επιδιώκει να "γευτεί" μοναδικές εμπειρίες. Επικεντρώσαμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας στη δημιουργία και προώθηση καινοτόμων για την περιοχή προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού. Βασιστήκαμε σε ό,τι πιο μοναδικό προσφέρει η περιοχή μας. Ανακαλύψαμε τα μονοπάτια των Μετεώρων! Προσφέρουμε στους ταξιδιώτες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας πεζοπορικές εμπειρίες. Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστικών εμπειριών που εισαγάγαμε είναι τα εξής τρία: τη φυσική δραστηριότητα, την επαφή με την ύπαιθρο, και την επαφή με την τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό.Κάποτε τα μονοπάτια συνέδεαν προορισμούς, ενώ σήμερα μας ενώνουν με το παρελθόν και με το μέλλον μας, μας συνδέουν με τους επισκέπτες, μας μαθαίνουν να σεβόμαστε τη φύση και την ιστορία».
Ο Άρης Μητρονάτσιος, αναφέρθηκε στην απαρχή της αναρρίχησης στα Μετέωρα, στην ίδρυση της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας (1989) καθώς και στη δημιουργία οργανωμένης Μονάδας Διάσωσης στην πόλη.Σαν τουριστικό προϊόν οι αναρριχητές έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά καθότι μένουν αρκετές μέρες στο σημείο και δημιουργούν σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ο Κώστας Λιόλιος αναφέρθηκε στα μονοπάτια, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η επαναχάραξή τους, η αποκλάδωση, η υλοποίηση τεχνικών έργων, η σηματοδότηση και η χαρτογράφηση. Για την προώθηση της ορεινής ποδηλασίας μίλησε ο Χρήστος Μπαταλογιάννης. Είπε ότι μαζί με τον συναθλητή του Παναγιώτη Λαγούδη έχουν προετοιμάσει διαδρομή 25 χλμ. για τον αγώνα που θα γίνει στις 21 Μαΐου 2017 μεταξύ Καστρακίου και γηπέδου του Καστρακίου, σημειώνοντας ότι ανάλογη διαδρομή τέτοιας απόστασης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και ο ποδηλατικός λαϊκός γύρος για όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους.
Ο Γιώργος Αμυράς, τόνισε ότι το βασικό για την περιοχή είναι να ισορροπήσει μέσα από ζυμώσεις η τοπική κοινωνία και να αναζητήσει τρόπους για να φτάσει στον βασικό στόχο που είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Ο βουλευτής του Ποταμιού, έδωσε έμφαση στις τοποθετήσεις των ομιλητών και ανέφερε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν στην εκδήλωση θα τα προωθήσει με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα και θα εξασφαλίσει συνεχή ενημέρωση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα ζητήματα.
Στη σύντομη παρέμβαση του ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε πολλά κονδύλια χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι σημαντικό. «Είμαστε για σκότωμα, διότι διαχειριστήκαμε τόσα κονδύλια και δεν κάναμε τίποτα», είπε. Αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ράντος τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων για να βοηθηθεί η περιοχή μας, καθώς ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά.Τέλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τον Τουρισμό Γιάννης Μπουτίνας είπε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας, και ότι ο φορέας που έχει δημιουργηθεί στον νομό Τρικάλων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας έχει ανάγκη από όλες τις απόψεις, όπως αυτές που κατατέθηκαν στην εκδήλωση του Ποταμιού.
Το Ποτάμι Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστήριξε για την εκδήλωση: «Το Ποτάμι κάνοντας πράξη τα λόγια του είναι πάντα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα στην άναρχη κατάσταση που δραστηριοποιούνται κοινωνικά, πολιτιστικά και επαγγελματικά και προτείνει για το θεματικό τουρισμό τη δημιουργία συντονιστικού γραφείου το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο τουρισμού, θα θεσπίσει τις προδιαγραφές για τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού, θα αναθέσει σε ειδικούς την εκπόνηση μελετών όπως και θα εποπτεύει την υλοποίηση των έργων υποδομής, τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass