ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ TTIP, CETA ΚΑΙ TISA

«Να μην περάσει από το Κοινοβούλιο η CETA»

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2017 14:20

Συνεδρίασε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά των Συμφωνιών TTIP, CETA και TISA, μετά την πρόσφατη υπερψήφιση της τριετούς, προσωρινής συμφωνίας CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι εντός του 2017 η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τα 28 κοινοβούλια των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από επιπλέον 10 περιφερειακά κοινοβούλια στην Ευρώπη, το Δίκτυο κάλεσε τους Θεσσαλούς βουλευτές να λάβουν υπόψη τη θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής μας κοινωνίας και να μην ψηφίσουν την CETA, παραπέμποντάς τη σε εκ νέου διαπραγμάτευση.

Το Δίκτυο αναφέρει συγκεκριμένα ότι στη νέα αυτή διαπραγμάτευση θα πρέπει να διασφαλιστούν:

- Η πλήρης προστασία όλων των θεσσαλικών ΠΟΠ και βιολογικών ποιοτικών προϊόντων που αποτελούν την ιστορική και πολιτιστική βάση της Θεσσαλίας (φέτα, γραβιέρα, γαλοτύρι, Μπάτζος, αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, κρασιά Μεσενικόλα, Αγχιάλου, Ραψάνης, Τυρνάβου, μήλα, φιρίκια και κονσερβοελιά Πηλίου και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα). Παράλληλα, να προβλέπει η συμφωνία την αποτροπή της καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων και να αναγνωρίζει ως βασικό δίκαιο των εμπορικών συμφωνιών τη διατροφική ασφάλεια με κατοχύρωση της αρχής της προφύλαξης της Ε.Ε.

- Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Η Ε.Ε. έχει επικυρώσει και ενσωματώσει διαχρονικά στο δίκαιό της και τις 8 αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ήτοι: κατάργηση καταναγκαστικής εργασίας (1959), παιδικής εργασίας (1999), ελευθερία της συνδικαλιστικής οργάνωσης (1948), δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (1949), ελάχιστος μισθός (1973), ίση αμοιβή για ίδια εργασία (1951), καταναγκαστική εργασία (1930), μη διάκριση απασχόλησης και αμοιβής λόγω φύλου ή άλλης διάκρισης (1958). Οι αρχές αυτές του κοινοτικού δικαίου να προβλεφθούν ρητά και συνολικά στο νέο κείμενο της συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA).

- Να υποστηρίξει το ελληνικό Κοινοβούλιο την προσφυγή της περιφέρειας Βαλονίας του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να καταργηθεί και μετά την τριετή μεταβατική περίοδο ο προβλεπόμενος από την CETA μηχανισμός της εταιρικής επιδιαιτησίας που δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρίες να μηνύουν κυβερνήσεις και να κερδοσκοπούν σε βάρος των κρατών και των λαών. Να αποτρέπει η εμπορική συμφωνία, μέσω της ρυθμιστικής συνεργασίας, την υποβάθμιση των ποιοτικών, παραγωγικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών της Ε. Ε., καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος.

ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ε. Ε. – Καναδά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA, «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 408 ευρωβουλευτές, κατά 252, ενώ υπήρξαν και 33 αποχές.

Υπέρ της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, του Ποταμιού, Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος, του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, ενώ απείχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος , οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, ο Νίκος Χουντής της Λαϊκής Ενότητας και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός και Γεώργιος Επιτήδειος».

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στη χθεσινή σύσκεψη, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, ο συντονιστής γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αιμίλιος Νταγιάννης και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Νίκος Πουτσιάκας.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών της Θεσσαλίας κατά των Συμφωνιών TTIP, CETA, TISA, στο οποίο συμμετέχουν 58 εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, έχει να επιδείξει σημαντική δράση αν και δεν έχει καν συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, με εκδηλώσεις τόσο στη Λάρισα όσο και στην Καρδίτσα και τον Βόλο, ενώ προγραμματίζεται αντίστοιχη και στα Τρίκαλα.

Ήδη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έχει πάρει απόφαση κατά της CETA, ενώ τα δημοτικά συμβούλια Λάρισας και Τυρνάβου αποφάσισαν να κηρύξουν, συμβολικά, τις πόλεις τους «ελεύθερες ζώνες» των συγκεκριμένων συμφωνιών.

Στο πλευρό του Δικτύου έχει ταχθεί με απόφασή της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass