Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ CETA, TTIP

Να μην ψηφίσουν οι Θεσσαλοί βουλευτές υπέρ της CETA

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2017 11:30

Να λάβουν υπόψη τους τη θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής κοινωνίας, να πάρουν δημόσια θέση και να μην ψηφίσουν τη CETA ζητούν από τους Θεσσαλούς βουλευτές τα μέλη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας Κατά CETA, TTIP.

Οι ίδιοι φορείς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο στη Λάρισα, εκφράζουν παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των 8 ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη διατλαντική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά.

Το Δίκτυο Φορέων ζητάει την καταψήφιση της CETA στη Βουλή, ώστε να παραπεμφθεί σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστούν:

1) H πλήρης προστασία όλων των Θεσσαλικών ΠΟΠ και βιολογικών ποιοτικών προϊόντων που αποτελούν την ιστορική παραγωγική και πολιτιστική βάση της Θεσσαλίας (ΦΕΤΑ, Γραβιέρα, Γαλοτύρι, Μπάτζος, Αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, κρασιά Μεσενικόλα, Αγχιάλου, Ραψάνης, Τυρνάβου, Μήλα και Φιρίκια και κονσερβοελιά Πηλίου και τοπικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα). Παράλληλα να προβλέπει η συμφωνία την αποτροπή της καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων και να αναγνωρίζει ως βασικό δίκαιο των εμπορικών συμφωνιών τη διατροφική ασφάλεια με κατοχύρωση των αρχών της προφύλαξης της Ε.Ε. και του δίκαιου διεθνούς εμπορίου.

Ειδικά για τη ΦΕΤΑ που αποτελεί το σημαντικότερο Θεσσαλικό ΠΟΠ προϊόν που συμβάλλει στην παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας, δεν μας ικανοποιεί η μειωμένη προστασία της εκτός ΕΕ και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας για πλήρη και άμεση κατοχύρωσή της στην CETA και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες και δεν συμφωνούμε με τη θέση για μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης προς πλήρη κατοχύρωσή της μετά την μεταβατική 5ετία.

2) Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Η Ε.Ε. έχει επικυρώσει και ενσωματώσει διαχρονικά στο δίκαιό της και τις 8 αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (I.L.O) ήτοι: κατάργηση καταναγκαστικής εργασίας (1959), παιδικής εργασίας (1999), Ελευθερία της συνδικαλιστικής οργάνωσης (1948), δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (1949), ελάχιστος μισθός (1973), ίση αμοιβή για ίδια εργασία (1951), καταναγκαστική εργασία (1930), μη διάκριση απασχόλησης και αμοιβής λόγω φύλου η άλλης διάκρισης (1958). Οι αρχές αυτές του κοινοτικού δικαίου να προβλεφθούν ρητά και συνολικά στο νέο κείμενο της συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA).

3) Να διασφαλιστούν οι ποιοτικές παραγωγικές διαδικασίες σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης και να κατοχυρώνονται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ, χωρίς καμία έκπτωση στη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά και με ρητή απαγόρευση των ιδιωτικοποιήσεών τους. Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι διευθετήσεις μεταξύ κρατών και επενδυτών να μην πλήττουν την προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί, σε διαφορετική περίπτωση, να εξελιχθεί σε θανάσιμο πλήγμα για τη Θεσσαλία.

4) Να υποστηρίξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προσφυγή της Περιφέρειας Βαλονίας του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ζητώντας να καταργηθεί και μετά την 3ετή μεταβατική περίοδο ο προβλεπόμενος από τη CETA μηχανισμός της εταιρικής επιδιαιτησίας που δίνει την εξουσία στις Πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν Κυβερνήσεις και να κερδοσκοπούν σε βάρος των κρατών, των λαών και των τοπικών κοινωνιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass