Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδίζει έδαφος ο συνεργατισμός

* Πάνω από 50 εκπρόσωποι φορέων σε πανελλαδική σύσκεψη στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:26

Πάνω από 50 συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) έδωσαν δυναμικό παρών στην πανελλήνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και αποφάσισαν να οργανωθούν πανελλαδικά προκειμένου να προωθήσουν και να αναδείξουν τον συνεργατισμό ως διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας!

Παράλληλα, κοινή ήταν η διαπίστωση πως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην ανάπτυξη συνεργατικών εγχειρημάτων στην πατρίδα μας, δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτά, συναντούν συνεχώς πολλά εμπόδια λόγω της πολυνομίας που υπάρχει, αλλά και των αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων στον κρατικό μηχανισμό.

Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήθηκε η σύσταση τριών συντονιστικών επιτροπών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα ασχοληθούν εμπεριστατωμένα, με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την Κ.ΑΛ.Ο. με τη συνεργασία, τις οργανωτικές δράσεις, την επικοινωνία και συνεννόηση των εμπλεκομένων.

Τις εργασίες της διήμερης συνάντησης συντόνιζε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.) κ. Βασίλης Μπέλλης. Ο ίδιος μιλώντας στην «ΕτΔ», υπογράμμισε τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στους συμμετέχοντες για καινοτόμες απόψεις και εποικοδομητικούς προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, τονίζοντας πως όλοι περιμένουν την εξέλιξη της κοινής προσπάθειας και προετοιμάζονται για τη νέα πανελλαδική συνάντηση που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία που αναπτύχθηκε στη συνάντηση συνοπτικά αναφέρουμε τα παρακάτω επίπεδα:

- Πολιτικό, οργανωτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο δικτύωσης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

- Τρόποι παραγωγής πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, του περιβάλλοντος και των εγχειρημάτων της Κ.ΑΛ.Ο.

- Παρουσίαση και ανάδειξη του υπαρκτού συνεργατικού κόσμου της δημιουργίας, αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

- Δημιουργία νέων εγχειρημάτων σε νέους τομείς.

- Συνεργατικά δίκτυα, τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, διεθνή, που παράγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ανοιχτά στην ένταξη και λειτουργία νέων εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. και σε διαδικασίες συνεχούς αναδιάρθρωσης, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής διεύρυνση του κύκλου συμμετεχόντων εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο., με στόχο την όλο και μεγαλύτερη κάλυψη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών.

Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια των εργασιών, τα συνεργατικά εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό τους και τη συνεπαγόμενη δυναμική τους, δρουν με μικρή δικτύωση μεταξύ τους και κατά συνέπεια με μικρή κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα. Η κοινωνική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη των συνεργατικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. αποτελεί πρώτη και άμεση αναγκαιότητα και προτεραιότητα, τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ίδιων των εγχειρημάτων όσο και της Κ.ΑΛ.Ο.

Να σημειωθεί ότι με την πραγματοποίηση της πανελλαδικής συνάντησης στην Καρδίτσα, η ομάδα πρωτοβουλίας που είχε συσταθεί καταργείται αυτοδίκαια.

Τα συνεργατικά εγχειρήματα που στηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία είναι:

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου Ολύμπου «Βοσκός», Λάρισα, Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου, Χαλκιδική, Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας - ΑΝΚΑ, Το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Δυτικής Μακεδονίας, Το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας, Η Κίνηση 136 – Συνεταιρισμοί νερού Θεσσαλονίκης, Η ΚοινΣΕπ «Ανακυκλώνω στην Πηγή», Πάτρα, Η ΚοινΣΕπ «Γαληνός», Καβάλα, Η ΚοινΣΕπ «Δημιουργίες», Θεσσαλονίκη, Η ΚοινΣΕπ «Ζείδωρον»,Κοζάνη, Η ΚοινΣΕπ «Κρατήρας», Κοζάνη, Η ΚοινΣΕπ «Μυγδονία», Θεσσαλονίκη, ΚοινΣΕπ «Περισυλλογή», Θέρμη Θεσ/κης, Η ΚοινΣΕπ «Σπείρα Γης», Πιερία, Η ΚοινΣΕπ «Σπουρλίτα», Κοζάνη, Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop», Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, Θεσσαλονίκη, Η Ομάδα Παραγωγών Αγίου Γεωργίου Γρεβενών, Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία -ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο., Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν-Άλλοις», Αθήνα, Ο Συνεταιρισμός εργοστασίου ΒΙΟΜΕ, Θεσσαλονίκη, Η Συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών», Αθήνα, Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα