ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΠΕΔ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Αυτοδιοικητικά πυρά για την απλή αναλογική

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2017 10:29

Διευρυμένη συνεδρίαση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε προχθές, στο Συνεδριακό Κέντρο Κάστρου Λαμίας με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση για την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη. Η συνεδρίαση έγινε σε συνεργασία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και της ΚΕΔΕ, ενώ παρευρέθηκαν περισσότεροι από 150 αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων 31 δήμαρχοι και 40 αντιδήμαρχοι.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννη, ο οποίος ζήτησε να δοθεί επιτέλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά τον υπερκομματικό χαρακτήρα που πρέπει να διέπει την Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για την Τ.Α. το νέο εγχείρημα για διοικητική μεταρρύθμιση και ανέδειξε την πολιτική διάσταση του θέματος τονίζοντας ότι «δεν είναι σωστό να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην Τ.Α. και να μη συζητάμε για την αναγκαία συνολική μεταρρύθμιση του κράτους.

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στοχεύοντας σε μία σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το ίδιο το κράτος δεν εκσυγχρονίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσός. «Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν ισότιμο και ειλικρινή διάλογο. Η Τ.Α. δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής αλλά κύριος παράγοντας συνδιαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου. Ζούμε σε μια χώρα που η ανεργία είναι της τάξης του 30% και οι ξενιτεμένοι νέοι αγγίζουν τις 500.000.

Η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος πρέπει και μπορούν να παρέμβουν για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αλλά με μία βασική προϋπόθεση: « τον ειλικρινή και ισότιμο διάλογο με την κεντρική εξουσία». Σε σχέση με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση, εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο κ. Κωτσός επισήμανε ότι «στη δεδομένη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αντί να λύσει θα δημιουργήσει προβλήματα.

 Θα απαξιώσει και θα αποδυναμώσει τον ρόλο των δημοτικών συμβουλίων και θα δημιουργήσει καταστάσεις «χάους», με δεδομένο ότι οι λήψεις σοβαρών και αναγκαίων αποφάσεων για τις τοπικές κοινωνίες δεν θα λαμβάνονται εύκολα και έγκαιρα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τους αιρετούς όλης της χώρας σε «πανστρατιά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προσπάθεια που γίνεται με στόχο την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών» ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «όποιος οραματίζεται να περάσει μεταρρύθμιση με νυχτερινές τροπολογίες και ερήμην της Αυτοδιοίκησης, πλανάται πλάνην οικτράν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους παρατάξεων ενώ τη δυσανασχέτησή τους σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές ,εξέφρασαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που έλαβαν τον λόγο, τονίζοντας πως επιθυμούν έναν δημόσιο, δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο επί της δρομολογούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass