ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ

Παραδόθηκε το πρώην στρατόπεδο «Λουμάκη»

* Θα μετατραπεί σε δημοτικό πάρκο αποτελώντας χώρο αναψυχής και πόλο έλξης των Καρδιτσιωτών.

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 16:35

Με κάθε επισημότητα παραδόθηκε στον Δήμο Καρδίτσας - μετά από 15 χρόνια διαβουλεύσεων και διαδικασιών - από το ΥΠΕΘΑ, η έκταση 50,5 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη» που βρίσκεται στο τέρμα Κουμουνδούρου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Παναγιώτα Βράντζα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δ/ντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), Υποστράτηγος (ΜΧ) κ. Αντώνης Κονδύλης,    

 Δήμαρχοι, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των τοπικών Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, Συλλόγων και αρκετοί πολίτες.

Στον Αναπλ. ΥΠΕΘΑ κ. Βίτσα απέδωσε τιμές κατά την προσέλευσή του στον χώρο της εκδήλωσης, στρατιωτικό άγημα του ΚΕΣΝ Ρούσσου, υπό τους ήχους  της Φιλαρμονικής του Δήμου Καρδίτσας.

ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, επιδίωξη του Δήμου είναι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε ένα νέο δημοτικό πάρκο που θα αναβαθμίσει συνολικά όλο το νότιο τμήμα της Καρδίτσας, αποτελώντας χώρο αναψυχής και πόλο έλξης των Καρδιτσιωτών.

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο μας, μια μέρα χαράς και βαθιάς ικανοποίησης για όλους τους Καρδιτσιώτες. Σήμερα αποδίδεται με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο,- όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός – ο χώρος του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο και τους δημότες. Η διαδικασία αξιοποίησης και μετεγκατάστασης των στρατοπέδων «Κιούση» και «Λουμάκη», ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2002, βάσει των διατάξεων του ν. 2745/99. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης πολεοδόμησης του στρατοπέδου «Κιούση», κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η 60 Μονάδα Επιστράτευσης που είχε τότε έδρα στην πόλη μας και να προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας τις προσπάθειες του αείμνηστου Χρήστου Τέγου και των συναδέλφων Δημάρχων κ.κ. Δομήνικου Βερίλλη και Κώστα Παπαλού, τους οποίους ευχαριστώ για όσα έκαναν και με την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου κινηθήκαμε με συντονισμένο και συστηματικό τρόπο για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική βούληση για την απόδοση του στρατοπέδου και να προωθήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες. Πέρα από το προφανές όφελος για το Δήμο μας, από την πολεοδόμηση και αξιοποίηση των δύο στρατοπέδων προκύπτει σημαντικό όφελος και για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας καθώς η αντικειμενική αξία της έκτασης του στρατοπέδου «Κιούση» που παραμένει στην κατοχή του, μετά την πολεοδόμησή του αυξήθηκε κατά 7.000.000 €. Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια να ολοκληρωθεί μία διαδικασία, για την οποία υπήρχε βούληση εκατέρωθεν. Κι όλα αυτά εξ αιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας. Πρόθεση μας, αρχικά είναι να γίνει με ίδιες δυνάμεις η διάσωση των υπαρχόντων κτιρίων με την ανακατασκευή των στεγών, ώστε σε συνδυασμό με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις να χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικές εγκαταστάσεις.  Στη συνέχεια με την εκπόνηση μελέτης που θα αξιοποιεί τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της ομάδας του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καρύδη για την ανάπλαση του χώρου. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να ηλεκτροφωτίσουμε τον χώρο, ώστε να είναι ασφαλής και επισκέψιμος. Επιδίωξή μας είναι η διεκδίκηση ικανών πόρων από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ, ώστε η παρέμβαση να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και να είναι αντάξια των προσδοκιών τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξάκος.

Ο Δ. ΒΙΤΣΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση του χώρου του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία «όπου πραγματικά ανήκει» και ευχήθηκε να εξευρεθούν γρήγορα οι αναγκαίοι πόροι για να μετατραπεί σε έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες.

"Νομίζω ότι είναι μια καλή μέρα για την Καρδίτσα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και εννέα χρόνια, και τολμώ να πω πως πήρε πάρα πολύ χρόνο, φτάνει στο τέλος της και φτάνει συγχρόνως σε μία καινούργια αρχή. Ο στόχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα στρατόπεδα που δεν χρειαζόμαστε να αρχίσουν να αποδίδονται και να αποδίδουν. Να αποδίδονται αυτά που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές κοινωνίες και το όφελος που μπορούμε να έχουμε να χρησιμοποιείται, για τη μέριμνα και μόνο των στελεχών και των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εύχομαι  αυτός ο χώρος να γίνει πνεύμονας ζωής γα την Καρδίτσα. Από την άλλη πλευρά θέλω να υποσχεθώ ότι η κοινωνία της Καρδίτσας θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την έννοια πως πάντα θα ενδιαφερόμαστε αυτός ο χώρος να αποδίδει το καλύτερο. Και βεβαίως ως κυβέρνηση θα ενδιαφερθούμε ακόμα περισσότερο ώστε να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση προκειμένου γρήγορα αυτό το έργο να υλοποιηθεί, να αξιοποιηθεί και να κρατιέται αξιοποιήσιμο» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Αλεξάκος και Βίτσας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας και εμφάνιση του Δημοτικού Χορευτικού «Μαίρη Ιωαννίδου».

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass