ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ν. Βούτσης: Οριακή με θετικό πρόσημο η συμφωνία

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2017 22:00

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ είναι οριακή με θετικό πρόσημο για τον δρόμο εξόδου της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας από το πολυετές δράμα των μνημονιακών δεσμεύσεων». Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε για να παραστεί στην Επετειακή των 50 ετών, έναρξη της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», έδωσε την δικιά του ερμηνεία στην πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα αντέκρουσε τις επιθέσεις περί μόνιμων δεσμεύσεων μέχρι το 2060, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν δέσμευσε κανέναν με την συμφωνία που έκανε» καθώς «οτιδήποτε είναι επαναδιαπραγματεύσιμο σε μια συμφωνία, δεδομένου ότι η οικονομία εξελίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χρόνο τα στοιχεία αναθεωρούνται»… Αμέσως βέβαια, ο κ. Βούτσης έσπευσε να διευκρινίσει προκειμένου να αποφευχθεί - όπως είπε – οποιαδήποτε παρανόηση, πως «η συμφωνία υπάρχει, δεν κάνουμε κόλπα, ούτε κλείνουμε σε κανέναν το μάτι»!
ΟΡΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε για την συμφωνία της 15ης Ιουνίου μεταξύ άλλων τα εξής:   
«Η συμφωνία που αφορά στην δεύτερη αξιολόγηση οπωσδήποτε είναι σημαντική και σίγουρα είναι οριακή με θετικό πρόσημο για την τελευταία οδό που οδηγεί σε έναν χρόνο περίπου, στο να μπορέσει η χώρα να βγει από το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων με την κοινωνία όρθια! Ανεξάρτητα διαφορετικών απόψεων, η αντιλήψεων, για καθυστερήσεις η άλλα ζητήματα, απ’ όλες τις πλευρές σημειώνεται ότι είναι μια καθοριστική απόφαση για να μπούμε στον τελευταίο διάδρομο για το κλείσιμο αυτής της κρίσιμης πολυετούς περιόδου που διένυσε η ελληνική κοινωνία. Ενδεχομένως κάποια ζητήματα να μπορούσαν να ήταν περισσότερο αποσαφηνισμένα, αριθμητικά και ποσοτικά προσδιορισμένα. Όμως αυτή η απόφαση κατά την άποψή μου, ανοίγει όλα τα θέματα, δεν αποκλείει απολύτως τίποτα ως θετική εξέλιξη, καταθέτει δημόσια μια σημαντική βοήθεια η οποία μπορεί και πρέπει να υπάρξει ώστε η χώρα να βγει έγκαιρα στις αγορές και να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων. Υπάρχει δηλαδή μια σαφήνεια ως προς το κύριο ζήτημα… Όλοι προσβλέπουν ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις, με αλληλεγγύη (το μαξιλαράκι που ανέφεραν και άλλους τρόπους) να βγει στις αγορές και να τραβήξει τον δικό της δρόμο. Δηλαδή όλοι οι Εταίροι και δανειστές μας μετακινήθηκαν από της θέση των παρατηρητών ως προς το Ελληνικό δράμα και λόγω δικών τους εκτιμήσεων, ή συμφερόντων, μπήκαν πλέον στο «γήπεδο» της επίλυσης του ζητήματος! Αυτό βγαίνει από όλους τους πόρους της απόφασης του Γιούρογκρουπ όπως και να το δει κάποιος. Η ανάπτυξη είναι πια το κλειδί και αυτή μπορεί να βοηθηθεί με πάρα πολλά μέτρα, με μια αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, με ειδικό πρόγραμμα από Ευρωπαϊκούς πόρους, με ρήτρα ανάπτυξης σε σχέση με τα μέτρα απομείωσης του χρέους. Η ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο όλης της απόφασης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά κι’ αυτό που λείπει σε μεγάλο βαθμό από την χώρα και έχουμε οδηγηθεί στην σημερινή κατάσταση. Δίνονται πλέον σαφή σήματα στις αγορές, ότι η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους εμπεριέχει μια θετική και επί της ουσίας σύγκλιση ανάμεσα στους διαφωνούντες (ΔΝΤ και Γερμανικό ΥΠΟΙΚ) με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης».
«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στην «ποσοτική χαλάρωση» ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «πορτοκαλί φως» την πρώτη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αντίθεση – όπως είπε - με το «κόκκινο φως» που έβγαινε συνεχώς τα προηγούμενα χρόνια τόσο για την ποσοτική χαλάρωση, όσο και στο θέμα της βοήθειας για να βγει η χώρα στις αγορές.
Όσο «για το ζήτημα των πλεονασμάτων όπου ακούγεται μια εύλογη κριτική» ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «το 2% μετά την πενταετία, είναι το ποσοστό το οποίο οι εγχώριες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις συνομολογούσαν ως έναν ρεαλιστικό στόχο. Παράλληλα είναι σίγουρα λιγότερο από την υποχρέωση που απορρέει για την χώρα μας από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. Δύσκολη είναι η πενταετία μέχρι το 2022, όπου θα πρέπει η Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και για να είμαστε ειλικρινείς, εδώ υπήρξε ένας συμβιβασμός από την πλευρά μας καθώς προβλέπονταν στην συμφωνία του Αυγούστου 2015».
Κλείνοντας ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «έχει ανοίξει ένας δρόμος για να υπάρξουν επενδυτικά σχήματα με θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, πέρα από την λογική της «αρπαχτής», ενώ ταυτόχρονα «ανατρέπεται ένα κλίμα απαισιοδοξίας, καταστροφολογίας, μιθριδατισμού, υφεσιακών καταστάσεων και δραματικών μνημονιακών δεσμεύσεων εις βάρος της κοινωνίας, μετά από πολλά χρόνια».
Να σημειωθεί ότι χθές, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης εγκαινίασε στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας την έκθεση «Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων».
Η έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της μεγάλης Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, οι Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. γρ. της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass