ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ «AΙΩΝΙΑΣ EΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο ελληνικός Εβραϊσμός τίμησε τους Μαστρογιαννίτες

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2017 22:35

Εκδηλώσεις «αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης» διοργάνωσαν την Κυριακή το μεσημέρι στην Τοπική Κοινότητα Αμαράντου, ο Δήμος Καρδίτσας και οι επιβιώσαντες Εβραίοι κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44, θέλοντας να τιμήσουν τους κατοίκους του χωριού (τότε Μαστρογιάννη), οι οποίοι προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο σε όλη την Εβραϊκή Κοινότητα της Καρδίτσας, που αριθμούσε 62 άτομα και σε άλλους 20 των Τρικάλων, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η πρώην βουλευτής κα Ασημίνα Σκόνδρα, εκπρόσωποι των αρχών του Νομού, ολόκληρη η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, οι εκπρόσωποι των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδος, οι εν ζωή ευρισκόμενοι 10 διασωθέντες που διαμένουν στην Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Νέα Υόρκη και τη Γαλλία, οι απόγονοι των διασωθέντων με τις οικογένειές τους, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εξελίχθηκε ως εξής:

Αρχικά τελέστηκε Δέηση από τους Ραβίνους Λάρισας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Ηλία Σαμπεθάι και Ααρών Ισραέλ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο,

τον π. Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση των εκδηλώσεων, το μέλος Δ.Σ. του Κ.Ι.Σ.Ε. κ. Σολομών Παρέντε, τον κ. Χαϊμ (Μάκη) Καπέτα, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καρδίτσας και τον κ. Βίκτωρα Βενουζίου, Δωρητή του μνημείου!

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Αιώνιας Ευγνωμοσύνης και Αναγνώρισης» που όπως αναφέρθηκε, κατασκευάστηκε με δωρεά του κ. Βίκτωρα Βενουζίου, ο οποίος ήταν ένας από τους 82 Εβραίους που βρήκαν καταφύγιο στο Μαστρογιάννη γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου, όπου εξοντώθηκαν πάνω από 1.000.000 Εβραίοι!

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος των διασωθέντων Εβραίων και των Απογόνων τους κ. Βίκτωρ Βενουζίου υπογράμμισαν πως η γενναία πράξη των Μαστρογιαννιτών θα αποτελεί για τις επόμενες γενιές μοναδικό και φωτεινό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στον κόσμο.

Στη συνέχεια ομιλία απηύθηνε και η κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, Ειδική εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για θέματα του Ολοκαυτώματος, ενώ η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με τη Μεσόφωνο Αγγελική Καθάριου ερμήνευσαν τα «Ήρθε το σύννεφο» και «Οσέ Σαλόμ» (σύνθεση, διεύθυνση, πιάνο: Κωστής Παπάζογλου).

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass