Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΑΤΟ:

Ο Δρόμος της Δάφνης θα «ενωθεί» με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

• Ξεκίνησε χθες από τα Τέμπη ο ποδηλατικός αγώνας

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2017 23:03
Οι φορείς του «1ου Δρόμου της Δάφνης»,  στην αφετηρία χθες, στην κοιλάδα των Τεμπών Οι φορείς του «1ου Δρόμου της Δάφνης», στην αφετηρία χθες, στην κοιλάδα των Τεμπών

Εντυπωσιακά ξεκίνησε χθες, νωρίς το πρωί, από το ύψος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών η ποδηλατική διοργάνωση με τον τίτλο «1ος Δρόμος της Δάφνης», που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ανέβασε ψηλά τον πήχη συνδυάζοντας τον θεσμό του Δρόμου της Δάφνης με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Πριν το ξεκίνημα κοπέλες με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες κρατώντας στα χέρια τους πανέρια έραναν τον δρόμο με φύλλα δάφνης ενώ προσέφεραν στους αθλητές ποδηλάτες από ένα κλαδί δάφνης για το μεταφέρουν στον τελικό προορισμό, τους Δελφούς, τον Ομφαλό της Γης στην αρχαιότητα.
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ικανοποιημένος από τη συμμετοχή και την όλη διοργάνωση αφού ένας από τους σημαντικότερους στόχους του που έχει θέσει είναι η αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών, προσέφερε το πρώτο κλαδί δάφνης στον αθλητή – ποδηλάτη Κώστα Δαλαβίκα.
Η εκδήλωση αφορά στην αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.
Στόχος να επαναληφθούν παρόμοιες αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις να αυξηθεί ο τουρισμός στην Κοιλάδα σε όλα τα επίπεδα.
 Στην έναρξη του αγώνα μιλώντας προς τους αθλητές και τους παρευρεθέντες ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος τόνισε: «Η διοργάνωση συνδυάζει τις αξίες του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδηλατικού, με τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιολογία δημιουργώντας ουσιαστικά ένα θεσμό και παράλληλα ένα τουριστικό προϊόν μοναδικής εμπειρίας. Μια ακόμα μεγάλη συνεργασία είναι γεγονός που ουσιαστικά αναβιώνει τη Δελφική Πομπή. Μελλοντικά στόχος μας είναι η Πορεία της Δάφνης να ενοποιηθεί με την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το όραμά μας προγραμματίζουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να απευθυνθούμε στα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού καθώς και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ευελπιστώντας να εντάξουμε το Δρόμο της Δάφνης με την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ώστε να αγκαλιάσουμε ένα μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας που δικαιωματικά και ιστορικά το αξίζει».
Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε: «Ο Δρόμος της Δάφνης θα γίνει θεσμός και μ’ αυτό τον τρόπο θα δώσει ώθηση στο όραμά μας για την αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών».
 Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η «Cycling Hellas» με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο «Πηνειός», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Τεμπών, τον Δήμο Δελφών, και τον Δήμο Λαμιέων.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της τη μεταμόρφωσε σε φυτό, τη δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός, μετέφερε δηλαδή τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.
Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης. Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης. Σε όλους τους αθλητές που τερματίσουν στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών απονέμεται τιμητικά αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο με τα διακριτικά της διοργάνωσης.
Στη χθεσινή εκδήλωση από πλευράς Δήμου Τεμπών παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Τσεργάς, Κώστας Νταφούλης, Αχιλλέας Διψάνας, Αστέριος Σαϊτης και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΤ και πρόεδρος του Κοινωνικού παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass