ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ

Γιορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων στην Τσαριτσάνη

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 22:13

Θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, από χθες Τετάρτη 26 (παραμονή της γιορτής) και σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου στην ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης, εκεί όπου βρίσκεται και πανηγυρίζει ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος.

Χθες το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, με την παρουσία προσκυνητών και πιστών από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή.
Σήμερα, Πέμπτη το πρωί, στο φερώνυμο ναό θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και θα παραστούν οι αρχές της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι μετά τη Θεία Λειτουργία, όπως έχει καθιερωθεί, ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης θα προσφέρει στους επισκέπτες και στο εκκλησίασμα γλυκίσματα και αναψυκτικά. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πανηγύρι Τσαριτσάνης Αγίου Παντελεήμονα», σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης διοργανώνει μουσικοχορευτική βραδιά, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης, με την ορχήστρα του Γιώργου Αραμπατζή.
Ο ΝΑΟΣ
Ο ναός βρίσκεται ανατολικά από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίας), στο βάθος της συνοικίας που φέρει το όνομά του. Το βάθος και ο περιβάλλων κλειστός χώρος… κάνουν τον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος αθέατο. Κτίστηκε το 1702 και έχει σχήμα ορθογώνιο, με μήκος 21 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι λιθόκτιστοι. Χαρακτηριστικά τα υπέροχα ξυλόγλυπτα του ναού, που με τις έγχρωμες «ιστορήσεις» του αποτελούσε πριν από την καταστροφή και αποτελεί και σήμερα μια ξεχωριστή «κιβωτό» εθνοθρησκευτικού πλούτου κειμηλίων.
Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος Τσαριτσάνης είναι μονόκλιτος με επιβλητική και ξεχωριστή την κεραμοσκεπαστή στέγη του. Περιβάλλεται από τη δυτική και τη νότια πλευρά του με κλειστό χαμηλό νάρθηκα σε σχήμα «Γ». Η δυτική πτέρυγα του ναού έχει μόνο ένα παράθυρο. Στον εξωτερικό τοίχο του ναού, δυτικά, ανάμεσα στις στέγες του κυρίως ναού και του νάρθηκα υπάρχουν πολλές ωραίες τοιχογραφίες. Πάμπολλες και εδώ οι σημαντικές και πολυθεματικές επιγραφές. Ο ιστορικός ναός της Τσαριτσάνης αποτελεί ακόμη ένα ζωντανό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής… που «μιλάει» στον επισκέπτη του.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass