ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΠΕΘ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Να καταργηθεί η πρόσθετη κράτηση στους ΕΜΘ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2017 15:58

Την κατάργηση πρόσθετης κράτησης (2% υπέρ των ταμείων αλληλοβοήθειας) που επιβλήθηκε στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) ζητά η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ).

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή της ΕΣΠΕΘ προς τους βουλευτές της Θεσσαλίας «με τη Φ.952/2/54770/Σ.12304/01 Αυγ 17, ο κ. ΥΕΘΑ έκανε αποδεκτή την υπ’ αριθμ. 90/2017 γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία: «Οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας, με τις οποίες, κατ΄ αποδοχή σχετικών αιτημάτων, αναγνωρίστηκε χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας, με διενέργεια πρόσθετης κράτησης επί των μηνιαίων αποδοχών των αιτούντων, δεν δύναται να ανακληθούν κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερομένων».

Στην εν λόγω απόφαση, στις σελίδες 8 έως 10 των παρ. 14 έως 17 αναφέρεται ότι, οι ΕΜΘ μέχρι τον Ν.2936/2001 δεν είχαν την ιδιότητα του μετόχου, ως μη περιλαμβανόμενα πρόσωπα στις διατάξεις του άρθρου 8 του ΝΔ 398/74. Επιπλέον οι κρατήσεις, που τους γίνονταν ως ΕΠΥ (5ετία) δεν είχαν τον χαρακτήρα της πάγιας ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά θεσμοθετημένου πόρου, υπέρ του οικείου Ταμείου Αλληλοβοήθειας, χάριν πραγμάτωσής της κοινωνικής ασφάλισης. Εν συνέχεια έγινε αποδεκτή από τον ΥΦΕΘΑ η γνωμοδότηση υπ.’ αριθμ. 299/2008, όπου οι ΕΜΘ επιβαρύνονται με την πρόσθετη κράτηση 2%, έστω και αν έχουν ήδη επιβαρυνθεί με την κράτηση 4% για την αναγνώριση αυτού του χρόνου.

Επιπλέον στη σελίδα 13 παρ. 27 αναφέρεται ότι, ακόμη και αν υπάρχει συναίνεση των ΕΜΘ με αίτησή τους για ανάκληση αυτών των αποφάσεων, η ΔΕ των ΕΛΟΑ έχει τη διακριτική ευχέρεια και όχι υποχρέωση για την ανάκληση των ως άνω πράξεων. Κατά την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς και το δημόσιο συμφέρον που απαγορεύει την αποτροπή απώλειας εσόδων των Ταμείων, δεδομένου ότι αυτές οι πρόσθετες κρατήσεις υπολογίζονται ως έσοδα των Ταμείων.

Τέλος στην παρ. 28 αναφέρεται ότι, οι ΕΜΘ αιτήθηκαν για οικονομικούς λόγους τη διακοπή αυτών των κρατήσεων και δεν αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων των ΔΕ των ΕΛΟΑ, ενώ στην παρ. 29, η χρήση της υπεροχής του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας δηλαδή απώλειας εσόδων των ταμείων, λόγω ενδεχόμενης υποβολής των ΕΜΘ μαζικών αιτήσεων ανάκλησης των αποφάσεων, συνηγορούν υπέρ της μη δυνατότητας ανάκλησης των υπόψη αποφάσεων, εφόσον μάλιστα στην περίπτωση δεν προκύπτει, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι ισχυρίζονται ότι συντρέχει κάποιος άλλος νόμιμος λόγος ανάκλησης.

Κατόπιν των παραπάνω με την εν λόγω γνωμοδότηση αποφασίστηκε ότι, οι αποφάσεις των ΔΕ δεν μπορούν να ανακληθούν κατόπιν σχετικής υποβολής αιτημάτων.

Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ μέσω αυτής της επιστολής εκφράζει τη στήριξή της στους δικαστικούς αγώνες των μελών μας και λοιπών συναδέλφων ΕΜΘ και δεν αποδέχεται επ’ ουδενί για τους οποιουσδήποτε λόγους βιωσιμότητας των Ταμείων, να εισφέρουν για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι μας ΕΜΘ, ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας, για την κατάργηση της πρόσθετης κράτησης 2% και ταυτόχρονη επιστροφή αυτών των χρημάτων σε όσους έχουν γίνει.

Χρήζει να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι, η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, έχει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Αντιθέτως η ρεαλιστική προσέγγιση, με διάθεση επίλυσης των ταλανιζόντων προβλημάτων, είναι ίσως η μόνη αποτελεσματική επιλογή για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο σημειωτέων δεν απέχει πολύ από το σήμερα, ώστε να επικρατήσει, κοινώς η αίσθηση περί του δικαίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass