Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

«Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο της έξυπνης γεωργίας»

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:19
Από την επίσκεψη του κ. Κ. Φωτάκη στο …ρομποτικό 7ο Λύκειο Τρικάλων Από την επίσκεψη του κ. Κ. Φωτάκη στο …ρομποτικό 7ο Λύκειο Τρικάλων

«Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο της έξυπνης γεωργίας…» δήλωσε στην «Ε», ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το τμήμα Βιοχημείας –Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για τη στήριξη πρωτοβουλιών στο θέμα της αγροτοδιατροφής στη χώρα».

Ο κ. Φωτάκης αναφερόμενος σε προγράμματα που προωθούνται και δίνουν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες σε όλη τη χώρα, τόνισε ότι «η Θεσσαλία διαθέτει ένα εξαιρετικό ερευνητικό οικοσύστημα και στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα».

Στόχος δήλωσε ότι είναι «το χτίσιμο της οικονομίας της γνώσης, μιας οικονομίας που θα βασίζεται στην αξιοποίηση προϊόντων και διαδικασιών με μεγάλη προστιθέμενη αξία σαν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα».

Χθες στο πλαίσιο της συνεδρίας για την παιδεία και την οικονομία της γνώσης, κατά τη διάρκεια του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο αν. υπουργός, ανάφερε σε ομιλία του μεταξύ άλλων ότι: «Η Θεσσαλία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης για την Περιφέρεια με τη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης, που μεταφράζεται σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και ελκυστικά περιβάλλοντα.

Με 60 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στα ΑΕΙ το 2015, τα Ερευνητικά Κέντρα αλλά και τις επιχειρήσεις και 9 εκατ. ευρώ από τον Ορίζοντα 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες Περιφέρειες όσον αφορά στις συνολικές δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, ανέφερε ο αν. υπουργός. Επισήμανε, επίσης, ότι ο δείκτης απήχησης επιστημονικών περιοχών αριστείας που εντοπίζονται στη Θεσσαλία είναι υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο για την πενταετία 2010-2014, για ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων όπως η αγροδιατροφή και οι επιστήμες υγείας, και ότι υπάρχει μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα που καινοτομεί σε ποσοστό πάνω από 40%».

Ο κ. Φωτάκης, απευθυνόμενος σε ένα ευρύ κοινό εκπροσώπων του επιστημονικού και παραγωγικού τομέα της Θεσσαλικής Περιφέρειας ενημέρωσε, επίσης, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων έρευνας, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία.

Την αισιοδοξία του για τα πρώτα δείγματα αναστροφής του brain drain εξέφρασε ο αν. υπουργός μετά τα πρώτα αποτελέσματα της 1ης Προκήρυξης για Υποτροφίες Υποψηφίων Διδακτόρων, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): από τις 1669 προτάσεις έργων μεταδιδακτόρων 160 προτάσεις προέρχονται από Έλληνες του εξωτερικού, ενώ από τις 2114 προτάσεις που υποβλήθηκαν από υποψήφιους διδάκτορες θα χρηματοδοτηθούν οι 539 - οι 22 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης, ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκαν από 97 εκατ. ευρώ το 2014 σε 148 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ δημιουργήθηκαν 1000 νέες θέσεις για μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και 100 νέες θέσεις Ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα για το 2017-2018.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε και ήδη συμβαίνει», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο αν. υπουργός «είναι η δημιουργία νέων ελκυστικών θέσεων εργασίας για ερευνητική ή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και η διαμόρφωση επιστημονικών θυλάκων και συνθηκών που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για νέους ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες. Είναι, επίσης, απαραίτητο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας και να προσελκύσουμε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση σε τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 7ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το καινοτόμο στη Ρομποτική 7ο Λύκειο Τρικάλων επισκέφτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης με την ΓΓΕΤ κ. Πατρίτσια Κυπριανίδου και την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου.

Συνεχάρη προσωπικά τους μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων που διακρίθηκαν για μία ακόμη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή που χρησιμοποιείται στην ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου και μετάλλων.

Η ομάδα ρομποτικής παρουσίασε τον καινοτομικό τρόπο λειτουργίας ενός ρομπότ, που κινούμενο σε ένα χωράφι, έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ο αν. υπουργός εξήρε τη δημιουργικότητα των μαθητών και επισήμανε: «Προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία η συνάντησή μας με αυτά τα παιδιά και τους καθηγητές τους, που με πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και επίμονη προσπάθεια, καταπιάνονται με την τεχνολογία, επιδιώκοντας την αριστεία. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για τη νέα γενιά των ερευνητών-επιστημόνων που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα της πορεία. Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έχουν καταστήσει το σχολείο τους πρότυπο εκπαίδευσης και κατάρτισης».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ