ΕΠΙ ΖΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΘΝΕΩΤΩΝ «ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ» ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΝΙΚ. ΝΤΙΤΟΡΑΣ

Καθαίρεσε δασάρχη …μετά θάνατον!

* Εισαγγελική παρέμβαση για «παράβαση καθήκοντος» ερευνά την εφαρμογή ή όχι, απόφασης του προϊσταμένου υπουργού

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2017 22:23
Το έγγραφο Ντίτορα με τον οποίο καθαίρεσε τον μακαρίτη δασάρχη Σπερχειάδας Φθιώτιδας Το έγγραφο Ντίτορα με τον οποίο καθαίρεσε τον μακαρίτη δασάρχη Σπερχειάδας Φθιώτιδας

Εμβρόντητοι οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο Σπερχειάδας πληροφορούνται την «καθαίρεση» του… μακαρίτη δασάρχη

Επι… «ζώντων και τεθνεώτων» συνεχίζει την «αποκατάσταση» της νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Νίκ. Ντίτορας, ορίζοντας νέους προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων «καθαιρώντας» παλαιότερους ακόμη και αν πρόκειται για μακαρίτες.

Οι αποφάσεις του κ. Ντίτορα έχουν, ως γνωστόν, προκαλέσει αντιδράσεις – πέραν των άμεσα θιγομένων από τις «καραμπόλες» που δημιούργησαν οι διαδοχικές καθαιρέσεις και νέες τοποθετήσεις – με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη και την Ομοσπονδία του κλάδου να προχωρά σε κινητοποιήσεις (στάση εργασίας, εξώδικο κλπ).

Η επιμονή του νέου Συντονιστή να αντικαταστάσει τους νυν προϊσταμένους τοποθετώντας νέους, επικαλούμενος γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς να ληφθούν υπόψη και στοιχειώδη δεδομένα (άσχετα από την ουσία της υπόθεσης) δημιουργεί κωμικοτραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνοντας την κατάσταση στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Με τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Σπερχειάδας να μένουν άφωνοι λαμβάνοντας πρόσφατη απόφαση του κ. Ντίτορα σύμφωνα με την οποία καθαιρείται ο δασάρχης Σπερχειάδας Δημήτρης Γώγουλας και στη θέση του τοποθετείται άλλος δασολόγος. Με τη διαφορά ότι ο Δημ. Γώγουλας… είχε αποδημήσει εις Κύριον, από τον Σεπτέμβριο το 2016.

Στις αποφάσεις Ντίτορα προστίθεται μια ακόμη διάσταση, αυτή της δικαστικής οδού. Καθώς μετά από αναφορά, στο πλαίσιο εισαγγελικής παρέμβασης ερευνάται το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος από τον κ. Ντίτορα με αφορμή την εφαρμογή ή όχι απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη.

Την αναφορά κατέθεσε ο εκτελών – μέχρι τον περασμένο Ιούνιο – χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Ηλίας Τσέλιγκας, γιατί ο κ. Ντίτορας όχι μόνο ανακάλεσε την απόφαση τοποθέτησης ως Γενικός Διευθυντής Δασών αλλά με Διαπιστωτική Πράξη ετεροχρονισμένα «συνταξιοδοτεί» τον κ. Τσέλιγκα, ως Διευθυντή Δασών Καρδίτσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης ακύρωσε την απόφαση Ντίτορα και τώρα η Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης εισαγγελικής παρέμβασης, καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Ντίτορας εφάρμοσε ή όχι την απόφαση του υπουργού.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, ακόμη και για τους γνώστες όλου του ιστορικού, καθώς ο κ. Τσέλιγκας παρά την ακυρωτική απόφαση Σκουρλέτη καθαιρείται… ξανά (για δεύτερη φορά) από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δασών, αυτή τη φορά με απόφαση του αναπληρωτή Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Γρ. Σουλιώτη.

 «ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ»

Οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο Σπερχειάδας έμειναν εμβρόντητοι όταν πριν μερικές ημέρες έλαβαν την απόφαση του κ. Ντίτορα, περί «ορισμού Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας».

Σύμφωνα με την απόφαση ο, μακαρίτης από τις 3 Σεπτεμβρίου 2016, δασάρχης Σπερχειάδας Δημήτρης Γώγουλας… «κακώς» ορίσθηκε δασάρχης και για την ίδια θέση «προηγείται» άλλος δασολόγος. Προφανώς ο κ. Ντίτορας για να δικαιολογήσει την τοποθέτηση νέου δασάρχη, αντί να τοποθετήσει απευθείας το νέο δασάρχη στη χηρεύουσα θέση ή να αναζητήσει άλλο τρόπο, σπεύδει να ανακαλέσει απόφαση που ελήφθη πριν 6 χρόνια (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2011) με βάση την οποία ο μακαρίτης δασάρχης, τοποθετήθηκε στη θέση που κατείχε μέχρι που απεβίωσε.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 9 της απόφασης του κ. Ντίτορα «το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου του Χρήστου, κατηγορίας ΠΕ κλάδου Γεωτεχνικών (Δασολόγων) υπηρετούσε την 31.12.2010 ως Διευθυντής Δασών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δυνάμει της 50669/4877/04 07-2008 αποφάσεως του Γ.Γ. Περιφέρειας Στ. Ελλάδας κατόπιν κρίσης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου υπαλλήλων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ σήμερα υπηρετεί ως Προϊστάμενος Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φθιώτιδας, κατά μη ορθή εφαρμογή του ν. 3905/2011 την 19.1.2011 (με την ανωτέρω 3 σχετική), ο Δημήτριος Γώγουλος του Κωνσταντίνου, κατηγορίας ΠΕ κλάδου Γεωτεχνικών, ορίσθηκε με το άρθρο 51 του ν. 3905/2011 Προϊστάμενος του Δασαρχείου Σπερχειάδας, ως ο αρχαιότερος Προϊστάμενος Τμήματος του Δασαρχείου, αν και την 31.12.2010 δεν ασκούσε αντίστοιχα καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης και δεν υπήρχε αντίστοιχη κρίση του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Επομένως ο Ανδρέας Παπανδρέου του Χρήστου, έχοντας ασκήσει την 31.12.2010 αντίστοιχα καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης κατόπιν κρίσης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, προηγείται για την τοποθέτησή του ως προϊστάμενος Δασαρχείου Σπερχειάδας».

Με την απόφαση Ντίτορα να καταλήγει σημειώνοντας ότι «ορίζουμε κατ’ ορθή εφαρμογή του άρθρου 51 του ν. 3905/2011 τους κάτωθι (σ.σ. μεταξύ 7 συνολικά) Προϊσταμένους Διευθύνσεων: Ανδρέα Παπανδρέου του Χρήστου, κατηγορίας ΠΕ κλάδου Γεωτεχνικών (Δασολόγων) ως προϊστάμενο στο Δασαρχείο Σπερχειάδας».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ε» η απόφαση Ντίτορα βασίζεται σε μη πραγματικά δεδομένα αφού, ο Δημ. Γώγουλος, το 2011 υπηρετούσε ως επιθεωρητής Δασών Στ. Ελλάδας και όχι ως προϊστάμενος Τμήματος όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να αντικατασταθεί αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στην απόφαση να ανακαλέσει τοποθέτηση εκλιπόντος δασάρχη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Νέα διάσταση στις αποφάσεις Ντίτορα προσθέτει εισαγγελική παρέμβαση στο πλαίσιο της οποίας ερευνάται η παράβαση καθήκοντος από τον κ. Ντίτορα με αφορμή την εφαρμογή ή όχι απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη.

Μια δυσνόητη υπόθεση – ακόμη και για τους πιο ενημερωμένους στο ιστορικό – με την εισαγγελική έρευνα να καλείται να φωτίσει πτυχές αποφάσεων που ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι ελήφθησαν όντως στο όνομα της «αποκατάστασης της νομιμότητας» που επικαλείται ο ίδιος ο κ. Ντίτορας.

Έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί να καταθέσουν πρώην και νυν Γενικοί Διευθυντές της Αποκεντρωμένης όπως και η πρώην Γεν. Γραμματέας, Καλλιόπη Γερακούδη.

Την αναφορά κατέθεσε ο εκτελών – μέχρι τον περασμένο Ιούνιο – χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Ηλίας Τσέλιγκας, ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη.

Εν τάχει το ιστορικό έχει ως εξής: Η κ. Γερακούδη στις 4-7-2014 ορίζει τον κ. Τσέλιγκα Γενικό Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Θεσσαλίας. Τη θέση διεκδικούσε και ο Ντίτορας ο οποίος στις 3.09.2014 προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης Γερακούδη αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας.

Ο κ. Τσέλιγκας, μετά την παραίτηση της κ. Γερακούδη το 2015, έως τις 6-6 -2017, εκτελεί παράλληλα χρέη Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Τσέλιγκας στις 6-6-2017 υποβάλλει τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησής του και έτσι συνταξιοδοτείται ως Γενικός Διευθυντής Δασών.

Στο μεταξύ ο κ. Ντίτορας έχει οριστεί Συντονιστής της Αποκεντρωμένης και μια από τις πρώτες αποφάσεις που λαμβάνει, στις 14-06-2017, είναι να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε η κ. Γερακούδη το 2014, τοποθετώντας τον κ. Τσέλιγκα Γενικό Διευθυντή Δασών, επικαλούμενος γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Ο κ. Ντίτορας δεν μένει ωστόσο εκεί και, παρότι ήδη συνταξιούχος ο κ. Τσέλιγκας, επανέρχεται στις 14-07-2017 και με Διαπιστωτική Πράξη, «συνταξιοδοτεί» τον κ. Τσέλιγκα ως Διευθυντή Δασών Καρδίτσας. Ετεροχρονισμένα δηλαδή καθώς ο κ. Τσέλιγκας ήταν ήδη συνταξιούχος από τις 6 Ιουνίου 2017.

Ο κ.Τσέλιγκας προσφεύγει στον Υπουργείο Εσωτερικών και, στις 28 Αυγούστου 2017, ο ΥΠΕΣ Παν. Σκουρλέτης ακυρώνει την απόφαση Ντίτορα με το σκεπτικό ότι ο κ. Ντίτορας «όφειλε να απέχει από κάθε ενέργεια ή διαδικασία» αφού η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά.

Στον κ. Τσέλιγκα παρά το αίτημά του, δεν του κοινοποιείται αν εφαρμόσθηκε ή όχι η απόφαση Σκουρλέτη και έτσι καταφεύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αναφορά από την οποία προκύπτει εισαγγελική έρευνα για παράβαση καθήκοντος, από τον κ. Ντίτορα.

Ισως η απόφαση Σκουρλέτη να έχει εφαρμοσθεί από τον κ. Ντίτορα και να μην είναι γνωστό αλλά πλέον η εξέλιξη θα απαντηθεί από την εισαγγελική έρευνα.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ

Οσο η δικαιοσύνη θα επιχειρεί να φωτίσει την υπόθεση, αυτή αποκτά μια ακόμη πτυχή. Καθώς ο αναπληρωτής Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, αυτή τη φορά, Γρηγ. Σουλιώτης, με απόφαση που εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2017 ανακαλεί για δεύτερη φορά (σ.σ. προηγήθηκε η ανάκληση του κ. Ντίτορα που ακύρωσε ο κ. Σκουρλέτης) την απόφαση της κ. Γερακούδη με την οποία τοποθέτησε τον κ. Τσέλιγκα, Γενικό Διευθυντή Δασών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass