ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

«Ψηφίδες Ιστορίας» στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 22:11

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Ψηφίδες Ιστορίας Περιοχής Τυρνάβου» πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου και τον «Όμιλο Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας».


Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η δεύτερη κατά σειρά που οργανώνεται από τους παραπάνω φορείς, η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και οι θεματικές της αφορούν στην έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή ιστορικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.λπ. θεμάτων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου καθώς και στην ανάδειξη της σημασίας της τοπικής ιστορίας. Οι δεκατρείς εργασίες που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη φετινή ημερίδα κάλυπταν ένα πολύ εκτεταμένο ιστορικό φάσμα με μεγαλύτερη έμφαση στα ιστορικά δεδομένα της περιοχής από τον 15ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.  Αναφερόμενος στην ημερίδα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά που έχουν οι «Ψηφίδες Ιστορίας Περιοχής Τυρνάβου» για την καταγραφή και τη διατήρηση της τοπικής ιστορικής μνήμης, καθώς και για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και συλλογικής ταυτότητας των ανθρώπων του τόπου.
Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στους παρακάτω θεματικούς άξονες:
- Αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή της αρχαιότητας (νομίσματα της αρχαίας Φάλαννας – Αλέξης Γαλανούλης).
- Δημογραφικές πληροφορίες για την περιοχή του Τυρνάβου κατά τα πρώιμα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης (Μαρία Βουβούση).
- Τυρναβίτες λόγιοι και ιστορικές πληροφορίες για σημαντικούς ανθρώπους της περιοχής εισηγητές Κώστας Σπανός, Κωνσταντινιά Πατσή που αντλούνται από τα παλαίτυπα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατά την εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού (Ζήσης Μελισσάκης).
- Σημαντικά δημόσια έργα (υδραγωγείο του Βελή πασά – Θεοδωρόπουλος) καθώς και χάνια, πανδοχεία και ξενοδοχεία του Τυρνάβου από το 1800 ως το 1940 (Αλέξανδρος Γρηγορίου).
- Ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Γκριτζόβαλης σε τρεις διαδοχικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας (Νικόλαος Ζδάνης).
- Ναοί της περιοχής: ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία – αποκαταστάσεις τους μετά από καταστροφές (Β.Τσολάκης), μελέτη της κατανομής των ναών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και συμπεράσματα από τις χρονολογίες κατασκευής τους (Σοφία Δημουλά).
- Ιστορικά δεδομένα και προφορικές μαρτυρίες από τη δεκαετία του 1940 στον Τύρναβο (Ιωάννης Γιαννούλας, Τάσος Μάτος).
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τυρνάβου, ο π. αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής και πολλοί ενδιαφερόμενοι για το παρελθόν της περιοχής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass