ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «ΚΑΠΑ RESEARCH» ΣΤΗΝ «Ε»

Χαμηλά δήμαρχοι-βουλευτές, ψηλά η απλή αναλογική

*Η δημοφιλία Απ. Καλογιάννη και η αποδοχή Λαρισαίων κοινοβουλευτικών *Η αντίστοιχη εικόνα στους άλλους 3 θεσσαλικούς νομούς *Ευρήματα για πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές, οικονομία και τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας

Ερευνα της «Καπα Research» στην «Ε», β’ μέρος Ερευνα της «Καπα Research» στην «Ε», β’ μέρος

Μέρος δεύτερο

Σε χαμηλά γενικά επίπεδα κυμαίνεται η δημοφιλία δημάρχων και βουλευτών της Θεσσαλίας, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το διαχρονικό αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση ευρημάτων της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της «Κάπα Research», το 2ο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Ε».

Με βάση τις απαντήσεις για γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, την προοπτική διεξόδου από την κρίση, τον διεθνή προσανατολισμό και τις συμμαχίες της χώρας κ.ά., προκύπτει η ισχυρή βούληση των ερωτηθέντων (πάνω από 60%) να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την εκτίμηση ότι η οικονομία της χειροτερεύει (56,5%).

Παράλληλα, οι μισοί απ’ τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι παρά τα προβλήματα και το δυσμενές κλίμα, τελικά η χώρα θα τα καταφέρει (50%), ενώ κάποιοι διακρίνουν και σημάδια βελτίωσης (18%).

Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων προτιμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση (47,5%), έναντι όσων προτιμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (40,5%). Όσον αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο «κανένας» έρχεται μακράν πρώτος (35,5%), και ακολουθούν Κυρ. Μητσοτάκης 23,5%, Αλ. Τσίπρας 15%, Φώφη Γεννηματά 6,5%, Δημ. Κουτσούμπας 5,5%. Περίπου αντίστοιχα και τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου «εάν γίνονταν σήμερα εκλογές», απ’ τις οποίες θα προέκυπτε πεντακομματική ή εξακομματική Βουλή.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Όσον αφορά στους 21 βουλευτές των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, και την αξιολόγηση του πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κομματικού έργου τους, η εικόνα δείχνει να ταιριάζει με το χαμηλό επίπεδο εκτίμησης της παρουσίας τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Πολλοί κυβερνητικοί φαίνεται να εισπράττουν τη φυσιολογική φθορά της συγκυβέρνησης- που είναι αναγκασμένη να κινείται στους μνημονιακούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας παραπίσω την πιεστική καθημερινότητα και τις οραματικές προεκλογικές διακηρύξεις - ενώ και οι της αντιπολίτευσης (κυρίως της συντηρητικής) δυσκολεύονται να παράξουν πραγματικό έργο ή να ικανοποιήσουν μικρά και μεγαλύτερα αιτήματα της εκλογικής τους βάσης, όντας μακριά από θύλακες εξουσίας.

Από τους 8 Λαρισαίους βουλευτές οι Μάξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικής και μάλλον θετικής παρουσίας (33% και 31% αντίστοιχα), ενώ το αντίπαλο δίδυμο Αννα Βαγενά και Νικ. Παπαδόπουλος συγκεντρώνουν 26% και 24,5% αντίστοιχα. Σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχής κινούνται οι υπόλοιποι τέσσερις.

Στον 6εδρικό νομό Μαγνησίας ο γαλάζιος Χρ. Μπουκώρος συγκεντρώνει το 29% των προτιμήσεων, έναντι 25% της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος με 14,5% θετικές γνώμες και 74,5% αρνητικές.

Στον νομό Τρικάλων με 4 βουλευτικές έδρες, ο γαλάζιος Κων. Σκρέκας συγκεντρώνει 38% θετικών προτιμήσεων, και ο Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ το 34%, ενώ ουραγός με 26% θετικές και 71,5% αρνητικές γνώμες είναι ο Χρ. Σιμορέλης, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος στον 3εδρικό νομό Καρδίτσας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα συγκεντρώνει 38% θετικές γνώμες έναντι 32% του γαλάζιου Κων Τσιάρα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Σημαντικό μέρος της έρευνας επικεντρώνεται σε κεντρικά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και διεθνή ζητήματα που επηρεάζουν τον γενικό προσανατολισμό και την πορεία της χώρας.

Απαντώντας στην ερώτηση για το «ποια πρέπει να είναι η κεντρική επιδίωξη της χώρας σήμερα» το 49% απαντά ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης- επενδύσεων, να τηρηθεί το μνημόνιο και να παραμείνει στην ευρωζώνη, το 10,5% εκτιμά ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η καθημερινότητα με τήρηση του μνημονίου εντός της Ευρωζώνης, το 15% ότι θα πρέπει να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, το 13,5% να καταργηθεί το μνημόνιο.

Για τη διεθνή ένταξη της χώρας, το 60,5% δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το 21% θέλει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά να αποχωρήσει από το ευρώ και το 12,5% ότι θα πρέπει να αποχωρήσει και από τα δύο.

Για την πορεία της οικονομίας, το 56,5% εκτιμά ότι χειροτερεύει, το 24% ότι παραμένει στάσιμη και το 18% ότι βλέπει «κάποια σημάδια βελτίωσης».

Ως δημοφιλέστερες χώρες - σύμμαχοι της Ελλάδας θεωρούνται οι ΗΠΑ (59%) και ακολουθούν Ρωσία (48%), Κίνα (37,5%), Γαλλία (33,5%) και Γερμανία (31,5%), Αραβικά κράτη (19,5%) και Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση για το μέλλον της χώρας, το 50% πιστεύει ότι «παρά την κρίση και τα προβλήματα, τελικά θα τα καταφέρουμε», ενώ ότι «δύσκολα θα ξανασταθεί στα πόδια της» εκτιμά το 47,5%.

1KALOGIANNHS

1kalogiannhsb1kalogiannhsa

 

2UEODVROY

2ueodvroyb

2ueodvroya

 

3ALEJAKOS

3alejakosb

3alejakosa

 

4PAPASTERGIOY

4papastergioyb

4papastergioya

ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Αποκαλυπτικά –και επιδεχόμενα πολλών ερμηνειών ή προσεγγίσεων - είναι τα ευρήματα για τη δημοφιλία των δημάρχων των τεσσάρων μεγάλων θεσσαλικών πόλεων. Σύμφωνα με την έρευνα, για τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη –και απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό δήμαρχο»- το 38% εκφράζει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 51% μάλλον αρνητική και αρνητική. Πιο συγκεκριμένα το 13,5% εκφράζει θετική γνώμη, το 24,5% μάλλον θετική, το 26% αρνητική και το 25% μάλλον αρνητική, ενώ ποσοστό 11% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Για τον δήμαρχο Βόλου Αθ. Θεοδώρου το 33,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 52% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 12%, μάλλον θετική το 21,5%, αρνητική το 36,5% και μάλλον αρνητική το 15,5%, ενώ ποσοστό 14,5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.)

Για τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου το 53,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 39% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 22%, μάλλον θετική το 31%, αρνητική το 19,5% και μάλλον αρνητική επίσης το 19,5%, ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.)

Τέλος, για τον δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο το 32,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 44,5% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 32,5%, μάλλον θετική το 15,5%, αρνητική το 23,5% και μάλλον αρνητική το 20,5%, ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.)

ΤΡΕΧΕΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που έγινε σε επίπεδο Θεσσαλίας, το διάστημα 13 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου:

Μεταστροφή του κλίματος υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές πρώτου και δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης ανιχνεύει το δείγμα της έρευνας, σε πείσμα ίσως μεγάλης μερίδας αυτοδιοικητικών που εκτιμούν ότι η καθιέρωσή της θα «διαλύει» τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, καθώς θα δυσκολεύονται να πάρουν κρίσιμες, γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, λόγω της πανσπερμίας απόψεων που θα διατυπώνονται στις συνεδριάσεις τους. Από την άλλη, το υψηλό ποσοστό υπέρ της καθιέρωσής της -ειδικά στην αυτοδιοίκηση που θεωρείται το πιο κοντινό στην κοινωνία κέντρο αποφάσεων- (67% υπέρ και μάλλον υπέρ) φαίνεται να εκφράζει περισσότερο ανάγκες εκπροσώπησης γενικότερα κοινωνικών ομάδων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται περισσότερο για την προώθηση θέσεων, απόψεων και δράσεών τους, παρά για την παγιωμένη «γραφειοκρατία» της (έστω αυτο)-Διοίκησης. Καθαρά υπέρ της τάσσεται το 46,5%, μάλλον υπέρ το 20,5%, καθαρά κατά το 13%, και μάλλον κατά το 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΩΝ - ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Στα αμιγώς πολιτικά - δημοφιλία αρχηγών, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πρόθεση ψήφου - οι απαντήσεις μπορεί να θεωρηθούν πως απλώς καταγράφουν ένα γενικότερο κλίμα αναμονής, ελπίδας αλλά και λαϊκής «σοφίας» που περισσότερο «δείχνει» δρόμους σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, παρά «πριμοδοτεί» λογικές αυτοδύναμων κυβερνήσεων με ό,τι αυτές προκάλεσαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Έτσι, τον «κανέναν» προτιμά το 35,5% και τον Κυρ. Μητσοτάκη το 23,5%, έναντι 15% του Αλ. Τσίπρα. Ακολουθούν Φώφη Γεννηματά με 6,5%, Δημ. Κουτσούμπας με 5,5%, Νικ. Μιχαλολιάκος 4,5%, Στ. Θεοδωράκης 4%, Βασ. Λεβέντης 1,15% και Παν. Καμμένος 1%.

Στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές το 47,5% απαντά ότι «θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση», ενώ το 40,5% προτιμά «να γίνουν άμεσα».

Τέλος, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου – και στο ερώτημα «εάν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» - το 22% απαντά τη ΝΔ, το 18,1% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8,1% τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, το 6,2% το ΚΚΕ, το 5,3% τη Χρυσή Αυγή, το 2,2% τους ΑΝΕΛ, το 2,1% την Ένωση Κεντρώων, το 1,2% την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το 1,1% τη Λαϊκή Ενότητα, 5,2% άλλο κόμμα, 3% άκυρο - λευκό, 14,2% δεν έχω αποφασίσει, 11,3% αποχή. Με βάση αυτά τα ποσοστά θα προέκυπτε πεντακομματική Βουλή, χωρίς αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, ενώ με απλή κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, μπαίνουν οριακά στη Βουλή και οι ΑΝΕΛ, χωρίς όμως να υπάρχει και πάλι αυτοδυναμία.

PROUESH CHFOY

 

1APLH ANALOGIKH

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass