Β. ΤΣΙΑΚΟΣ: Ο «ΘΗΣΕΑΣ» ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αντιπλημμυρικά και μετεγκατάσταση του οικισμού ΡΟΜΑ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2018 22:21

Αιχμές κατά την κεντρικής εξουσίας και των αρμόδιων υπουργείων άφησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη ο νομός Καρδίτσας ιδιαίτερα στον κάμπο, από τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββατοκύριακου.


Ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι ευτυχώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε καίρια σημεία και ποτάμια της περιοχής (Πάμισσος, Καλέντζης,  Καράμπαλης), αλλιώς η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από τα βαρομετρικά χαμηλά που χτυπούν τη Θεσσαλία όπως ο προχθεσινός «Θησέας».
«Έχουμε απευθυνθεί στα υπουργεία για διάθεση επαρκών πιστώσεων, προκειμένου να προβούμε σε απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πεδινών κυρίως χωριών, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ για την Καρδίτσα είπε ότι πρωταρχικά θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού «Μαύρικα» των ΡΟΜΑ ο οποίος βρίσκεται σε πλημμυρική ζώνη και αντιμετωπίζει κάθε χειμώνα σοβαρά ζητήματα από τον διπλανό ποταμό Καράμπαλη.
Αναφερόμενος αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν για να προφυλαχθούν άνθρωποι, οικισμοί, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροκτήματα από την κακοκαιρία, ευχαρίστησε την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό, το αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ και τους Δήμους για την καθοριστική συμβολή τους στη θετική αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί τόσο σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα, όσο και στον οικισμό «Μαύρικα», ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά το βράδυ του Σαββάτου και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε κλειστά γυμναστήρια κοντινών σχολείων που είχαν παραχωρηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Παράλληλα, συνέστησε στους Δημάρχους να προβούν άμεσα σε αναγγελία των ζημιών σε καλλιέργειες, ώστε να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.     
Σε ό,τι αφορά στα κατά τόπους προβλήματα, ο κ. Τσιάκος σημείωσε ότι στον ποταμό Καλέντζη είχε ανέβει πολύ η στάθμη, γεγονός που πίεσε πάρα πολύ την περιοχή Μακρυχώρι, Ψαθοχώρα, Κοσκινά, Μεταμόρφωση, μέχρι και Βλοχό. Στο Μακρυχώρι μάλιστα το ανάχωμα έσπασε σε δύο μεριές, αλλά το νερό εκτράπηκε από μηχανήματα της Π.Ε. εκτός των οικισμών.
Πλημμύρισε ο δρόμος Ιτέα-Πέτρινου, όμως η διακοπή της κυκλοφορίας αποκαταστάθηκε γρήγορα.  
Στον ποταμό Πάμισσο και στα χωρία Μαγούλα, Μαγουλίτσα και Παλαιοχώρι, τα προβλήματα ήταν αρκετά με αποκορύφωμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη γέφυρα του ποταμού Κοττά, η οποία μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε αποκατασταθεί.
Πλημμυρικά φαινόμενα είχαμε και έξω από την Καρδίτσα, στα Χίλια Δέντρα, στο Γεωργικό και στην Κρύα Βρύση όπου ο δρόμος «φαγώθηκε» από το νερό και η κυκλοφορία γίνεται μέσω παράκαμψης.
Επίσης υποχώρησε ο δρόμος προς τη Λίμνη Πλαστήρα πάνω από το Μοσχάτο, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και η οδική σύνδεση με το χιονοδρομικό Καραμανώλη.
Τέλος στην επαρχιακή οδό Γραμματικό - Καππαδοκικό  έχουν «φαγωθεί» τα βάθρα γέφυρας η οποία πρέπει άμεσα να επισκευαστεί.
Κλείνοντας ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος να κηρυχθούν πλημμυροπαθείς οι πληγείσες περιοχές στο Ν. Καρδίτσας ώστε να διατεθούν πιστώσεις από την κεντρική διοίκηση για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές.  
Υπογράμμισε δε την ανάγκη χρηματοδότησης για  καθαρισμό στις κοίτες κυρίων των ποταμών Πάμισσου, Καράμπαλη και Καλέντζη.
Συγκεκριμένα οι περιοχές που υποβλήθηκε αίτημα να κηρυχθούν πλημμυρόπληκτες είναι:
Δήμος Καρδίτσας: Μακρυχώρι, Κρύα Βρύση, Οικισμός «Μαύρικα».
Δήμος Παλαμά: Ψαθοχώρα, Κοσκινά, Πέτρινο, Μεταμόρφωση, Βλοχός.
Δήμος Σοφάδων: Γραμματικό.
Δήμος Μουζακίου: Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Παλαιοχώρι, Πορτή.
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Μοσχάτο, Καρβασαρά, Χιονοδρομικό Κέντρο Καραμανώλη.
Το εν λόγω διήμερο σημειώθηκαν και έντονες χιονοπτώσεις στον νομό Καρδίτσας, αλλά οι έγκαιρες παρεμβάσεις της Π.Ε. συνέβαλλαν στο να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί τόσο στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα – Άγραφα (30 πόντους χιόνι) όσο και στην Αργιθέα όπου το ύψος του χιονιού έφτασε  στο ένα μέτρο.

 ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass