ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Β. Μπούτας: Παραπλανητική η πρόσκληση Αποστόλου σε διάλογο!

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2018 22:15

Ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο να ενισχύσει μαζικά τις νέες κινητοποιήσεις, στέλνουν μέσω της «ΕτΔ» οι Καρδιτσιώτες αγρότες, οι οποίοι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έχουν ορίσει αγωνιστικό ραντεβού στην Ε65, για να δημιουργήσουν με τα τρακτέρ τους στο «Δέλτα» Καρδίτσας,ένα ισχυρό «μπλόκο» αντίστασης στη μνημονιακή λαίλαπα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) πρωτοστατεί για άλλη μία φορά στην προσπάθεια των μικρών κυρίως παραγωγών του τόπου μας να πιέσουν την κυβέρνηση για την ικανοποίηση κυρίαρχων αιτημάτων όπως είναι:

• Η διατήρηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν έστω και οριακά στο πολύ υψηλό καλλιεργητικό κόστος που καθιστά το επάγγελμα ζημιογόνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

• Ο καθορισμός ελάχιστης εγγυημένης τιμής στα αγροτικά προϊόντα, καθώς η ελεύθερη αγορά μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει εις βάρος των εισοδημάτων τους και προς όφελος των κερδών των εμπόρων και βιομηχάνων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος χαίρει ευρύτατης αποδοχής στις τάξεις των αγροτών της Θεσσαλίας και όχι μόνον, μίλησε στην «ΕτΔ» για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως «τα προβλήματα που αναδεικνύονται από αυτές, δεν ταλανίζουν μόνο τις αγροτικές οικογένειες, αλλά όλους τους Έλληνες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, γι’ αυτό και η κοινωνία τις στηρίζει».

Ειδικότερα, η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Κύριε Μπούτα, ποια είναι η αιχμή του δόρατος των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων;

Ο αγώνας που δίνουμε είναι συνεχής, διότι δυστυχώς κάθε χρόνο τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά γίνονται περισσότερα και πιο οξυμένα! Στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ η πολιτική των λεγόμενων «ανοιχτών τιμών» έχει μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας, με άμεσο δυσμενή αντίκτυπο στα αγροτικά εισοδήματα. Παράλληλα αυξήθηκε θεαματικά το κόστος παραγωγής και ζωής στην ύπαιθρο, η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την επιβολή νέων δυσβάστακτων φόρων όπως αυτός που μπήκε στο κρασί, ενώ σύντομα έρχονται κι’ άλλοι!Το βασικότερο όλων είναι να αλλάξει ριζικά η σημερινή καταστροφική πολιτική και να σταματήσει η ανελέητη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα!

- Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τηρώντας θα έλεγε κανείς μια άτυπη παράδοση, βγαίνετε στις εθνικές οδούς! Πολλοί λένε ότι οι αγρότες βγαίνουν τώρα στις εθνικές οδούς γιατί δεν έχουν δουλειές, όμως δυσκολεύουν όλους τους υπόλοιπους που έχουν! Γιατί δεν προγραμματίζετε δυναμικές εξόδους τον Μάιο για παράδειγμα, η το καλοκαίρι;

Δεν είναι σωστό αυτό! Συνεχώς αναπτύσσουμε δυναμικές δράσεις. Την χρονιά που πέρασε π.χ. είχαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Εφορία, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, πολλές συσκέψεις, το συλλαλητήριο. Βεβαίως αυτά δεν τα «παίζουν» τα ΜΜΕ γιατί δεν κάνουν επικοινωνιακό ντόρο!Ένας αγώνας ξεκινάει και κάποια στιγμή κορυφώνεται. Δεν μπορείς να πάς από την αρχή σε μορφή κορύφωσης. Στην αρχή θα προσπαθήσεις να συσπειρώσεις τον κόσμο, να κάνεις γνωστά τα προβλήματα και στην πορεία επιλέγεις πιο προχωρημένες μορφές πάλης. Άλλωστε θεωρούμε πως τα προβλήματα που εκφράζουμε δεν απασχολούν μόνο τους αγρότες, αλλά ευρύτερα λαϊκά στρώματα, γι’ αυτό έχουμε και την συμπαράσταση της κοινωνίας. Εξάλλου δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποιο πρόβλημα από τις κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς. Ποιος εμποδίστηκε να πάει που, από τους αγρότες;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

- Πως κρίνετε την πρόσκληση σε διάλογο που απεύθυνε προς εσάς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης;

Εμείς θα εκτιμήσουμε εάν θα πρέπει να τον δούμε και πότε! Δεν είναι πάντως ειλικρινής κι’ αυτός είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτόν! Αυτά που λέει είναι παραπλανητικά, δεδομένου ότι πριν από μια εβδομάδα ψήφισε στη Βουλή νόμο που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία! Δεν μας φώναξε για να μας ρωτήσει εάν συμφωνούμε με αυτόν. Ψήφισε το νόμο και τώρα θέλει να κάνει διάλογο! Τι θέλει; Να τον βοηθήσουμε στην εφαρμογή;

Όταν ήρθε στην Καρδίτσα, έλεγε για τις ανοιχτές τιμές στα αγροτικά προϊόντα ότι θα τις ρυθμίσει η αγορά! Φέτος, σε βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά, έχουμε πολύ χαμηλότερες τιμές από πέρυσι, την ώρα μάλιστα που η φορολογία και το κόστος ζωής αυξάνονται κατακόρυφα!

- Τι προσδοκάτε από αυτές τις κινητοποιήσεις; Ποιο είναι το κλίμα στα χωριά που έχετε επισκεφθεί όλο αυτό το διάστημα της αγωνιστικής προετοιμασίας σας;

Επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να πάρουμε ανάσες, να συσπειρώσουμε ακόμη περισσότερο το αγροτικό κίνημα, να ενισχύσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες, με τελικό στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, διότι δεν υπάρχει καμία προοπτική!Δεν ζητάμε χρήματα, αγωνιζόμαστε για να μην μας τα πάρουν! Πάντα έχεις προσδοκίες από έναν αγώνα γι’ αυτό και τον κάνεις. Από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών είχαμε σημαντικά αποτελέσματα όπως είναι το αφορολόγητο για το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος βγήκε και ανακοίνωσε ότι μπορεί να μειωθεί ενωρίτερα από το 2020! Το αφορολόγητο το κρατήσαμε διότι ήμασταν 40 μέρες στα μπλόκα και βέβαια συνεχίζουμε τον αγώνα γι’ αυτό, ενώ κέρδος για εμάς ήταν και η σταδιακή αύξηση των εισφορών των αγροτών στον ΕΦΚΑ, στο 27,5%, μέχρι το 2022.

Το κλίμα στα χωριά είναι πολύ βαρύ για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς εις βάρος όλων μας και τελειωμό δεν έχουν! Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και βούληση για αγώνα. Δουλεύουμε για να είναι μαζική η κινητοποίηση στο νομό Καρδίτσας, το ίδιο γίνεται και σε όλη τη Θεσσαλία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass