ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Ο.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 2013

Ποινές 78 ετών σε 3 δραπέτες των Τρικάλων

*«Έγινε πόλεμος εκείνη τη νύχτα» κατέθεσαν αστυνομικοί και φύλακες *«Εμείς πήγαμε να εκμεταλλευτούμε τον πανικό» απολογήθηκαν εκείνοι

Δημοσίευση: 19 Απρ 2018 22:12

Βαρύς έπεσε ο «πέλεκυς» της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε τρεις δραπέτες της μεγάλης απόδρασης των «11» από τις φυλακές Τρικάλων τον Μάρτιο του 2013. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λάρισας τους έκρινε ένοχους για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (κύρια κατηγορία) αλλά και για άλλες πράξεις όπως στάση κρατουμένων, συμμορία, τιμωρώντας τούς δύο με 78 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες φυλάκιση και άλλον έναν με συνολική ποινή 78 χρόνια κάθειρξης και δέκα μήνες φυλάκιση.

Οι τρεις άνδρες, για τους οποίους τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά στο Δικαστικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους τόνισαν πως οι ίδιοι πήγαν να εκμεταλλευτούν όλο αυτόν τον πανικό που δημιουργήθηκε στις φυλακές από την απόδραση των υπολοίπων με στόχο να αποδράσουν κι εκείνοι.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, άνδρες της εξωτερικής φρουράς αλλά και αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εκείνη τη νύχτα, κατέθεσαν σχετικά με την υπόθεση που απασχόλησε την επικαιρότητα για αρκετές ημέρες. Εξήγησαν με δραματικές περιγραφές μεταξύ άλλων πως εκείνη τη νύχτα «έγινε πόλεμος με πυροβολισμούς» στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για μια απόδραση που έγινε λίγο διάστημα μετά τη γνωστή περίπτωση του Βλαστού με το ελικόπτερο. Κρατούμενοι έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια σκάλα -από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού-, λωρίδες από σεντόνια, ξύλα και σχοινί με γάντζους.

Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν. Κάποιοι κρατούμενοι, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχαν και λέιζερ με το οποίο υποδείκνυαν τα σημεία που ήθελαν στους συνεργούς τους, έξω από τις φυλακές.

Από την πολύ καλά οργανωμένη απόπειρα απόδρασης προέκυψαν τραυματισμοί εξωτερικών φρουρών.

Εν συνεχεία η αστυνομία κατάφερε να προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις (μια στη Λάρισα), όμως οκτώ εξ αυτών ξέφυγαν. Η εγκληματική τους δράση συνεχίστηκε σε πολλά σημεία της Ελλάδας και το ανθρωποκυνηγητό ήταν ασταμάτητο από την ΕΛ.ΑΣ.

Κάποιοι ενεπλάκησαν στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή η 25χρονη Κατερίνα Ζώγαλη που διερχόταν με το αυτοκίνητό της. Άλλοι σχετίζονται με τη δολοφονία του 37χρονου αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου, σε ενέδρα που στήθηκε σε ομάδα της Ασφάλειας Λιβαδειάς.

Ένας από τους δραπέτες, έπεσε νεκρός στην περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρναρνίας κι άλλος ένας στα βουνά του Σουλίου τον Ιούλιο του 2013. Οι υπόλοιποι αναζητούνται. Γι’ αυτούς εκδικάστηκε η υπόθεση μόνο όσον αφορά στα πλημμελήματα. Καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 4 ετών. Εκκρεμούν τα κακουργήματα.

Για τους τρεις παρόντες που καταδικάστηκαν σε 78 χρόνια να σημειώσουμε πως εκτιτέα είναι τα 25 έτη.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass